Bilgisayarınıza kim girdi?

Siz evde yokken bilgisayarınızı kurcalayan biri var mı? Peki ya ofiste? İşte öğrenmenin yolu...

Bilgisayarınıza kim girdi?

Bilgisayarınızı meraklı gözlerden korumak için USB bellek ile kilitleyebilir, BIOS ve kullanıcı hesap şifreler oluşturabilir, belgeleri gizleyebilir ya da şifreleyebilirsiniz.

Ancak böyle önlemler almıyorsanız ve bilgisayarınıza birinin girip girmediğini merak ediyorsanız, öğrenmenin kolay bir değil, birden çok yolu var.

İşe Başlat menüsündeki ikonları ve yakın zamanda erişilen dosyaları denetleyerek başlayabilirsiniz.

Kim kurcaladı?

Bunun için Görev çubuğuna sağ tıklayıp özellikler altında gördüğünüz Başlat menüsü ayarlarına gelin ve son kullanılanların gösterilmesinin açık olduğundan emin olun.

Daha detaylı ve etkili bir yöntem

Daha detaylı ve etkili bir yöntem
Olay Görüntüleyicisi

Başlat'a tıklayın, Windows Vista ve Windows 7'de direkt "eventvwr.msc" yazıp Enter'a basın, Windows XP'de ise Run yazın ardından pencereye girin.

Olay Görüntüleyicisi açılacak, işte buradan bilgisayarınzdaki bütün hata mesajlarını, olup biteni, çalıştırılan uygulamaları görebilirsiniz. Yani bilgisayarınıza birileri girdiyse neler yaptı anlayabilirsiniz.

Bu arada Olay Görüntüleyicisi ile yeni tanışan okurlarımız da, hata mesajlarını sonradan hatırlamakta zorluk çektiklerinde artık nereye bakacaklarını öğrenmiş oldular.

Daha da ötesi

Daha da ötesi
Tarayıcı geçmişi

İnternet tarayıcıların geçmişlerine bakmak da oldukça etkili bir yöntem. Özellikle eskiden en sık yararlanılan yöntemdi.

Ancak hala geçerli, gizli tarama modlarına karşın pek çok kullanıcı bunları kullanmadan ve internet geçmişini temizlemeden bilgisayar başından ayrılıyor. Haliyle de geride takip edebileceğiniz izler bırakıyor.

Varsayılan tarayıcı haricindeki tarayıcılara da, özellikle Internet Explorer geçmişine bakmayı daihmal etmeyin. Bazen çalıştırılan uygulama ve açılan bir dosyayı buradan tespit edebilirsiniz.

Bütün bunların ötesinde bilgisayarınıza keylogger yazılımları kurabilirsiniz. Ama bu yazılımlar kötü amaçlarla kullanılabileceği gibi ne yaptığını bilmeyen kullanıcıların uzak durması gereken uygulamalar. Kötü amaçlı kullanımı tespit edildiğinde ciddi yasal yaptırımları olabilecek uygulamalar.

Okuyucu Yorumları