Bilişim sektöründeki fırsatlar tartışıldı

Avrasya İş Forumu'nda Türkiye bilişim sektörünün önündeki yeni pazar ve fırsatlar tartışıldı.

Bilişim sektörünün yarını

TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği) ve YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği) işbirliğiyle Bilişim Zirvesi '08 kapsamında 10 Ekim'de TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonu'nda düzenlenen Avrasya İş Forumu'nda Türkiye bilişim sektörünün önündeki yeni pazar ve fırsatlar tartışıldı.

Dünyanın yedinci büyük bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı CeBIT Bilişim Eurasia'ya paralel olarak, Local Global ve Deutsche Messe işbirliğiyle düzenlenen foruma, yurtiçinden ve yurtdışından uzman konuşmacılar katıldı.

TÜBİSAD Başkanı Tuğrul Tekbulut, açılış konuşmasında, Avrasya İş Forumu'nun amacının, bilişim sektörünün en önemli uluslararası trendler, eğitim stratejileri ve orta ölçekli işletmelerin sınır ötesi işbirliği üzerindeki etkilerini ele almak olduğunu söyledi. Tekbulut, forumun, bilişim sektörü liderleri, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasında bölgenin ekonomiye gelecekteki bakış açısı üzerine samimi bir diyaloğun kurulması amacıyla düzenlendiğini de sözlerine ekledi.

Avrasya İş Forumu'nda, ekonomilerin canlandırılması konusundaki farklı yaklaşımların Avrasya bölgesi için hedeflenen entegrasyona nasıl katkı sağladığı vurgulandı; üretim endüstrisinin modernleşmesi ve yeni hizmet sektörünün gelişmesinde özel sektörün ve bilişim sektörünün rolü üzerinde duruldu; teknolojilere kolay erişim ve eğitim, off-shore yaklaşımların yerini alan bölgesel işbirliği fırsatlarının keşfedilmesi ve bölgesel pazarlara karşılıklı erişim konuları ele alındı.

İnovasyon ve Bilişim

İnovasyon ve Bilişim

Forum kapsamında Almanya Ekonomi Bakanı Walter Hirche "Avrupa Bölgeleri Girişimi: Teşvik Altyapısı, Rekabet Gücü ve Küreselleşmiş Dünya İçin Stratejik İşbirliği", BITKOM Başkan Yardımcısı Ulrich Dietz ise "Kaplanlar ve Kabiliyetler: Avrupa Şirketlerinin Bilişim Sektöründeki Küresel Rekabet Gücüne Avrupalı Bakışı" konulu birer sunum yaptılar.

Almanya Ekonomi Bakanı Walter Hirche, sunumunda, ekonomik durumu iyileştirmek için inovasyon ve bilişimin anahtar kelimeler olduğunun altını çizdi ve CeBIT Bilişim Eurasia gibi fuarların bu açıdan çok büyük önem arz ettiğini kaydetti. BITKOM'dan alınan verilere dayanarak, ekonomik krize rağmen bilişim sektörünün gelişmeyi sürdürdüğünü ifade eden Hirche, ekonomik krize yol açan başlıca faktörün güven kaybı olduğunu ve bilişim sektörünün bu kaybın telafi edilmesinde büyük rol oynayabileceğini söyledi.

Türkiye'nin, Avrupa'nın en önemli pazarlarından biri olma yolunda gelişme gösterdiğini belirten Hirche, Almanya ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliğine de değindi. Bu iyi ilişkilerin en önemli sebeplerinden birinin Almanya'daki Türk diasporası olduğunu söyleyen Hirche, Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ve ortak girişimlerle ilgili verileri aktardı ve bu verimli işbirliğinin gelecekte de süreceğini düşündüğünü söyledi.

"Türkiye Avrupa'ya daha yakın"

BITKOM Başkan Yardımcısı Ulrich Dietz ise sunumunda Türkiye'nin Asya ile kıyaslandığında coğrafi ve kültürel yönden Avrupa'ya daha yakın olduğunu söyledi. Türk insanının, Avrupa'ya yapılan göçlerden ve öğrenci değişim programlarından dolayı Avrupa dillerini ve iş yapma alışkanlıklarını çok iyi bildiğini belirten Dietz, Türkiye'nin Hindistan ve Avrupa arasında önemli bir konumda yer aldığını ifade etti. Dietz, politik açıdan Avrupa'nın Hindistan'a göre daha istikrarlı olduğunu ve Ortadoğu şirketleri ile Avrupa şirketleri arasında bugüne kadar pek çok başarılı proje yapıldığını sözlerine ekledi.

Avrasya İş Forumu kapsamında Bilişim İhracatı Paneli de yapıldı. "Yeni Pazarlara Doğru Türk Bilişim Sektörü" temasının işlendiği ve Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık'ın moderatörlüğünde yapılan panele, Logo Yazılım CEO'su Ali Güven, Veripark Genel Müdürü Özkan Erener, Telenity Global Satış Direktörü Aydın Kendir, Mobilera CEO'su Ferda Kertmelioğlu, Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, Tepe Teknoloji Genel Müdürü Salih Güreş ve YASAD Başkanı Gülara Tırpançeker, panelist olarak katıldılar. Panelistler, bilişimin yeni ihracat fırsatlarını, bölge pazarlarını ve bu pazarlarda iş yapma olanaklarını tartıştılar.

Panelin onur konuşmacısı TEKOM / TC World Başkanı Michael Fritz ise "Kalite ve Kullanım Kolaylığı - Yazılım İhracatı ve Lokalizasyon Konusunda Ana Sorunlar" konulu bir sunum yaptı.

Okuyucu Yorumları