BSA: Dünyada Korsan Yazılım kullanımı azalmadı!

Dünyada Korsan Yazılım kullanımı geçtiğimiz yıla oranla değişmezken, tüm dünya üzerindeki ekonomik kayıp 1.6 milyar dolar arttı!

BSA: Dünyada Korsan Yazılım kullanımı azalmadı!

Kıta ve ülkelere gore korsan yazılım kullanım oranlarını gösteren International Data Corporation (IDC) araştırmasının son dönem verileri açıklandı. Veriler, kısaca BSA (Business Software Alliance) olarak adlandırılan İş Yazılımcıları Birliği ile korsan yazılım oranları üzerine araştırmalar yapan alanının lider bilgi teknoloji şirketi IDC’nin çalışmalarını kapsıyor.

IDC verilerine göre dünyada ortalama yazılım oranı bir önceki yıla göre değişmezken, korsan yazılım kullanımı nedeniyle dünya üzerindeki toplam kayıp 1.6 milyar dolarlık artışla 34 milyar dolara yükseldi. Bu artış, korsan yazılıma karşı savaşta “öncelikli izlenmesi gereken ülkeler” kategorisinde yer alan Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan pazarındaki olumlu gelişmelere rağmen yaşandı.

Araştırmaya göre bu yıl korsan yazılım kullanım oranı 97 ülkenin yarısından fazlasında düşüş yaşarken sadece 20 ülkede yükseliş gösterdi. Bu oran korsan yazılım konusunda en düşük yüzdeye sahip; Amerika, Batı Avrupa, Japonya ve bazı Asya ülkeleri gibi gelişmiş toplumlarda ise değişmedi.

Tüm dünyada yürütülen IDC araştırmasından alınan verilere gore, korsan yazılım oranında Çin ve Rusya %4, Ukrayna %6 ve Fas %4 gerilerken, korsan yazılım kullanımında en yüksek orana sahip ülkeler%90 ile Vietnam ve Zimbabwe, %87 ile Endonezya, %86 ile Çin ve Pakistan olarak belirlendi. Düşük korsan yazılım oranına sahip ülkeler arasında ise %21 ile Amerika Birleşik Devletleri, %23 ile Yeni Zelanda, %26 ile Avusturya ve %26 ile Finlandiya ilk sıralarda yer aldı.

IDC yetkilileri bölgeler arasındaki bu kadar farklı kullanım oranlarının pek çok değişken tarafından etkilendiğini belirtiyor. Bu değişkenlerin başlıcaları, kültürel farklılıklar, korsan yazılıma kolay ulaşılabilirlik ve yasal düzenlemelerdeki yaptırımlar olarak gösteriliyor

TÜRKİYE’DE KORSAN DÜŞÜYOR, KAYIPLAR KATLANIYOR

IDC verilerine gore Türkiye’de korsan yazılım oranı bir önceki yıla göre 1 puan gerileyerek %65 düzeyinde gerçekleşti. Ancak, ekonomik kayıp bir önceki yıl 182 milyon dolarken, bu yıl artan bilgisayar sayısı ve yazılım ihtiyaçları sebebiyle %47 artarak 268 milyon dolarlık seviyeye ulaştı. Bu da korsan yazılıma karşı bir an önce etkin tedbirler alınması gerektiğinin açık bir göstergesi.

Türkiye’de korsan yazılım kullanımıyla görülen mali kaybın bir yıl içinde ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken BSA Türkiye Genel Koordinatörü Tolunay Tomruk, korsan yazılıma karşın etkin mücadele için BSA’nın çalışmalarının yanı sıra sektör kuruluşlarının da bu alanda etkin olmasının önemini vurgulayarak, bu konuda herkesle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Dünya’da korsan yazılımın artmasının sebeplerinin başında yeni satılan bilgisayarlara yapılan yasadışı yüklemeler geliyor. Halk arasında “toplama” olarak adlandırılan (no name) bilgisayar satıcılarının, pek çok yazılımı bu bilgisayarlara korsan olarak yüklediği bilinenler arasında.

Geçen yıl BSA Türkiye için SPSS Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırma verilerinden çıkan en önemli sonuç ise eğitim ve gelir seviyesi en yüksek insanların arasında bile korsan ürün kullanmanın hırsızlık yapmaktan farksız olduğunu bilmeyenlerin bulunduğu. Yine eğitim seviyesi arttıkça orjinal olmayan ürün kullanımının artıyor olması da şaşırtıcı bir başka veri.

Konuyla ilgili olarak Türkiye’de gelir seviyesinin korsan ürün kullanımında etkili olmadığının altını çizen BSA Koordinatörü Tolunay Tomruk, toplumun büyük bir kesiminin korsan kullanımlardan yararlanıldığında devletin milyonlarca dolarlık vergi kaybına, istihdamda ve üretimde azalmaya, ekonomide küçülmeye gittiğini bilmediğine dikkat çekti.

Korsan yazılım kullanımının ekonomiye etkisiyle ilgili olarak IDC ve BSA’nın ortak incelemesinde, dünya üzerindeki korsan yazılım oranındaki sadece 10 puanlık düşüşün 2.4 milyon kişiye yeni istihdam sağlayabileceğini bu sayede ekonomide sağlanacak 400 milyon dolarlık büyümeyle vergi gelirlerinde de 67 milyonluk bir kazanç elde edilebileceği belirtiliyor.

Tüm bu araştırma sonuçları, korsan kullanım konusunda toplumun her kesimine yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmesinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Okuyucu Yorumları