Bir kuyruklu yıldızın Güneş'e çarpması, NASA tarafından işte böyle görüntülendi

Bir kuyruklu yıldızın Güneş'e çarpması, NASA Güneş ve Heliosferik Gözlemevi tarafından işte böyle görüntülendi.

Kuyruklu yıldızın Güneş'e çarpması böyle görüntülendi

Pazar günü erken saatlerde güneşe doğru ilerleyen bir kuyruklu yıldız, NASA'nın Güneş ve Heliosferik Gözlemevi tarafından yakalandı ve görüntülendi.

Gökbilimci Tony Phillips, Spaceweather.com için yazdığı yazıda "ölüme giden bu kuyruklu yıldız neredeyse kesinlikle bir 'Kreutz sungrazer'dı, yani yüzyıllar önce parçalanan dev bir kuyruklu yıldızın bir parçasıydı" dedi ve devam etti: "Bu parçalardan oluşan büyük bir grup Güneş’in yörüngesinde dönüyor ve her gün en az bir tanesi çok yakınlaşarak parçalanıyor. Çapları birkaç metreden daha küçük olan çoğu görülemeyecek kadar küçük, ancak bazen bugünkü gibi büyük bir parça dikkat çekiyor."

Aşağıdaki tweet'te görülen video, SOHO'dan çekilen bir dizi görüntüden oluşuyor. Kadranın sağ alt kısmında, yıldızımızın yoğun yerçekimine karşı koyamayan küçük kuyruklu yıldızı görmek mümkün. Pazar gününe geçtiğimizde, cihazın zarar görmesini önlemek için kullanılan SOHO'nun koronagrafı tarafından bloke edilen güneş diskinde kaybolduğu görülüyor.

Güneşin diğer tarafında tekrar ortaya çıkmadığından dolayı bu cismin yoğun ısı tarafından tamamen yok olduğunu varsayabiliriz.

Ayrıca bu hareketli görüntü, şimdi ile 2025 arasında bir zaman diliminde güneş lekesi aktivitesinde bir zirveye yaklaşırken, Güneş’in şu anda ne kadar çalkantılı bir dönemden geçtiğine dair ilginç bir anlık görüntü sağlıyor. Kuyruklu yıldız hızla yok oluşuna doğru giderken, Güneş’in diğer tarafında patlayan belirgin bir koronal kütle atımı görülebiliyor.

Kuyruklu yıldızların çoğunun, Oort bulutu olarak bilinen soğuk ve karanlık bir bölgede, güneş sistemimizin dış kenarlarından kaynaklandığı düşünülüyor. Birçoğu, iç güneş sisteminden geçmelerini sağlayan ve yalnızca birkaç on yılda bir, yüzyılda bir veya daha uzun zaman dilimlerinde bize yakınlaştıran çok uzun yörüngelere sahip.