Bataryada devrim niteliğinde yeni teknoloji!

Lityum-iyon bataryalardan altı kat daha geniş kapasiteli yeni bir batarya teknolojisi geliyor!

Bataryada yeni devrim!

Mobil cihazların gündelik yaşamamızın ayrılmaz bir parçası olmasıyla birlikte doğal olarak bataryalar da bizim için en değerli donanım unsuru haline geldi. Zira mobil telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve kameraların yanında artık arabalarda bile bataryalardan yararlanıyoruz. Bataryaların giderek artan önemi de araştırmacıların onları sürekli daha iyi hale getirmek için çabalamasını gerektiriyor.

Fransa'nın Grenoble şehrinde yer alan Institut Laue-Langevin bünyesindeki HZB Enstitüsü'ndeki bir ekip de bir süredir batarya yapmak için yararlandığımız materyalleri inceliyor ve daha iyi alternatifler üretmenin yollarını arıyor. Kullandığımız cihazların büyük kısmında yer alan lityum-iyon bataryalardaki grafit elektrotları inceleyen ekip grafitin ucuzluğu ve bol miktarda bulunması nedeniyle bu materyale odaklanmış durumda. Grafitin tek olumsuz yanı ise onun tam kapasitesine ulaşmadan önce sınırlı sayıda iyonu emebilmesi.

Silikon materyelini; yine doğada bol miktarda bulunduğu ve çok daha fazla iyon emebildiği için diğer bir alternatif olarak düşünen ekip, bu materyalde de iyonlar silikona geçtikçe onun kristal yapısının bozulması gibi bir sorunla karşılaştı.

HZB ekibi yine de bunun bir çözümü olduğunu düşünüyor. Ekip yaptıkları daha detaylı araştırmalar sonucunda iyonların silikonun yapısında yarattığı bozulmayı en aza indirmenin yolunu da keşfettiklerini açıkladı.

Bütün bu çalışmalardan elde edilen sonuç ise, teorik olarak bir lityum-iyon bataryadan altı kat daha geniş kapasiteli bataryaları geliştirmenin artık mümkün olduğu. Bu yeni teknoloji daha yüksek kapasiteli bataryaların yanında üretim esnasında da hem materyalden hem de enerjiden tasarruf etmeyi sağlıyor.

Okuyucu Yorumları