Broadwell, Haswell'in üzerine ne getirecek?

Haswell'in bir sonrasını, yani Intel Broadwell işlemcileri gerçekten beklemeye değer mi?

Broadwell vs. Haswell!

Intel Core işlemcilerin bir sonraki nesli Broadwell, piyasaya sürüldüğünde birçok laptop ve masaüstü PC'de kendini gösterecek ve 18 ay boyunca göstermeye devam edecek. Intel'ın Core serisi beşinci nesil işlemcisi olacak olan Broadwell, henüz satışa sunulmadı ancak bizler dahil birçok kullanıcı, onu sabırsızlıkla bekliyor.

Yeni nesil işlemcinin önemli bir güncelleme olduğunu muhtemelen fark ettiniz. Peki Broadwell'de yeni neler var? Bu yazımızda 2014 sonundaki cihazlarda kendini göstermeye başlayacak olan Broadwell'in neler getireceğine bakıp, onu beklemeye değip değmeyeceğini inceleyeceğiz.

Tik tak

Intel, Core işlemcilerini her 18 ayda bir yeni nesil yongalarla yükseltiyor. Ancak her defasında yepyeni bir sistem oluşturmuyor. Firma, 2007'den bugüne kadar yükseltmelerinde "tik tak" yolunu izledi. Tik tak da neyin nesi diyorsanız, kısaca açıklayalım.

Örneğin belirli bir yıl içinde gelen yükseltme tamamen yeni bir işlemci mimarisi sunuyorsa, bir sonraki yükseltmede işlemcinin mimari boyutları küçültülüyor. İşlemcinin mimarisinin küçülmesi, onu daha verimli hale getiriyor. Ancak bu, her zaman çok daha güçlü bir işlemci anlamına gelmeyebilir.

Intel Haswell, yeni bir mimari sunduğu için bir "tak" güncellemesiydi. Intel Broadwell ise mimari küçüldüğü için bir "tik" güncellemesi olacak.

Ne kadar küçük?

Ne kadar küçük?

Ne kadar küçük?

Peki Broadwell ne kadar küçük olacak? Mimarinin küçülmesi, yongaların küçülmesi anlamına değil, işlemcinin beynini oluşturan transistörlerin küçülmesi anlamına geliyor.

Intel Haswell, 22 nanometrelik transistörleri kullanıyor. Broadwell'deki transistörlerin boyutu ise 14nm olacaklar. 2006'da ortaya çıkan ilk Core işlemciler 65nm'lik, çok daha büyük transistörlere sahiplerdi. Sekiz senede kat ettiğimiz yol, hiç de az değil.

Bir nanometrenin ne büyüklükte olduğunu merak ediyorsanız, normal bir insan saçını örnek verebiliriz. İnsan saçının kalınlığı, yaklaşık 90.000 nanometreye denk geliyor. Yani işlemcilerde kullanılan transistörler, eskileri dahil, çok ama çok küçükler. Bir arada çalışan bu anahtarlar, işlemcinin yerine getirmesi gereken karmaşık işlemleri çözüyorlar. Her modern işlemcide 1 milyardan fazla transistör bulunuyor.

Daha küçük, daha mı iyi?

Daha küçük, daha mı iyi?

Daha küçük, daha mı iyi?

Broadwell'in en büyük iddiası, Haswell'e göre yüzde 30 daha verimli olacağı. Intel'e göre Broadwell, aynı saat hızında yüzde 30 daha az enerji kullandığı gibi, biraz daha yüksek performans sunuyor.

Haswell, bir önceki nesle göre zaten devasa güç verimliliği geliştirmeleri getirmekteydi. Ivy Bridge ise geçen sene Windows'lu laptop'ların pil ömründe önemli bir artış sağlamıştı. 2013'te çıkan Haswell'in yaptıklarına bakarak, Broadwell'den neler bekleyebileceğimizi tahmin edebiliriz.

Örneğin 2012'de çıkan 13 inç'lik MacBook Air, Apple'a göre 7 saatlik web'de gezintiye izin veriyordu. Cihaz, bugünkü Haswell'in bir adım gerisinde olan Ivy Bridge yongalarını kullanıyordu. Bugünkü Haswell işlemcili 13 inç'lik MacBook Air ise 12 saate kadar dayanabiliyor. Bu ek 5 saatin büyük bölümünün mimarı, Haswell.

Broadwell'deki geliştirmelerle birlikte pili 15 saatten uzun dayanan laptop'larla tanışmaya başlayabiliriz. Broadwell yongalı laptop'lar, pil ömründe belki de tabletleri geride bırakacaklar.

Broadwell bir devrimin başlangıcı olabilir

Broadwell bir devrimin başlangıcı olabilir

Broadwell bir devrimin başlangıcı olabilir

Broadwell'i önemli yapan şey, yalnız pil ömrü değil. Daha iyi verimlilik, laptop ekranlarında bir devrimi başlatabilir.

Laptop ekranlarında kullanılan teknoloji, son birkaç senedir telefon ve tabletlerin ekranlarında kullanılan teknolojinin çok gerisinden geliyorlar. İyi bir telefonunuz ve orta seviye bir laptop'unuz varsa, telefonunuzun ekranının laptop'unuzdan daha fazla piksele sahip olması muhtemel. Biraz düşündüğünüzde bunun saçma olduğunun farkına varacaksınız.

Daha yüksek verimlilik, laptop'ların devasa pillere ihtiyaç duymadan, daha yüksek çözünürlüklü ekranlar kullanmasına olanak tanıyacak. Bu tür yüksek çözünürlüklü laptop'lar elbette başlangıçta pek ucuz olmayacaklar, ancak ilk adım, ekranları tuğla gibi olmayan laptop'lar oluşturmak olacak.

Yeni yonga, teknoloji meraklılarının uzun zamandır hayalini kurduğu Retina ekranlı MacBook Air'in de yolunu açabilir.

Peki ya grafikler ne olacak?

Peki ya grafikler ne olacak?
Retina ekranlı MacBook Air sonunda gerçek olabilir

Peki ya grafikler ne olacak?

Intel Broadwell yükseltmesi, grafiklerde de kendini gösterecek. Intel'in Core işlemcileri sadece CPU'lardan meydana gelmiyor - içlerinde grafik yongaları da bulunuyor.

Herhangi bir Intel Core işlemcisinde olduğu gibi, Broadwell'in grafik gücü de satın aldığınız modele göre değişecek. Şu anki Core i3 ile en üst düzey Core i7 arasında büyük bir boşluk var. Ancak nesiller arasında önemli yükseltmeler olabildiğini görmüştük.

CPU World'e göre Broadwell yongaları, Intel HD 5500, HD 6000 ve Iris HD 6100 yonga setlerini kullanacaklar. İsimlerin çok fazla şey söylemediğinin farkındayız. Grafik işlemcisi, Haswell ile aynı çekirdek mimarisini kullanacak ancak yeni işlemcilerde yüzde 20 daha fazla "çalıştırma birimi" bulunacak. Broadwell'in grafik motoru, temel olarak daha büyük olacak ve bu iyi bir şey.

Broadwell, küçük boyuttaki ayrı grafik kartı piyasasını iyice ezecek gibi görünüyor. Bazı raporlara göre yeni GPU'lar, yüzde 40'a kadar performans artışı sunabiliyorlar. Ancak gerçeği, işlemciler geldiğinde göreceğiz.

Broadwell ne zaman çıkacak? Sırada ne var?

Broadwell ne zaman çıkacak? Sırada ne var?

Broadwell ne zaman çıkacak?

Intel, Broadwell işlemcisinin ne zaman geleceğine dair soruları cevaplamasa da, "ilk Broadwell tabanlı cihazların yılın sonunda raflarda olacağını, daha geniş bulunabilirliğin ise 2015'te gerçekleşeceğini" söylüyor.

İlk olarak ortaya çıkacak cihazlar, düşük güç tüketimli cihazlara yönelik Y türü işlemciler olacak. 2015'in ultrabook'ları ve yeni nesil MacBook Air'de kullanılacak olan en önemli işlemci türü ise, U türü Broadwell'ler. Bu yongalar da düşük güç tüketimine sahipler, ancak video ve fotoğraf düzenleme gibi yoğun işlerin altından kalkabiliyorlar.

Gerçek işlemci canavarlarının bakacağı tür ise H türü Broadwell'ler olacak. Bu tür işlemciler, güç tüketimine fazla önem vermeyen masaüstü PC hayranları tarafından tercih edilecekler.

Görünen o ki en önemli Broadwell yongalarından bazıları için 2015'i beklememiz gerekecek. Intel'in 22nm'lik Haswell'i 14nm'ye indirgemekte önemli sorunlar yaşadığı biliniyor ve bu yüzden gecikmeler normal. Bazı laptop üreticileri, 2015'in ilk ayları geçmeden Broadwell'li laptop'larını ortaya çıkarmayabilirler.

Broadwell'den sonra ne gelecek?

Intel tabi ki Broadwell ile işlemcilerine noktayı koymayacak ve yeni nesil işlemcileri için planlarını kesinleştirecek. Broadwell'in halefinin adı Skylake olacak. "Tik tak" stiline göre Skylake, yeni bir mimariye sahip olacak ancak Broadwell'in 14nm'lik transistör boyutunu koruyacak. İlk raporlara göre yeni nesil işlemci, GPU performansında yüzde 50 artış sunabilir.

Okuyucu Yorumları