Blizzard'dan İran'a WoW yasağı

Sık sık yasak haberleriyle gündeme gelen İran'dan bir haber daha... Ama bu kez yasaklayan İran değil

Bu yasak başka yasak!

Blizzard, ABD ambargosu nedeniyle İran'dan World of Warcraft'e erişimi yasakladı.

Geçtiğimiz hafta İran'lı oyuncular World of Warcraft'e erişemedikleri için şikayet etmeye başladılar. Blizzard nihayet konu hakkında WoW forumunda bir açıklama yaptı: "ABD ticaret kısıtlamaları ve ekonomik ambargo kanunları, Blizzard'ın İran dahil çeşitli ülkelerin sakinleri ile iş yapmasını yasaklıyor. Çoğunuz Kullanım Şartları'nda bu hükümet kaynaklı yasaklara dair maddeleri okudunuz ve alıntıladınız. Bu hafta Blizzard konu hakkındaki kurallara uyum için prosedürlerinde değişikliğe gitti ve sözkonusu ülkelerden bağlanan oyuncuların Blizzard oyun ve hizmetlerine erişimi engellendi."

Blizzard ayrıca ABD kanunları dahilinde para iadesi, kredi yazma ve havale yapamayacağını da öne sürüyor.

Bir oyuncu "Bu ay ilk defa WoW oynamaya başladım ve bu aptal neden yüzünden ne kadar para kaybettiğimi hayal bile edemiyorum" dedi. Bazı oyuncularsa ülke dışındaki proxy sunucularını kullanarak siteye erişmeye devam ediyor.

Ne var ki Blizzard'ın bu girişimi, İran Hükümeti'nin WoW ve bazı başka oyunlara erişimini bizzat engellediği söylentileri ile aynı zamana denk geldi. Bazı oyuncular, giriş yapmak istediklerinde başka bir sayfaya yönlendirildiklerini öne sürdüler. Bu sayfada oyunların "batıl inanç ve mitoloji"yi, şiddeti ve uygunsuz giyinmiş kadın avatarları öne çıkardığı belirtiliyor.

ABD ambargosunda yakın zamanda herhangi bir değişiklik yapılmadığı için Blizzard'ın bu kararı neden şimdi aldığı bilinmiyor. Ancak şirket "ABD kanunları izin verdiğinde bu kısıtlamaları hemen kaldırmaktan memnuniyet duyacaklarını" açıklıyor.

Okuyucu Yorumları