Bilgisayarı sadece düşünerek kullanmak

Hiç bilim kurgu filmlerindeki gibi bilgisayarınızı kullanmak istediniz mi? Yakında gerçek oluyor.

Kafanızı kullanın!

Hiç bilim kurgu filmlerindeki gibi bilgisayarınızı kullanmak istediniz mi? İşte bu yakında gerçek oluyor.

Nöro başlık seti ile beyninizdeki nöronların aktivitelerini okuyabilen başlık bu sene satışa sunulacak.

"Başlık beyindeki elektrik aktivitelerini yorumlayıp kablosuz bağlantı ile bilgisayarla iletişim kuruyor." diyor Emotiv firması başkanı Tan Le. "Oyunları ve sanal çevreyi içgüdüsel olarak elle kontrol etmesine imkan tanıyor" diye ekliyor.

Beyin yaklaşık 100 milyar sinir hücresinden oluşuyor. Hücreler birbirine etki ederken elektriksel yayılım gerçekleştiriyor. Bu başlık seti, noninvazif teknoloji olarak da bilinen EEG (Elektroensefalografi) yöntemi ile düşünceleri okuyabiliyor.

Bayan Le "Emotiv firmasının nöro-mühendislik şirketi olduğunu" söylüyor ve ekliyor "Bilgisayar beyni ara yüzü ile beyin dalgalarını okuyan ve oyunları dinamik bir şekilde kontrolünü sağlayan bir ürün yarattık" diyor.

Nasıl çalışıyor?

Nasıl çalışıyor?

Bayan Le, başlık setinin çalışması için büyük elektrotlara ihtiyaç olmadığını ve kafamıza herhangi bir jel sürmemizin gerekmediğini vurguluyor.

Elektroensefalografinin 100 yıldır kullanıldığını ancak beyin ile bilgisayar kontrolü için yapılan araştırmaların 70'li yıllardan itibaren başladığını söylüyor.

Epoc teknolojisi ile oyuncuların sanal dünyada ki karakterinin yüz mimiklerini ifade etmek içinde kullanılabiliniyor. Örneğin oyuncunun gülümsemesini veya göz kırpmasını başlık algılayıp bunu oyuna aktarabiliyor. Bir karakteri öldürdükten sonra mutlu hissettiğinizde bu duyguyu o an için duygusuz olan oyundaki karakterinize aktarıyor.

299 dolardan satılacak başlık beraberinde USB ile çalışan ve hareketlerinizi algılamaya yarayan jiroskop ile birlikte geliyor ve 30'dan fazla yüz ifadesi ve hareketi tanıyabiliyor.

Göz kırpma, heyecan, coşku, hayal kırıklığı, şok, öfke gibi ifadelerinizi algılayıp bunları oyuna aktarabiliyor ve oyunculara gerçek dünyada ki gibi hareket etme imkanı sunuyor.

Okuyucu Yorumları