Beklenen tarayıcılar bu testte kapıştı

Opera 10 RC, Chrome 4'e karşı: Yıldız adayı 2 tarayıcıdan hangisi daha hızlı, hangisi daha iyi?

Beklenen tarayıcılar kapıştı

Opera 10'un Release Candidate, yani final sürüm adayı Mac, Linux ve Windows destekliyor. Beta sürümdeki özellikleri elden geçiriyor. X3 Turbo modunda, standart moda göre yüzde 358 daha yüksek performans sunan Opera, reklamını yaptığı yüzde 58 artışı çok gerilerde bırakarak beklentileri aşıyor. Sıkıştırılan sayfalardaki görseller yüksek oranlar yüzünden biraz daha pikselli, ancak hız bunu affettiriyor.

Betanews, CelticKane JavaScript testinde Opera'nın bu en son sürümü ile üzerinde çalışılan Google Chrome 4'ü kapıştırdı. Windows Vista kurulu bir Vaio notebook'ta T8100 2.1 GHz, 45 nm işlemci, Nvidia 8400 GS ekran kartında, Opera build 1733,Chrome 4.0.202.0 ile yapılan test, iki tarayıcı arasında kıyaslama yapma imkanı sunuyor.

PeaceKeeper'da Opera'nın skoru 1718 puan olurken Chrome 2929 puan alarak büyük fark atıyor. Başka test sonuçlarına göre yavaş görünebilir çünkü test donanımındaki işlemci gücü biraz zayıf kalıyor. Bununla birlikte PeaceKeeper testi Nav Link, Web Form 2.0, VoiceXML/X+V, CSS Projection mode gibi özel veya deneysel standartları ödüllendirmiyor.

Ama test burada bitmedi! Devamı var...

Opera Peacekeeper testi

Opera Peacekeeper testi
Opera Peacekeeper testi tablosu

Resimde görüldüğü üzere Opera 1718 puan alıyor.

Chrome Peacekeeper testi

Chrome Peacekeeper testi
Chrome Peacekeeper testi tablosu

Resimde görüldüğü üzere Google 2929 puan alıyor.

CelticKane javaScript testi

CelticKane javaScript testi
Opera'nın kurulum ekranı

Biraz daha derine inildiğinde CelticKane JavaScript testinde Opera 274ms ile iyi bir sonuç alıyor. Chrome 4 ise 195 ms ile yine arayı açıyor. Kısacası Opera, Chrome'un JavaScript performansını yakalayamıyor. Opera'nın Carakan javaScript motoru buna karşın geleceğe yönelik potansiyele sahip. 10.0 sürümünde bulunmayacak olan bu motor, gelecek sürümlerin test sonuçlarında sürpriz yaratabilir.

Bu arada kullanıcıların internet tarayıcı tercihlerinde, yan özelliklerin hızdan daha önemli bir yer tuttuğunu da belirtmeden geçmeyelim. İki tarayıcı da farklı zevklere sahip kullanıcıların tercihi olmayı sürdürüyor. Sayfa gösterim sorunlarına ise çok nadir rastlanıyor. Standartlarla uyumlu bu internet tarayıcılar ancak çok kötü kodlanmış, Internet Explorer ve Firefox'un gösterebildiği pek az sayfayı görüntüleyemiyor.

Her iki internet tarayıcı da sağlam reklam filtreleme, pop-up engelleme ve script filtreleme sunuyor. Anti-phishing teknolojisi ise internet tarayıcıların neredeyse standart bir özelliği haline gelmiş. Opera'nın reklam engelleyicisi Chrome'dan daha iyi çalışırken, Chrome'un her sekmeyi ayrı çalıştırması güvenliği arttırıyor.

Opera JavaScript testi

Opera JavaScript testi
Opera'nın kurulum ekranı

Opera CelticKane JavaScript testinde 274 ms'lik bir sonuç alıyor.

Chrome JavaScript testi

Chrome JavaScript testi
Opera'nın kurulum ekranı

Chrome Celtickane JavaScript testinden 195 ms gibi sağlam bir sonuç alıyor.

Ve işte sonuçlar...

Ve işte sonuçlar...
Opera'nın kurulum ekranı

Son olarak iki tarayıcının artılarını bir gözden geçirelim. Chrome 4 hızda kazandığı gibi ayrı çalışan sekmeleriyle güvenlikte de öne geçiyor. Incognito, güvenli sörf modu da geride özel bilgi bırakmadan internet keyfi için önemli bir özellik. Ara yüzü basit ancak henüz rakibi kadar rafine değil. Sekmelerin renkli olması ise gözü IE'ye alışanlar için aranan bir özellik.

Opera 10.0 RC'nin ara yüzü oldukça kullanıcı dostu. Speed Dial özelliği çok başarılı. Opera, resim kalitesini düşürse de yavaş bağlantısı olanlar Turbo moduyla için en iyi seçenek. Chrome'dan çok daha hızlı kurulan Opera sadece 58 saniyede kurulumu tamamlıyor. Chrome ise 4 dakikaya yakın vakit alıyor. Chrome'un kurulumunun bağlantı hızıyla da alakalı olduğunu belirtelim. Opera'nın zayıf yanlarına gelince, hızda yenilmesi haricinde gizli sörf modunun olmaması, zayıf eklenti desteği ve yine renkli sekme özelliğinin olmaması sayılabilir.

Hız isteyen Chrome, kotadan tasarruf etmek isteyen Opera seçerse memnun olur diyor ve kararı size bırakıyoruz.

Okuyucu Yorumları