Bomba, Google'ın elinde patladı!

Motorola ve Microsoft arasında başlayan büyük davada olan, Google'a oldu!

Olan Google'a oldu!

Microsoft ve Google'ın patent konusundaki hukuk savaşı sonunda karara bağlandı. San Francisco Temyiz Mahkemesi, lisans sözleşmesine uymadığı gerekçesiyle Google'ın Microsoft'a 14.5 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. Karar, Google'ın Wi-Fi ve video ile ilgili teknolojileri kapsayan bazı patentler için haksız yere çok büyük ücretler istemesine dayanıyor.

Konu 2010 yılında Motorola'nın hala kendi başına bir şirket yönetimindeyken, Xbox konsollarının satışından telif olarak yüzde 2.25 pay istemesiye başladı. Microsoft ise, istenen rakamın yüksek olduğunu söyleyerek, 2010 yılında konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme süreci zarfında Motorola, Google tarafından satın alındı ve daha sonra Lenovo'ya satıldı. Ancak Google pek çok patenti elde tutması nedeniyle, davanın tarafı olarak kalmaya devam etti.

Dava sırasında Motorola, Almanya'daki Xbox üretimini durdurmaya çalıştı ancak Microsoft, üretimi Hollanda'ya taşıdı ve bu isteği anlamsız kılmayı başardı. En sonunda da Amerikan yargısı, Motorola'nın satıştan herhangi bir pay alamacayağını belirtti. Google ise, genel kullanıma açık Wi-Fi gibi konularla ilgili patentlerin kullanımı için çok yüksek ücret talep ettiği gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum edildi.

Bu karar, patent sahibi teknoloji devlerinin, patent kullanımı için talep ettikleri miktarlar konusunda iki kere düşünmesine neden olabilir.

Okuyucu Yorumları