"Bilim Kurgu Gerçek Olacak"

Samsung'un SmartThings Gelecek Yaşam Raporu 100 yıl sonraki Dünya'yı tanımlıyor.

Bilim Kurgu Gerçekleşiyor!

Dünya teknoloji devi Samsung, önümüzdeki 100 yılda yaşamın nasıl olacağına dair hazırladığı Gelecek Yaşam Raporu'nu 10 yıl gibi kısa bir süre önce bilim kurgu olarak görülen ancak bugün bir gerçeğe dönüşen sistem "SmartThings"e ithaf etti.

SmartThings Gelecek Yaşam Raporu, televizyon sunucusu ve İngiltere'nin önde gelen uzay bilimcilerinden Dr. Maggie Aderin-Pocock, Westminster Üniversitesi'nde ders veren ödüllü fütürist mimarlar Arthur Mamou-Mani ve Toby Burgess ile öncü şehir plancıları Linda Aitken ve Els Leclerq'ün aralarında bulunduğu lider akademisyenler tarafından İngiltere'de 2000 kişiyle anket gerçekleştirilerek kaleme alındı.

Rapordan sorumlu Samsung SmartThings İngiltere Genel Müdürü James Monighan;"Gittikçe daha akıllı hale gelen evlerimiz artık insanlar, ev hayvanları, duman, nem, aydınlatma ve rutubet gibi şeylerin varlığını algılayabiliyor. Ve bu yalnızca başlangıç. Akıllı ev devrimi yaşam şeklimiz üzerinde son derece olumlu etkilere sahip olacak." dedi.

Öngörülerin çoğu, artan nüfusla birlikte alan kısıtlamaları ve azalan kaynaklar ile daha iyi başa çıkabilecek yapıların geliştirilmesine zemin hazırlayan çevresel koşulları temel alıyor.

SmartThings Gelecek Yaşam Raporu'nda Öne Çıkanlar:

  • Şehir alanı daraldıkça kazarak daha derine ineceğiz ve daha yüksek binalar inşa edeceğiz:
  • Arabalar yerini kişisel uçan araçlara bırakacak:
  • Teknoloji geliştikçe yaşam alanlarımız ve standartlarımız değişecek:
  • Uzayda koloni kuracağız: Önce Ay, ardından Mars ve daha sonra galaksinin ötesinde koloniler kurulacak.

Süper gökdelenler: Karbon nano tüpler ve elmas nano düğümler sayesinde bugünün gökdelenlerinden çok daha yüksek, devasa megayapılar inşa edilecek.

Yer altı gökdelenleri: Gökyüzüne inşa ederken, aşağı doğru kazmaya devam edeceğiz; dev yapılar 25 kat aşağıya ya da daha derine inecek.

Su altı şehirleri: Nefes alınabilir bir atmosfer yaratmak için suyun kendisi kullanılacak ve bu süreçte hidrojenden yakıt elde edilecek, su altı şehirleri gerçeğe dönüşecek.

Uçan araçlar: Bazılarımız kişisel hava araçlarımızla gökyüzünde seyahat edebilecek, bazı araçlar ise tatil için evin tamamını dünyanın dört bir yanına taşıyabilecek kadar güçlü olacak.

3 boyutlu yazıcılardan çıkan ev ve mobilyalar: Uzaktayken bile evimizin rahatlığını yaşayabilmek için yerel ve geri dönüştürülebilir malzemelerden ev gibi büyük ölçekli yapıların tam kopyasını yazdırabileceğiz.

Esnek, akıllı duvarlar: Akıllı duvarlar sayesinde evi dekore etmek gerekmeyecek; LED oda yüzeyleri ruh halinize uyum sağlayacak.

3 boyutlu yazıcıdan Michelin yıldızlı yemekler: Artık pişirilemeyen yemek tarifleri ya da bir türlü gelmeyen pizza siparişi tarih olacak, bunun yerine ünlü şeflerin kişisel isteklerimize göre uyarlayabileceğimiz yemeklerini indireceğiz. 3 boyutlu yazıcılarla dakikalar içinde bir ziyafet hazırlayabileceğiz ya da en sevdiğimiz keki yazdırabileceğiz.

Sanal toplantılar: Evimizin konforunu geride bırakmadan sanal olarak toplantılara katılmamızı sağlayan hologramlar ile çalışma hayatımız değişecek.

Medikal kozalar: Medikal kozalara gireceğiz ve hastalıklarımız dijital olarak teşhis edilecek, ihtiyaç duyulan ilaç otomatik olarak verilecek ya da bir doktor kozaya uzaktan bağlanacak.

Gelecek yaşamımıza dair, anketle belirlenen ilk 10 öngörü şu şekilde:

1. Sanal iş toplantıları – istenen yerden çalışma ve avatarlar/hologramlar aracılığıyla toplantılara katılma imkanı
2. Uzaya ticari uçuşlar
3. Çevrenizi/LED duvarları ruh halinize uyacak şekilde programlayabileceğiniz sanal iç dekorasyon
4. 3 boyutlu yazıcıyla yazdırılacak evler/mobilyalar/yemekler
5. Sağlık sorunlarını teşhis edebilen ve ilaç/tedavi uygulayabilen, evde kullanılacak tarama kapsülleri/kozaları
6. Dünyadaki kaynaklar azaldıkça diğer gezegenlerde koloni kurulması
7. Yapay zekanın günlük yaşamın bir parçası haline gelmesi ve çoğu sektörde insanların yerini alması
8. Bir şehrin tamamını barındırabilecek dev gökdelenler; yeni süper güçlü malzemelerin geliştirilmesi
9. Evde kendi yiyeceğinizi yetiştirebileceğiniz, toprak gerektirmeyen hidroponik çiftlikler
10. Yer altı gökdelenleri – alan ile ilgili kısıtlamalardan kurtulunması ve daha fazla barınak sağlamak için yer altına inşa edilen dev şehirler

SmartThings, Samsung televizyonlarda, buzdolaplarında, çamaşır makinelerinde, fırınlarda ve robot elektrik süpürgelerinde kullanılacak.

Okuyucu Yorumları