Blu-ray'den sonra şimdi de Red-Ray

Format savaşını henüz kazanan Blu-Ray'in karşısına bu kez çok ciddi bir rakip geliyor: Red-Ray

Red-Ray geliyor

Blu-ray ve HD DVD formatları arasında süren savaşı bundan aylar önce Blu-ray kazanmıştı. Toshiba, bu yenilgiden fazla bir kaybı olmadığını söylese de, Toshiba'nın HD DVD için ciddi bir yatırımı sözkonusuydu.

Blu-ray cihazları evlere yavaş yavaş girerken, teknoloji meraklıları daha şimdiden Blu-ray'in gelecekteki varisini tartışıyor: Red-Ray.

HD'nin ötesinde, Red-Ray cihazlarıyla ileride 4096x2048 piksel görüntü desteği elde edilebilecek.

Blu-ray cihazları için sıklıkla 'beyond HD' yani 'HD'nin ötesinde' tabiri kulanıllır ve bu şekilde pazarlanır. Bunun nedenini merak ettiniz mi? Aslında bu tanımlama doğru değil. High Definition (HD) yani yüksek çözünürlük 720p, 1080i ve 1080p çözünürlükleri şeklinde tanımlanır. Oysa Blu-ray sadece zaten 1080p'ye ulaşabilmektedir. O halde Blu-ray, kendisini nasıl HD formatının ötesinde görebiliyor?

HD'nin ötesine geçebilmek için, çözünürlük standartlarını oldukça yukarıya çekmek gerekiyor. 4096x2048 piksel görüntü deesteğiyle Red-Ray bunu başarmış gibi görünüyor.
SD ve Compact Flash kartlardan görüntü oynatmayı Blu-Ray ve HD DVD playerlar desteklemiyordu. Red-Ray player'da ise böyle bir sorun sözkonusu değil.

Red-Ray'in 2009'un sonlarına doğru çıkacağı konuşuluyor ancak Red-Ray player'ın fiyatının oldukça yüksek olacağını söylemek yanlış olmaz.

Okuyucu Yorumları