Bir Canlı Türü Daha, Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Nesli tükenen canlılar arasına, çok yakında çocukluk anılarımıza damga vuran bir canlı türü daha eklenebilir!

Bir canlı türü daha yok oluyor

Görünene göre geceleri ateş böceklerini kovalamak, yakında uzak bir anı haline dönüşebilir. Dünya üzerinde 2.000'in üzerinde ateşböceği türü bulunuyor ancak Bioscience dergisinde yayınlanan bir makaleye göre yapay ışık kirliliği, böcek ilaçları ve küçülen yaşam alanları sebebiyle nüfusları hızla azalıyor.

Tufts Üniversitesi araştırmacıları tarafından liderlik edilen ekibin bilim insanları ve çevrecilerle yaptığı ankette, Dünya genelinde ateş böceği nüfuslarına karşı tehditler hakkında bilgi toplandı. Araştırmaya göre ateş böcekleri için Doğu Asya ve Güney Amerika'daki en büyük tehdit yapay ışık. Sokak lambaları ve bina ışıkları, böceklerin doğal biyolojik ritimlerini ve kur yapma davranışlarını bozuyor.

Ateş böcekleri çiftlerini etkilemek için ışık saçıyorlar ancak insan ürünlerinden yayılan ışıkları da potansiyel çiftler olarak görebiliyorlar. Yetişkin ateş böceklerinin genellikle sadece birkaç gün yaşamaları da bu konuda yardımcı olmuyor.

Böceklerin doğal yaşam alanlarının insanlar tarafından yok edilmesi de bir başka problem olarak öne çıkıyor. Malezya ateş böceği, larva evresindeyken dere kenarlarındaki çalılıklarda yaşıyor ve bu çalılıklar, genellikle insan yapımı balık çiftlikleri için sökülüyor. Avrupa'da ise Lampyris iberica ateş böcekleri bir zamanlar ağaçlık veya tarla olan bölgelerin şehirleşmesi ile beraber yiyecek kaynaklarını kaybediyorlar.

Tabii ki böcek nüfusları üzerine hiçbir araştırmanın, böcek ilaçlarından bahsetmeden tamamlanması söz konusu olamaz. Zararlı böcekleri öldürmek için üretilen ilaçlar bile faydalı böcekler üzerinde istenmeyen etkilere sebep olabiliyor.

Ayrıca araştırmada iklim değişikliği, turizm, saldırgan türler ve su kirliliğinin etkileri de inceleniyor.

Okuyucu Yorumları