Bir Suçluyu Sadece Yüzüne Bakarak Tanımak Mümkün mü?

Bir insanın sadece resmine bakarak, onun suçlu olup olmadığına karar vermek mümkün mü? Yapay zeka, bunun mümkün olduğunu söylüyor!

Suçlular, diğer insanlardan farklı mı?

Çin, bir makineye suçluları sadece yüzlerinden ayırt etmeyi öğretmeyi başarmış durumda. Fikir, suçluları "sıradan" insanlardan ayıran bazı özelliklerin olduğu iddiasından yola çıkıyor. Yaklaşık olarak 100 yıl önce istatistiksel veriler kullanılarak yalanlanan fikir, Cornell University tarafından yakın bir süre önce tamamlanan ve insanların, suçluları gördüklerinde içgüdüsel olarak tanıyabildiklerini iddia eden bir araştırmanın ardından tekrar ortaya çıkmış durumda.

Çinli araştırmacıların yaptığı şey ise, araştırmada insan etkisini ortadan kaldırmaktı. Yaklaşık olarak yarısı suçlulardan oluşan sakalsız ve bıyıksız 2.000 kişinin fotoğrafları ile bir makine öğrenimi algoritması eğitildi. Fotoğrafların %90'ı sistemi eğitmek için örnek olarak kullanılırken, kalan %10'luk kısmın suçlu olup olmadığını sistemin tahmin etmesi istendi.

Araştırmacılar, sistemin %89.5 doğruluk oranına sahip olduğunu belirtiyor. Görünene göre sistem, suçluların normal insanlara göre %23 daha büyük üst dudak eğimi, gözlerinin iç köşeleri arasında %6 daha az mesafe ve burnun ucundan ağız kenarlarına çekilen çizgilerin arasında %20 daha dar bir açı olduğunu düşünüyor.

Neredeyse tamamen aynı etnik geçmişe sahip bir nüfus üzerinde yapılan bu "araştırma" beraberinde gelecek için ciddi soruları ve endişeleri de getiriyor. Her ne kadar suçluluğun genetik bir parça olma ihtimali bulunsa da, çoğu araştırmacılar suçluların daha çok sosyo-ekonomik etkenler sebebiyle ortaya çıktıklarına inanıyor...

Okuyucu Yorumları