Bedava uygulama = ...

Bedava uygulamalar, sırf size iyilik olsun diye bedava değiller! İşte arkalarındaki gerçek.

Bedava uygulama = ...

Çeşitli platformlar için geliştirdiği Antivirüs yazılımları ile tanınan Bitdefender, akıllı telefon uygulamalarının ücretsiz sürümlerinin aslında birer casus yazılımdan farksız olduklarını iddia ederek, bu tür yazılımları tercih eden kullanıcıları kişisel bilgilerinin üçüncü partilerin eline geçmesi olasılığına karşı uyardı.

iOS ve Android platformuna ait 500 bine yakın ücretsiz yazılımı analiz eden şirket, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda kullanıcı gizliliğine verilen önem konusunda her iki platform arasındaki farkları ortaya koyarak, gizlilik ihlallerinin sorumluluğunun ücretsiz uygulamalara ait olduğunu açıkladı.

Bitdefender, iOS'ta analiz ettiği ücretsiz yazılımların yüzde 45'inin yer bilgisi izleme özelliğine sahip olduğunu, Android'de ise bu rakamın yüzde 35'e düştüğünü ortaya koyduğu raporunda, iOS'ta yüzde 19 olan telefon defteri erişiminin Andoid'de yer alan ücretsiz uygulamalarda yüzde 8'e indiğini gözler önüne serdi.

Çalışmaya göre Android uygulamalarının yüzde 9'u kuruldukları cihazın telefon numarasını sızdırma özelliğine sahipken, yüzde 15'i cihaza ait seri numarasını üçüncü partilerle paylaşabiliyor. iOS ise 5. sürümünden itibaren cihaza ait seri numarasının paylaşımına izin vermiyor.

Bitdefender raporunun can alıcı kısmını ise kullanıcıların ücretsiz uygulamaları akıllı telefonlarına kurarken, çoğu zaman bilinçsizce, bu tür bilgileri vermeye gönüllü olmaları oluşturuyor. Tabii ki pek çok ücretsiz uygulama var ve bunlar, sizden kişisel bilgilerinizi talep etmiyor. Edenleri anlamak içinse, istenen izinlere göz atmanızda yarar var.

Okuyucu Yorumları