Bilişim Sektöründen İşbirliği Çağrısı

TÜBİSAD’ın düzenlediği “Rekabet İçin Yapılanma ve Rekabet İçin Farklılaşma” konulu toplantıda söz alan bilişim sektörü temsilcileri işbirliği içinde sektörü kalkındırma çağrısı yaptı.

Bilişim Sektöründen İşbirliği Çağrısı

Türkiye’deki bilişim pazarını genişletmeye ve verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar yapan TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği), 10 Haziran’da İstanbul’da “Rekabet İçin Yapılanma ve Rekabet İçin Farklılaşma” temalı bir toplantı düzenledi.

Bilişim sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı toplantı, TÜBİSAD Başkanı Erol Bilecik’in sunumuyla başladı. Bilecik sunumunda, bilgi toplumuna geçemeyen bir ülkenin uluslararası arenada rekabetçi olamayacağını ifade etti. Erol Bilecik konuşmasında şunları vurguladı: “Türkiye’nin vizyonu, ‘bilişimle kalkınma vizyonu’ olmalıdır. Son günlerde esmekte olan pozitif rüzgardan da yararlanarak Türkiye’nin kalkınma hamlesine sektör olarak büyük katkılar sağlayabiliriz.” Bilecik ayrıca Türkiye’nin her yerindeki bilişim firmalarının atılım yapmaya hazır olduğunu ve gelişimde en önemli rolü işbirliğinin oynayacağını ifade etti.

Erol Bilecik’in açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan ODTÜ İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özlem Öz, uluslararası rekabet ve sürdürülebilir rekabet gücü konusunda bir sunum yaptı. Öz, rekabet gücü kazanmak isteyen şirketlerin zor müşterilerden ve sıkı rakiplerden korkmaması gerektiğini vurguladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise sözlerine sivil toplum kuruluşlarının önemini belirterek ve TÜBİSAD’a teşekkür ederek başladı. Bakan Coşkun, Türkiye’deki bilişim sektörünün özellikle yazılım ve hizmet alanlarına yönelmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca yenileme (innovasyon) ve Ar-Ge çalışmalarının da önemine değinen Coşkun, bilişim sektörüne ithalat sorunlarının çözüleceği müjdesini verdi.

Toplantının son sunumunu ise, Koç Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç yaptı. Koç, yeni ekonomik düzende, rekabetçi olmayan şirketlerin yok olacağını vurgulayarak, rekabette farklılaşma yaratmak gerektiğini ifade etti. Ali Koç konuşmasında özellikle adil ticaret, etik çalışma ve işbirliği konuları üzerinde durdu.

Sunumların ardından, Bilkom Bilişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Veli Tan Kirtiş’in moderatörlüğünde, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Cisco Systems Türkiye Genel Müdürü Suat Baysan, HP Türkiye Genel Müdürü S. Şahin Tulga ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Öz’ün katılımıyla bir panel gerçekleştirildi. Panelde katılımcılar rekabet, doğru iş modellerinin oluşturulması, farklılaşma stratejileri, strateji yaratırken dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde görüşlerini bildirdiler. Katılımcıların şirketlerinden somut örneklerin de verildiği panelde, son söz olarak sektörde işbirliğinin önemi bir kez daha vurgulandı.

Okuyucu Yorumları