Bir zamanlar Venüs'te de hayat olabilirmiş...

Şu anda 462 dereceye kadar yükselen inanılmaz sıcaklara ev sahipliği yapan komşu gezegenimiz Venüs, milyarlarca yıl önce Dünya'dan farklı değilmiş!

Venüs hakkında şaşırtıcı buluş!

Venüs gezegeni şu anda cehennemden farksız görünüyor. Dünya'ya Mars'tan çok daha yakın olması, bu gezegenin iklimini inanılmayacak seviyelerde tutuyor. Ortalama 462 santigrat derece sıcaklıklar, ezici atmosfer basıncı ve volkanlar, bu gezegen için oldukça normal şeyler. Öyle ki sadece 750 milyon yıl önce bu gezegenin sıvı suya ve Dünya-benzeri yaşanabilir bir ortama sahip olduğuna inanmak oldukça zor. Ancak NASA Goddard Institute araştırmacılarının simülasyonları, durumun bu olabileceğini göstermekte.

Venüs, Dünya ile neredeyse aynı boyuta sahip ve Güneş'e 41.52 milyon kilometre daha yakın; bu yüzden de yüzde 40 daha fazla güneş radyasyonu almakta. Buna rağmen gezegenin halen yaşanabilir bölge sınırında yer alıyor olması gerekiyor. Ancak gezegen çoğunlukla karbondioksitten oluşan atmosferin yarattığı sera etkisi sebebiyle inanılmaz sıcaklıklara yükselmiş durumda. Ayrıca kalın bulutlar, Güneş ışığının neredeyse yüzde 70'ini uzaya geri göndererek kendisini gökyüzündeki en parlak cisimlerden biri haline getirmekte.

Ancak astronomlar, bu durumun her zaman böyle olmadığını söylüyor. Venüs şu anda atmosferinde çok az suya sahipken, milyarlarca yıl önce 525 metre derinliğe kadar ulaşabilen okyanuslarının bulunması mümkün gözüküyor. Ayrıca atmosfer de büyük olasılıkla çok daha ince ve daha az zehirliydi. Goddard ekibinin bütün bu etkenleri Dünya için kullanılan iklim modellerine dahil etmesiyle beraber, gezegenin 11 santigrat derece hava sıcaklığına ve en fazla 35 santigrat dereceye çıkan sıcaklıklara sahip olmasının mümkün olduğu görüldü. Bunun anlamı da, birkaç milyar yıl önce bu gezegen de en azından Dünya kadar yaşama müsaitti.

Bir zamanlar Venüs'te de hayat olabilirmiş...

Ancak bu modellerde pek çok "eğer" bulunmakta. Bu simülasyon, Venüs'ün kendi ve Güneş çevresindeki dönüşünün aynı olmasını ve gezegenin topoğrafyasının şu andakine yakın olmasını gerektirmekte. Venüs şu anda kendi çevresinde dönmek için 243 Dünya günü bir süre harcamakta. Ancak gezegenler genellikle gençken çok daha hızlı dönmekteler. Simülasyon, çok daha hızlı olan 16 Dünya günü dönüş hızı ile ölçüldüğünde, sıcaklıkların neredeyse beş kat daha yüksek olan 56 santigrat dereceye çıktığı ve en yüksek olarak da yaşanılmaz olan 83 santigrat dereceye yükseldiği görülmekte. Bu arada yüzeyi Dünya'ya daha benzer bir şekle sokmak da sıcaklıkların 18F artarak yaşam sınırına ulaşmasına sebep olmuş durumda.

Bu durum, bilim insanlarının Mars'ın yanı sıra Venüs'te de hayat aramalarına sebep olabilir. Ancak bu çabanın çok kolay olmadığı rahatlıkla söylenebilir çünkü, Rusya'nın daha önce gönderdiği Venera araçları, bu yüksek sıcaklıklarda birkaç saatten daha fazla çalışamamıştı...

Okuyucu Yorumları