Bir adam ve 235 Linux sürücüsü

Michel Xhaard tek başına, 235 adet webcam'in Linux işletim sistemleri için sürücülerini hazırladı.

Çılgın Linux Dostu

Fransız bir doktor ve fanatik bir Linux destekçisi olan Michel Xhaard, Linux işletim sistemi için büyük bir hizmet gerçekleştirdi. 60 yaşındaki bu hırslı adam, hiçbir kişi ve kuruluştan ne finansal ne de bir başka türlü yardım ve destek almadan, 235 adet webcam'in Linux işletim sistemlerinde çalışabilmesi için gereken driver'ları hazırladı.

Fransada hayatını sürdüren ve hobi olarak programcılıkla ilgilenen Michel Xhaard, yaklaşık 3 yıl kadar önce noel zamanında, kızları için iki adet USB webcam alırken, Linux desteğinin olup olmadığına dikkat etmediğini belirtiyor. Ama daha sonra bu kameraları Linux işletim sistemlerinde kullanmak isteyince problem yaşıyor. Bu tür ucuz ürünleri imal eden Çin tabanlı şirketlerin, kullanıcılara destek vermek amacıyla herhangi bir web sayfası hazırlamadığını farkeden Xhaard, ürünlerin sürücülerine ulaşamıyor.

Azmetti ve başardı

Uzun bir araştırma ve uğraş sonucu, Sunplus, Z-star/Vimicro, Sonix, Etoms, Conexant, Zoran, IcMedia/TransVision ve Pixart çipsetine sahip "Çin üretimi" 235 adet web kamerasının, Linux işletim sistemlerinde kullanılabilmesini sağlayan GSPCA (Generic Software Package for Camera Adapters) isimi bir sürücü paketi hazırladı. Hem de hiçbir kişi ve kuruluştan destek almadan!

Bir adam ve 235 Linux sürücüsü

Buraya tıklayarak web sayfasını ziyaret edebilir ve desteklenen webcam modellerinin detaylı bir listesine erişebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları