Bir internet devrimi daha!

Artık web adreslerindeki .com ya da .net uzantılarının yerine "garip şeyler" görürseniz şaşırmayın!

Bir internet devrimi daha!

Hüseyin Cem Köylü

ICANN, yeni Generic Top-Level Domain (gTLD) başvurularını almaya başladı. Yeni uygulamanın, kullanıcıların kafasını karıştırıp dolandırıcılara yarama potansiyeli ise herkesi korkutuyor.

Hali hazırda 22 tane gTLD var, fakat yeni sistemle beraber sınırsız sayıda yeni domain olabilecek. Artık, parası olan istediği alan adını satın alabilecek. Örneğin .com yerine .coca-cola uzantısı alınabilecek.

Dahası, artık alan adları Latin alfabesindeki harflerden oluşmak zorunda değil. Kiril, Arap ya da herhangi bir alfabe de alan adında kullanılabilecek. Bu değişimle beraber, internet üzerindeki Batı egemenliği de kalkmış olacak. Fakat aynı zamanda, yıllardır ufak harf oyunlarıyla sahte (benzer isimli) site yapan dolandırıcıların ekmeğine de yağ sürülecek.

Kaç tane yeni domain olacak kimse bilmiyor. Fakat sınırı belirleyecek en önemli faktör para. Başvuruların son tarihi, kuruluşlar için 29 Mart, diğerleri için 12 Nisan.

"Değerlendirme ücreti" 185.000 dolar, ayrıca başvurmadan önce 5.000 dolar daha ödemeniz gerekiyor. Üstelik "özel adımlar" uygulamak isterseniz bu ücret daha da artabiliyor! Neyse ki ICANN, gelişmekte olan ülkeler için özel bir finansal destek programı uyguluyor ve bu fiyatı 47.000 dolar seviyelerine indirebiliyor.

Yeni sistemin radikal bir değişiklik getirmesinden dolayı, Federal Ticaret Komisyonu ve A.B.D Ticaret Departmanı, ICANN'dan yeni sistem tamamen anlaşılana kadar yeniliği ertelemesini istedi. Fakat ICANN bu isteği reddetti ve programda değişiklik yapmadan yoluna devam etti. İsimlerini korumak isteyen markalar ise, daha yeni para yatırdıkları ve hiç kullanmayacakları .XXX alan adlarından sonra bir de bu durumla karşılaşmaktan hiç hoşnut değiller...

Okuyucu Yorumları