Bir zamanlar internete onlar hükmediyordu!

Nerdeyse bir kaç sene önce internete onlar hükmediyordu: İşte geçmişini arayan web siteleri!

Geçmişin efsane web siteleri!

Web siteleri deyince markaların önemi pek kalmıyor. İnternet kullanıcıları olarak bu konuda oldukça sadakatsiziz, ikinci kere düşünmeden beğendiğimiz farklı bir servise geçebiliyoruz.

Bu yazımızda, bir zamanlar onlarsız yapamadığımız, hayatımızın parçası haline gelen ama artık kullanmadığımız 5 web sitesini sizinle paylaşıyoruz.

1. Geocities

1995'te kurulan web sitesi, herkese kendi web sayfasına ücretsiz sahip olma şansı veriyordu. O zamanlar HTML oldukça basit de olsa, Geocities size sitenizi birkaç tıklamayla oluşturabileceğiniz araçlar sunuyordu.

GeoCities'i kullanarak web sitesi oluşturmak oldukça kolaydı, fakat nedense bunu çok az kişi yapmıştı. Grafik tasarımının Amerikan nüfüsu içinde yaygın olmayan bir nitelik olduğu da açıktı. Sayfaların çoğu animasyonlu GIF'lerle dolup taşıyordu.

GeoCities'in sonu, MySpace

GeoCities'in sonu, MySpace
MySpace, zamanla müzisyenlerin tercihi haline geldi

GeoCities, 90'lı yılların sonunda ve 2000'li yılların başında yasa dışı verilerin arandığı bir kaynak haline geldi. Sayfaların yönetimi Yahoo için iyice zorlaşmıştı. İnternet'in de gelişmesiyle beraber Blog ve Wiki'ler meydana çıktı. Sabit bir sayfaya sahip olmanın artık modası geçmişti.

Bu gelişmelerin ardından Yahoo, 2009'da GeoCities'i kapattı.

2. MySpace

MySpace'in GeoCities'den en önemli farkı profilinizin 'özel' olarak ayarlanabilmesi ve bu sayede onu sadece arkadaşlarınızın görebilmesiydi. MySpace'de mesajlaşma, arkadaş grupları oluşturabilme, blog yazabilme gibi sosyal ağ özellikleri de mevcuttu.

MySpace, multimedya işlevleri sayesinde zamanla müzisyenler ve oyuncular arasında popüler hale geldi. Site, sosyal ağ alanında hala büyük bir yere sahip ancak zaman geçtikçe ziyaretçi sayısı azalıyor. Son olarak el değiştiren site, şimdi yeni tasarımı ile geri dönmeye çalışacak...

Hotmail

Hotmail
Hotmail'in hüküm sürdüğü günler geride kaldı...

3. Hotmail

Hotmail, ilk web tabanlı e-posta hizmeti ve şu an hala en iyi e-posta hizmetlerden biri; her ne kadar artık adı Outlook olarak anılsa da... Hotmail bugün artık Outlook olarak biliniyor ve yaklaşık 16 senedir Microsoft tarafından işletiliyor.

Hotmail'deki reklamlar oldukça can sıkıcıydı ve arayüz de yavaş çalışıyordu. Microsoft, her e-posta iletisine eklenen reklam mesajlarını ancak iki yıl kadar önce kaldırmayı kabul etti. Arayüz, Windows kullanıcılarına yönelikti ve Linux kullanıcıları bir dönem sadece 'salt-okunur' erişime sahiptiler.

Bir zamanlar e-postanın öncüsü olan Hotmail, Gmail'in sunduğu yeniliklerden sonra durgunluk dönemine girdi. Bunun ardından Hotmail önemli bazı değişiklikler yapsa da artık çok geç kalmıştı ve rakibini yakalaması zordu.

Slashdot

Slashdot
Slashdot da hala hayatta, ancak eskisi gibi değil

4. Slashdot

Reddit ve Digg gibi sitelerin dedesi olan Slashdot bir zamanlar teknoloji meraklılarının buluştuğu bir adresti. Site uzun zaman önce Linux'un moda olduğu zamanlar adından söz ettiriyordu ve 'toplumsal blog', 'haber kaynağı' olarak anılıyordu.

Slashdot yönetimi, 'Idle' bölümünü oluşturarak teknoloji meraklılarının Reddit ve Digg benzeri eğlenceli hikayeleri, resimleri ve videoları paylaşmasını sağlayan bir bölüm oluştursa da bu yetersiz kaldı ve başarılı olamadı.

Görünüşe bakılırsa bugün Slashdot da internetteki modaya uydu ve artık 'sosyal haber sitesi' olarak tanımlanıyor. Önceleri sitenin ana sayfasında yer alan bir makaleye en az 600 yorum yapılırken, şimdi bu sayı 300'e zorlukla ulaşıyor.

Slashdot şu hala ayakta olsa da artık eskisi kadar ünlü değil.

Altavista

Altavista
Altavista, zamanının tek kayda değer arama motoruydu

5. Altavista

Bu yazımızı okuyan bazı genç kullanıcılar belki de Altavista'yı hiç kullanmadılar. 1990'ların son zamanlarında kullanmaya değer tek arama motoru Altavista'ydı. Arama yapmak ise özel bir yetenek gerektiriyordu: İstediğinizi bulana kadar arama terimini değiştirip tekrar tekrar denemek zorunda kalabiliyordunuz.

Google'ın ortaya çıkmasıyla beraber Altavitsa düşüşe geçti. Altavista'ya göre Google sanki altıncı bir hisse sahipti ve bizi arama operatörleriyle uğraşmak zorunda bırakmıyordu.

Altavista'nın en iyi özelliklerinden biri sade ve basit arayüzüydü. Aslında o zamanlar Google da Altavista'nın tasarımından kopya çekmişti, ve Google'ın ana sayfası o günden bu bugüne hala çok fazla değişmedi.

Okuyucu Yorumları