Bilim İnsanları Cep Telefonunu Parçalarsa!

Bilim insanları akıllı telefonu bir mikserden geçirdi ve içinde yer alan maddeleri inceledi. Sonuç inanılmaz!

İşte cep telefonunun içindekiler

Akıllı telefonlar tanıtıldıktan sonra genellikle çeşitli test otoriteleri tarafından parçalarına ayrılır ve içinde hangi parçaların kullanıldığı açıklığa kavuşturulur. Hatta bu ekiplerden biri olan iFixit'in her yeni cep telefonunu parçalarına ayırdığına ve bununla tamir edilebilirlik oranını ölçümlemesine alışkınız. Peki, bir akıllı telefon bilim adamları tarafından parçalanırsa, sonuç nasıl olur dersiniz? Cevabı Plymouth Üniversitesi araştırmacıları veriyor.

Plymouth Üniversitesi, akıllı telefonlar üzerinde yaptığı bir araştırmada akıllı telefonların içinde yer alan maddelerin neler olduğunu ortaya koyuyor. Elbette burada anakart, kamera, kasa, ekran ve batarya gibi donanım öğelerinden bahsetmiyoruz, bilim insanlarının cep telefonunda baktıkları şey gerçek anlamda maddeler olmuş.

Yapılan bir testte bir iPhone'u (pilsiz!) miksere atan araştırmacılar, telefonu neredeyse tamamen toza çevirene kadar karıştırmışlar. Ardından ise mikserdeki parçaları analiz ederek maddelerin türlerini belirlemişler. Sonuç inanılmaz. Öyle ki, parçalanan bir iPhone'un içinde yer alan maddeler arasında kalabalık bir grup var. 13 gram silikon, 33 gram demir, 4 gram karbon, 1.5 gram kalsiyum, 7 gram krom, 2.5 gram alüminyum, 6 gram bakır, 2.7 gram nikel, 0.7 gram teneke, 90 miligram gümüş ve 36 mg altın, sadece bir iPhone'da bulunanlar. Üstelik her akıllı telefonda benzerlikler olsa da, farklı maddeler de kullanılıyor. Bununla beraber yıllık akıllı telefon üretimi 1457 milyon ünite iken bu maddelerin kullanım oranının totalde ne kadar olduğunu gelin siz hesap edin. Veya daha kolayı, hemen yukarıdaki videoyu izleyin.

Plymouth Üniversitesi araştırmacılarının bu çalışma ile ortaya koymak istedikleri şey, elbette bir akıllı telefonun içindeki maddelerin neler olduğu değil. Amaç, bu telefonları satın alanları bilinçlendirmek ve üreticilerin geri dönüştürülebilir maddelere yönelmesini sağlamak.

Okuyucu Yorumları