Bir "Huawei Kullanmayın" Uyarısı Daha!

ABD'nin şüpheyle baktığı ve ülkeden uzak tutmak istediği Huawei, diğer ülkelerden de darbe yemeye devam ediyor!

Huawei'ye bir "Dur" daha geliyor

Huawei'nin işleyiş biçiminden rahatsızlık duyan ülkelerin arasına Çek Çumhuriyeti de katıldı.

Çek Cumhuriyeti Ulusal Siber ve Bilgi Güvenliği Ajansı (NCISA), operatörleri Huawei ve ZTE'nin ekipmanını ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle kullanmamaları konusunda uyardı. NCISA, bu sonuca kendi bulgularıyla ve müttefiklerinin bulgularıyla ulaştığını söyledi.

NCISA direktörü Dusan Navratil, atılan adımı açıklarken "Çin'in kanunları ... Çin'deki özel şirketlerin istihbarat servisleriyle ortak çalışmasını gerektiriyor, bu nedenle bunları kilit ulusal sistemlerde kullanmak tehdit oluşturabilir," sözcüklerini kullandı. Huawei daha önce ABD'nin de incelemelerine takılmıştı ancak yine de ülkede bazı küçük operatörlere ekipman sağlamayı sürdürüyor. Avustralya ise operatörlerine 5G dağıtımı için Huawei ekipmanı kullanmayı güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştı. ABD'nin dost ülkeleri benzer önlemler almaları için uyardığı da söyleniyor.

Bu endişelerin temel nedeni, Huawei'nin Çin hükümetiyle bağlantısının olduğunun düşünülmesi ve firmanın ekipmanlarının Çin hükümetine arka kapı açacağı düşüncesi. Huawei bu tür suçlamaları tekrar tekrar yalanlarken, dünya çapında güvenlik birimleriyle çalıştığını ve 170 ülkede 500 operatöre ürün sattığını söylüyor.

Firma, Çek Cumhuriyeti'nden gelen son iddiaları da bir kez daha reddetti ve "ulusal güvenliğe karşı tehdit teşkil ettiğimizi kesin olarak reddediyoruz," dedi. Firma, Huawei'nin itibarını bir kanıt olmaksızın kararttığı için NCISA'dan kanıt istediklerini de belirtti.

Okuyucu Yorumları