Yeni bir araştırmaya göre T.Rex sanılandan daha büyüktü

Bir araştırmaya göre T.Rex 15 bin kilo ağırlığı da görmüş olabilir. Bu tahmin daha önce düşünülenden yüzde 70 daha fazla; iki fil ya da bir çift katlı otobüsten daha ağır olabileceği anlamına geliyor.

Yeni bir araştırmaya göre T.Rex sanılandan daha büyüktü

Ottawa'daki Kanada Doğa Müzesi'nden araştırmacılar, tarih öncesi T. Rex'in maksimum boyutunu tahmin eden bir model oluşturdular. Paleontologlar, en büyük T. rex’in 15.000 kilogram ağırlığında olabileceğini tahmin ediyor.

Şimdiye kadar 32 yetişkin T. Rex örneği keşfedildi. Bunların en büyüğü, 66 ila 68 milyon yıl önce, şu anki Kuzey Amerika'nın batı yakasında yaşayan 8.800 kilodan daha ağır ve 13 metreden daha uzun olan 'Scotty'. idi

Ancak araştırmacılar keşfedilen örneklerin türün doğru bir temsili olmayabileceğini ve keşfedilmemiş T.Rex'lerin çok daha büyük olabileceğini söylüyor.

Paleontologlar Jordan Mallon ve Dr Dave Hone ilk olarak T. rex'in popülasyon büyüklüğü ve ortalama yaşam süresi hakkında veri topladılar. Bu verileri, dinozorun yaşamı boyunca tipik büyüme eğrisini tahmin eden iki model oluşturmak için kullandılar.

Bu modellerden biri, türün vücut boyutunda eşeysel dimorfizm (dişilerin ve erkeklerin farklı ağırlıklarda büyüdüğü) sergilediğini, diğerinin ise göstermediğini varsaydı.

Dr Mallon, WordsSideKick.com'a şunları söyledi: "T. Rex dimorfik olsaydı, ağırlığının 24.000 kg kadar olacağını tahmin ediyoruz, ancak bu modeli reddettik çünkü bu doğru olsaydı şimdiye kadar daha da iri bireyler bulmuş olurduk".

Araştırmacılar, bu ayın başlarında Omurgalı Paleontoloji Derneği'nin yıllık toplantısında T. Rex yetişkin vücut ağırlıkları hakkındaki modellerini ve tahminlerini sundular. Mallon , Twitter'da bu araştırmanın son taslağını 'ince ayar yaptığını' doğrularken, bu boyutta bir örnek keşfedilene kadar sonuçların spekülatif olacağı konusunda da uyardı... Mallon, "Hesaplamalarımız, 15.000 kg'lık bir hayvanın mekanik olarak uygun olduğunu gösteriyor, ancak bu daha titiz testler gerektirecek" diyor.

KOLLARI NEDEN KÜÇÜKTÜ?

Bazı araştırmacılar T. Rex'in vücuduna göre neden bu kadar küçük kollara sahip olduğunu incelemişti. Örneğin, 45 fit uzunluğundaki bir T. rex'in beş fit uzunluğunda bir kafatası olabilirdi, ancak kolları yalnızca üç fit uzunluğundaydı.

Bir çalışma, bir leşi yerken diğer aç T. rex yetişkinleri tarafından ısırılma riskini azaltmak için olduğunu söylüyor.

Diğer bir iddiaya göre, ön ayakları daha küçük olan dinozorlar, onları çiftleşirken veya düştükten sonra ayağa kalkmalarına yardımcı olmak için kullanırdı.