Bellek devrimi kapıda bekliyor!

Intel ve Numonyx'den, bellek dünyasını sarsacak yeni teknoloji; heyecan yaratan son gelişmeler...

Bellek devrimi kapıda!

Araştırmacılar, faz değişimli belleklerin (Phase-change memory veya PCM) kitle pazarına sunulabilecek maliyetlere düşürülmesi yolunda, önemli gelişmeler kaydettiklerini bildirdiler.

CD ve DVD yazmakta kullanılan faz değişimi teknolojisi, yeni olmamakla birlikte; bilgisayarlarımızda kullandığımız bellekler ve veri saklama sistemlerine uyarlanabilmek için oldukça pahalı. Üretiminde ısıya duyarlı kalkojenit camdan yararlanılan PCM'lerin, DRAM ve flash bellek teknolojileriyle karşılaştırıldığında, göz ardı edilemeyecek avantajları bulunuyor. PCM'ler, özellikle flash belleklere kıyasla, yüksek performans ve yazma işlemlerinde yüzlerce kat hızlı erişim sunuyorlar. Yine Flash belleklerin aksine, ömürleri teorik olarak sonsuz ve hatalara karşı toleransları yüksek olan PCM'ler, voltaj dalgalanmaları veya elektrik kesintisi gibi durumlardan daha az etkileniyor; DRAM'lerde olduğu gibi, elektrikle beslenmediklerinde veri kaybına uğramıyorlar.

PCM bellekler konusunda iyi haberler geliyor...

PCM bellekler konusunda iyi haberler geliyor...

Bugüne kadar üretim maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı, bir türlü pazara sunulamayan PCM'ler için iki iyi haber, geçtiğimiz günlerde Intel ve Numonyx'den geldi. Intel'in eski flash bellek üreticisi Numonyx, geçtiğimiz yıl İsviçreli STMicroelectronics'le birleşerek, ayrı bir ortaklığa dönüştürülmüştü.

Mevcut PCM çip tasarımlarına, yeni bir mimariyle modifiye ettiklerini bildiren Intel ve Numonyx'li araştırmacılar, böylelikle 64 milyon hafıza hücresinin her birinin 1 veya 0 şeklinde kodlanmasını kolaylaştırıklarını açıkladılar. Buna ek olarak yeni üretim süreçlerinin, belli bir hacim içerisinde daha fazla katmanın 'yığılmasına' izin verdiklerini ifade eden ve bu yöntemle ilk 64MB kapasiteli prototiplerini üreten araştırmacılar, maliyetlerin de böylelikle ciddi oranda düşürüldüğünü belirttiler.

Faz değişimli belleklerin çok yakın bir gelecekte, sabit disklerimizde ve hafıza çözümlerimizde standart hale geleceği öngörülüyor.

Okuyucu Yorumları