Bill Gates Çin'e karşı Hindistan'ı istiyor

Dolar milyarderi ve eski Microsoft CEO'su Bill Gates, Hindistan ziyaretinde hükümete seslendi...

Gates Hindistan'a seslendi

Microsoft'un eski yöneticisi ve dolar milyarderi Bill Gates Hindistan'da bir konuşma yaptı. Konuşmasında Hindistan'ı ucuz işgücü sağlayan bir ülke olmaktan çıkmaya çağırdı. İleri araştırma ve geliştirmelere ağırlık vererek, Hindistan'ın bilgi teknolojileri sektörünü rekabet edebilir halde tutması gerektiğini belirtti.

Araştırma ve geliştirmenin hızlandırılmasının ve doktora öğrencilerinin sayısının arttırılmasının önemini vurguladı. Diğer gelişmekte olan ülkeler Hindistan'ı yakalamaya çalışırken Hindistan'ın önde olmak için şansının bu şekilde hareket etmek olduğunu söyledi.

"Başlarda Hindistan'daki IT sektörünün hızla gelişmesi ucuz işgücü üzerine kuruluydu. Ancak diğerleri de bu özelliği kazanırken siz, tek farkınızın bu olmasını istemezsiniz. Ucuz işgücü sürdürülebilir değildir" diyen Gates böylece anahtar mevzulara parmak basmış oldu.

Çin'den yükselen tehlike

Çin'den yükselen tehlike
Microsoft Hindistan'la bilgi teknolojileri alanında ortak çalışıyor

Microsoft gibi dev firmalar Hindistan'dan faydalanıyor ve Hindistan'ın bu alanda gelişmesini istiyor. Ayrıca Hindistan'ın rakibi olan Çin oldukça tehlikeli bir ortak. Amerika'nın alternatiflere ihtiyacı var. Çin'deki 1100 ArGe merkezine karşılık Hindistan'da 800'den az ArGe merkezi var.

Çin, ArGe merkezlerine vergi kolaylıkları, özel ekonomik bölgelerde ileri teknoloji altyapı , araştırmaların değerlendirileceği endüstrilere kolay erişim ve işbirliği imkanı sunuyor. Hindistan hükümeti yeterli kararlılığı göstermiyor, altyapı imkanları sunmuyor. Hindistan bu konuda yetersiz kalınca da Hintli araştırmacılarının çoğu Amerika'ya gidiyor. Ayrıca Hindistan'da bir yılda 100 bilgisayar profesörü yetişiyor ki bu da Amerika ve Çin'e göre çok küçük bir rakam.

CHIP Online Yorumu:
Hindistan hükümetinin Bill Gates'in tavsiyelerine uyum uymayacağını göreceğiz. Aslında aynı tavsiyelere Türkiye de uysa hiç fena olmaz.

Okuyucu Yorumları