BTK'dan, VPN Kullanımına Önlem Geliyor

BTK uzmanı Levent Gönenç, VPN kullanımın büyük bir sorun olduğunu belirtti ve ciddi önlemler alacaklarını duyurdu!

VPN kullanımına önlem geliyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İnternet Dairesi Bilişim Uzmanı Levent Gönenç, yaptığı açıklamada VPN'ler hakkında konuştu: "VPN'lerle ilgili çalışmamız şu anda mevcut. Tedbir alınması amacıyla uyarılarımızı erişim sağlayıcılara yaptık, ciddi önlemler de aldık. Test aşamasındayız. Testlerimiz tamamlandıkça faz faz ilerlemeyi düşünüyoruz."

Türkiye Büyük Millet Meclisi Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu'da yaptığı sunumda Gönenç, VPN kullanımı hakkında gelen "VPN kullanımını kontrol edebiliyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "VPN gibi alternatif erişim engelleme yöntemlerini kullanmayla ilgili kanunda hüküm var. Bu hüküm kapsamında erişim sağlayıcılara, internet servis sağlayıcılara uyarılarımız bulunmakta. Bu uyarılarımız kapsamında ciddi tedbirler de alıyorlar, bu aldıkları tedbirleri şu anda test etme aşamasındayız. Çünkü takdir edersiniz ki yüzlerce uygulama ve işletmeye böldüğünüz zaman matriks şeklinde bunların bir de test edilmesi lazım."

Gönenç, açıklamasını şöyle tamamladı: "Sürekli değişen uygulamalar bu bahsettiğiniz alternatifli erişimi engelleme uygulamaları, IP adresleri sürekli değişebiliyor, yöntemleri değişebiliyor. Çünkü amaçları zaten erişime engellemeyi aşmak, bu amaçla üretilmekte. Tüm dünyada ortak bir sorun, bununla ilgili çalışmamız şu anda mevcut, tedbir alınması amacıyla uyarılarımız erişim sağlayıcılara mevcut ve ciddi önlemler de aldık, test aşamasındayız, testlerimiz tamamlandıkça faz faz ilerlemeyi düşünüyoruz."

Okuyucu Yorumları