Boeing 747 50 yaşına girdi!

Bugün halen kullanılan devasa yolcu uçağı Boeing 747, 50. yaşına girdi!

Boeing 747 50 yaşında!

"Gök yüzünün kraliçesi"nden Jumbo jet'e kadar pek çok farklı takma ada sahip olan Boeing 747, gökyüzündeki en ünlü uçaklardan biri olabilir. Marka, bundan 50 yıl önce Everett, Washington'da ilk 747 uçuşunu yapmıştı. O sıralarda diğer tüm ticari uçaklardan daha büyük olan bu uçak, sadece Boeing için değil tüm havayolları ve yolcular için büyük bir kumar olarak gözüküyordu. Her ne kadar günümüzde sayıları artık azalıyor olsa da, hâlâ bu uçakları havaalanlarında görmek mümkün ve rahatlıkla tanındıkları söylenebilir.

İlk olarak 1965 yılında ABD Hava Kuvvetleri için asker taşıma amacı ile tasarlanan büyük hava araçlarının ardından Boeing, askeri planlarını değiştirerek asker ve ekipman yerine yolcu taşıyacak hale getirdi. Tasarı çalışmaları başladı ve 1966 yılında Pan Am 25 hava aracı siparişi verdi.

Ancak o sıralarda güçlü olan Pan Am'ın desteğine rağmen Boeing'in ilk 747'leri üretme çabası oldukça zorlu oldu. O sırada tasarlanmakta olan bir diğer uçak da Fransız Concorde ile rekabet edecek olan 2707 idi. Tamamen yeni bir uçak üretmenin risklerinin yanı sıra aynı anda iki uçağın tasarlanması, firma için bir varlık savaşı olarak görülüyordu. Ayrıca Boeing'in 747'yi üretecek kadar büyük bir fabrikası da bulunmuyordu.

Sadece 29 ayda geliştirilen ve üretilen ilk 747 30 Eylül 1968 tarihinde fabrikadan çıktı ve dört ay sonra, fabrikanın yanına kurulan yeni alanda ilk uçuşunu yaptı. Bir yıl daha süren testlerin ardından 30 Ocak 1970 tarihinde de New York ve Londra arasında ilk yolcu uçuşu gerçekleşti. Bir yıl sonra da ABD Kongresi'nin süpersonik desteğini kesmesi ile beraber 2707 projesi iptal edildi ancak o sırada 747 çoktan bir yıldız olma yolunda ilerlemeye başlamıştı...

Okuyucu Yorumları