Bildiğiniz örümcekleri unutun...

Keşfedilen yeni örümcek türleri, bildiğiniz örümceklere hiç ama hiç benzemiyor!

Bildiğiniz örümcekleri unutun

Namibia ve Güney Afrika çöllerinde, tamamen yeni bir örümcek cinsi ve ilginç alışkanlıklara sahip bazı yeni türler bulunmuş durumda. Peter Jäger ve Henrik Krehenwinkel, çalışma arkadaşları Dirk Kunz ile beraber 2004 yılında topladıkları bazı örümcek türlerini incelemekteydi. İkili, bu inceleme sırasında bazı örümceklerin bilinen hiçbir örümcek cinsine uymayan özelliklere sahip olduklarına ve bu yüzden de yeni bir cinse ait olmaları gerektiğine karar verdiler. Bu yeni cins May adı ile adlandırıldı. Yapılan araştırma Güney Afrika müze koleksiyonlarına genişletildiğinde, bu cinse ait olan üç yeni tür daha bulundu. Jäger ve Krehenwinkel, bulgularını African Invertebrates dergisinde yayınladılar.

Yeni türler - May bruno, May ansie, May rudy ve May norm - avcı örümcekler. Büyük, uzun bacaklı bu örümcekler, ağ örmek yerine avlarını avlamayı tercih ediyorlar. Bu örümcek türlerinin büyük bir kısmı, yaprak yığını, çukurlar, delikler, gevşek ağaç kabuklarının altları gibi yerlerde saklanırken, türün çölde yaşayan örnekleri kumun altına girmeye ve çakıl üstünde koşmaya daha yatkınlar.

May bruno, yeni bulunan cinsin en büyük türlerinden biri. Yaklaşık olarak 1.5 cm uzunluğunda olan bu örümcek, 7.5 cm uzunluğundaki bacaklara sahip. Tünel benzeri çukurlar kazan örümcek, kumun yaklaşık olarak 30 cm altında gizleniyor ve açtığı bu tünelleri, kapaklar ile kapatıyor. Neredeyse diğer bütün örümcekler gibi M. bruno da ağzının yakınında palp (dokunaç) adı verilen organlara sahip ve bu organlar, örümceklerin dokunma ve tat duyuları için önem taşıyor. Ancak M. bruno'nun dokunaçlarında uzun tüyler bulunmakta ve Jäger ile çalışma arkadaşlarının düşüncelerine göre bunlar, çukurların kazılmasında kullanılıyor.

Ayrıca Jäger ve arkadaşları tarafından bulunan her dişi M. bruno örneğinin sırtında, gülümseyen bir suratı andıran yara izi bulunmakta. Erkeklerin hiç birinde bu yaralar bulunmazken, yara izlerinin arasındaki mesafeler, erkeklerin dişlerinin arasındaki mesafe ile uymakta. Makalede yazılana göre bu yaralar, "bir çeşit çiftleşme öncesi kur davranışının bir parçası olabilir." Yeni bulunan bir başka tür olan May norm örümceklerinin de dişilerinde benzer yaralar bulunmaktaydı...

Okuyucu Yorumları