Basketbol ve bilim birleşince

Basketbol oynarken her attığınız potaya girsin ister misiniz? İşte bunun "en bilimsel" yolu!

Bilim basketbola karışınca...

İsabetli basket atabilmek, yıllarca pratik yapmayı ve yetenekli olmayı gerektiren bir şey. Ancak bir bilimadamı, isabetli bir basket atışının mekaniğini çözmüş olabilir.

North Carolina State University'den makine mühendisi Larry Silverberg, en başarılı serbest atış ortalamalarına sahip oyuncuların milyonlarca atışını incelemiş ve en iyi atış yöntemini tespit etmiş:

52 derecelik atış açısı, topun kendi etrafında saniyede üç defa dönmesini sağlayacak bir falso ve çember ile panyanın birleştiği noktaya doğru pota çemberi merkezinin 7 santimetre gerisini hedef almak.

Verilen falso sayesinde eğer top çembere ya da panyaya çarparsa hız kaybediyor ve çemberin içine düşebiliyor.

Pota merkezinin gerisini hedef almak da, hedefi herhangi bir yöne doğru ıskalamanız halinde yine de atışın isabetli olmasını sağlayacak kadar hata payı yaratıyor. 2 metre boyunda bir oyuncu için ideal açı olan 52 dereceyi tutturmak oyun sırasında biraz zor olsa da, topun havada çizdiği yayın tepe noktasını panyanın üst kenarı ile aşağı yukarı aynı seviyede tutmak sorunu çözüyor.

Her ne kadar oyun temposu sırasında bütün bu hesaplamaları yapmak imkansız olsa da, bu formül doğrultusunda antrenman yapmak, atış metodunu içselleştirmeyi sağlıyor. Silverberg bu yöntemi bir eğitim aracı olarak görüyor.

Okuyucu Yorumları