Bilim-kurgu romanları bir gezegeni doğru buldu...

Bilim kurgu romanlarında geçen bir yıldız sisteminden "ilgi çekici" sinyaller alındı

Uzaydan yeni sinyaller alındı!

22. yüzyılın sonlarında, Dünya'dan 24 ışık yılı uzaklığındaki 107 Piscium yıldızının çevresinde dönen Selika gezegeninin yeniden şekillendirilmesi için bir projeye başlandı. Gezegeni bombalamak ve Dünya'ya benzer bir şekle sokma planları, aynı zamanda gezegen üzerindeki tüm yerel yaşamı yok etme tehlikesini ortaya çıkarttığı için tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bu hikaye, Jack McDevitt'in 2013 yılındaki ödüllü romanı "Starhawk"ın senaryosunun bir parçası. Her ne kadar bariz bir şekilde hayali olsa da, 107 Piscium oldukça gerçek bir yıldız ve bilim adamları, yakın bir zaman önce gezegenimizin en güçlü radyo teleskoplarını bu yıldıza doğru çevirdiklerinde bazı ilgi çekici sinyaller ile karşılaştılar.

Geçtiğimiz ayın sonlarında Stephen Hawking'in desteklediği Breakthrough Listen oluşumu, West Virginia'daki Green Bank Teleskobu gibi devasa dinleme cihazlarından topladıkları uzaylı arama verilerinin ilk parçasını yayınladılar. Çalışma 692 farklı yıldızı içermekteydi ve karmaşık yazılımlar, milyarlarca radyo kanalını takip ederek uzak bir uzaylı uygarlığından gelme ihtimali olan eşsiz sinyalleri aramaktaydı.

Her ne kadar petabyte'larca verinin içerisinde uzaylılardan gelen net bir mesaj olmasa da, analistler önemli olabilecek 11 "olayı" ortaya çıkarttılar. Bilim kurgu dünyası için ise bu 11 yıldızın arasında özellikle dikkat çekici olan biri bulunmakta. Breakthrough Listen bu yıldızı HIP7981 olarak adlandırmakta ancak bu yıldızın bir diğer adı daha bulunmakta: 107 Piscium.

107 Piscium aynı zamanda birkaç farklı – aralarında eski Avrupa Uzay Ajansı astronotu Alastair Reynolds'un yazdığı "Absolution Gap" gibi – bilim kurgu çalışmasında daha gözükmekte.

Ancak bir daha belirtmekte fayda var ki, Breakthrough Listen'ın araştırması uzaklardaki bir gezegendeki bir uygarlıktan gelen bir sinyal ile karşılaşmış değil. Hatta araştırmacılar, karşılaştıkları bu dikkat çekici sinyallerin muhtemelen bizin kendi teknolojilerimizden araya giren sinyaller olduğunu düşünüyor.

Buna rağmen bu 11 olay hakkında daha fazla araştırma yapılması ve veri toplanması planlanıyor. Breakthrough Listen'dan Andrew Siemion araştırmanın henüz kabul edilir bir uzaylı yaşamı izine rastlamamış olmasına rağmen, projenin daha erken aşamalarında olduğunu belirtiyor.

Projenin verileri ve analiz için kullanılan yazılım açık kaynaklı olarak sunuluyor ve ilgilenen herkes bu verilere ulaşabiliyor.

Okuyucu Yorumları