Bir Sonraki Kalp Takip Cihazınız Oyun Hamuru!

Çocukların çok fazla sevdiği, Silly Putty isimli oyun hamuru, bilim insanları sayesinde sadece bir oyuncak olmanın çok ötesine geçiyor!

Oyun hamuruydu; şimdi hayat kurtaracak!

Bir çocuk oyuncağı olarak, özel bir oyun hamuru olan Silly Putty'nin oldukça etkileyici fiziksel özellikleri bulunduğu söylenebilir. Borik asit ve silikon yağı karışımından oluşan bu akışkan madde, ilk olarak plastik için sentetik bir alternatif olarak üretilmişti. Bu maddenin kıvamı sıcaklıktan değil, dış kuvvetlerden etkileniyor. Başka bir deyiş ile, maddenin akışkanlığı ne kadar fazla bastırdığınıza veya çektiğinize göre değişiyor. Her ne kadar ilk yatırımcılar bu maddeyi bir oyuncak olarak bırakmayı yeterli görmüş olsalar da, İrlanda, Dublin'deki Trinity College'dan bir grup araştırmacı, bu malzemeyi tıp alanında kullanmanın önünü açıyor.

Trinity College fizikçisi Jonathan Coleman'ın NPR'ye söylediği üzere bu madde, gerçek bir işlev kazanmamış ilginç özelliklere sahip. Bu yüzden de ekip, bu maddeyi işe yarar bir hale getirebilecek bir şey yapma fikrini incelemeye başlamış. Yaptıkları şey ise onu, bir atom kalınlığındaki bir karbon formu olan grafen ile kaplamak olmuş. Grafenin elektrik iletim gücü ile hamurun ilginç akıcılığı birleştiğinde, ortaya hem muhteşem bir elektrik iletimine sahip olan, hem de basınca çok hassas bir madde çıkmış. Maddeye uygulanan herhangi miktardaki bir güç, malzemenin elektrik direncini değiştiriyor.

Hatta bu madde o kadar hassas ki, eğer bir miktarını boynunuza koyarsanız, sadece kalp atışınızı değil, kan basıncınızı da ölçebiliyor. Söylenenlere göre bu madde, bir örümceğin adımlarını bile hissedebilmekte. Ancak bu malzemenin dikkatli bir şekilde kullanılması şart. Bir dönemin herhangi bir annesinin size söyleyebileceği gibi, eğer bu hamur halıya düşerse, yeni bir halıya ihtiyacınız olacaktır...

Okuyucu Yorumları