BMW 100. yıl bombası: Vision Next 100!

BMW, 100. yılını kutlarken inanılmaz bir otomobili de gözler önüne serdi. İşte Vision Next 100!

BMW'nin 100. yıl bombası!

BMW, yüzüncü yılını yeni bir konsept ile kutluyor: BMW Vision Next 100.

Vision Next 100, BMW'nin gelecek için sürücü odaklı araba düşüncesini tanıtıyor ve bu düşünce, istediğiniz zaman kendiniz de kullanabildiğiniz, diğer zamanlarda da yapay zekanın sürmesine izin verdiğiniz bir arabayı içermekte.

Her ne kadar otonom arabaların bir gün karşımıza çıkacağı kesin olsa da, BMW'nin konsepti sürücüyü teknoloji ile daha bütünleşik hale getirmeye odaklanıyor. Vision Next 100, sürücü merkezli "boost mode" içerisinde iken, aracın sürücü ekranı (HUD), en iyi sürüş çizgisini gösteriyor ve ne zaman döneceğinizi ve hangi hızda gitmenin en etkili olacağını söylüyor.

Ayrıca BMW, aracın bütün ön camını bir HUD ile değiştirerek sürüşleri sadece bir video oyunu gibi değil, çevrenizin de dijital bir görüntüsünü sunan bir sisteme çevirmek istiyor. Gösterilen bu dijital görüntü, özellikle sisli veya yoğun yağışlı zamanlar gibi zorlu durumlarda etrafındaki araçları, nesneleri ve insanları sürücünün daha kolay fark edebilmesini sağlıyor.

BMW 100. yıl bombası: Vision Next 100!

Eğer araba sürmek sizin ilginizi çekmiyor ise, Vision Next 100'ün "ease mode" seçeneği aracı tamamen otonom hale geçiriyor. Ease mode içerisinde iç mekan, rahatlatıcı bir oturma pozisyonuna dönüşüyor ve HUD, eğlence için kullanılacak bir ekran haline geliyor. Bu şekilde de istediğiniz bir programı, diziyi veya filmi izleyebiliyor veya e-postalarınızı okuyabiliyor, işlerinizi tamamlayabiliyorsunuz.

Daha rahatlatıcı bir ortam yaratmak için ease mode içerisinde iç mekan tamamen değişebiliyor. Direksiyon ve merkez konsolu içe çekilerek, koltukların ve kapıların, yüz yüze bir konuşmayı daha kolaylaştırmak için yeni bir hal alması sağlanıyor.

Ancak Vision Next 100, sadece iç mekan deneyimi üzerine kurulmuş bir konsept değil. BMW, bu konseptin bol miktarda geri dönüştürülmüş malzeme ve karbon fiber kullandığını söylemekte. Hatta karbon fiber üretimi sürecinde arta kalan malzemeler bile geri dönüştürülerek konseptin yan panelleri için kullanılıyor.

BMW 100. yıl bombası: Vision Next 100!

Dışarıdan bakıldığında ise Vision Next 100'de, BMW'nin ünlü "ızgaraları" hemen dikkat çekiyor. Üçgenler, aracın tekerlek bölgesini sarmakta ve dönüşler sırasında genişleyip daralabiliyor. BMW bu sistemi 4D yazım süreci olarak açıklamakta ve bu sistem, parçaların kullanışlı olmalarını sağlıyor.

Son olarak da, Vision Next 100'ün seri üretim için oldukça uzakta olduğu söylenebilir. Ancak bu konseptte kullanılan bazı özellikler (örneğin HUD'ye dönüştürülmüş ön cam) BMW'nin sıradaki modellerinde kullanılabilir...

Okuyucu Yorumları