Bill Gates'in muzları yola çıktı; geliyor!

Artık Bill Gates ismini nerede görürsek görelim şaşırmayız diyorduk ama o bizi yine şaşırtı!

Bill Gates'in muzları!

Birçok insan için herhangi bir objenin ikinci bir anlamı yoktur. Misal muz... Muz denildiği zaman aklımıza genelde bal dökülüp yenebilen, rejim dönemlerinde kullanılan, sütlü gevreklerin içerisine ekleme yapılacak ya da pastaya konacak bir meyve gelir. Pek tabi örnekler arttırabilir ama sonuçta muz, muzdur...

Nitekim bu durum James Dale için pek de öyle değil zira kendisi uzun süredir daha iyi muz elde etmek için ter döküyor. Bill and Melinda Gates vakfının büyük desteğini de arkasına alan Dale, Avustralya'daki Queensland University of Technology'nin, Tropikal Bitkiler ve Biocommodities merkezinin yöneticisi konumunda ve 2005 yılından bu yana, A vitamini yönünden zenginleştirilmiş, pro-vitamin dolu muzlar üzerinde çalışıyor. Kendisi tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada gündeme gelen konuda, Dale şu sözleri sarf etti; "Konu bilimse ve çalışma düzgün ilerliyorsa, tıpkı pro-vitamin A konusunda geliştirdiğimiz Uganda muzları gibi, birçok lifli besini farklı vitaminlerle zenginleştirmemiz mümkün ve bu sayede tarımın yüksek ama beslenmenin az olduğu ülkelerde, büyük oranda fark yaratabiliriz."

Bu muzların farklı olduğunu ilk olarak görünüşlerinden anlıyoruz. Her ne kadar dış kabukları, genel geçer bir muza benziyor olsa da içlerindeki meyve, turuncuya kaçan bir tonda ki bu rengin sebebi yüksek miktarda vitaminin muza aşılanmış olması. Üretilen Uganda muzlarının esas farklılığıysa, yemeden önce pişirilmek zorunda olmaları... A vitamini yönünden zenginleştirildikleri için bu işlemden geçmeleri gereken muzların insan vücuduna olan en büyük etkileriyse, bağışıklık sistemine ve körlüğe karşı direncimizi arttırmaları.

Moğolistan çöl fareleri üzerinde yapılan deneylerden olumlu sonuç veren muzların yeni durağı insanoğlu. Queensland'dan Amerikan mahkemesine yollanan muz örnekleri, altı haftalık oturumun ardından incelemeye alınacak ve 2014'ün sonunda haklarındaki nihai karar açıklanacak. Dale'in ürettiği muzun insan hakları mahkemesine kadar gitmesi bile başlı başına büyük bir adım ve eğer mahkemeden olumlu cevap çıkarsa, Dale'in hesaplarına göre, modifiye edilmiş ilk Uganda muzu üretimi 2020 itibariyle yapılabilecek.

Okuyucu Yorumları