Bu 10 oyuna dikkat edin!

Önümüzdeki aylarda başından kalkamayacağınız, grafik harikası en iyi 10 oyunu bir araya getirdik!

Bu 10 oyuna dikkat edin!

Crysis, StarCraft, Call of Duty: Önümüzdeki aylarda oyun ve grafiklere fazlasıyla doyacağız. Chip Online olarak 2010 içerisinde göreceğimiz en iyi 10 oyunu bir araya getirdik.

2010 yılı kullanıcılara yepyeni oyunlar getirecek. Aksiyon, strateji, RPG ve daha birçok oyun türünde iddialı projeler göreceğiz. Sadece yeni oyunlar değil, aynı zamanda merakla beklenen Crysis 2'yi, strateji efsanesi StarCraft'ın yeni versiyonunu ve Mafia klasiğinin devamını da ilerleyen günlerde oynamak mümkün olacak.

Ayrıca oyuncuları meraklandıran gelişmeler de var. Enemy Territory oyununun geliştiricisi Splash Damage multiplayer oyunu Brink ile oyun dünyasında devrim gerçekleştirmeyi hedefliyor. Spellbound Entertainment ise Piranha Bytes şirketinin efsane oyunu Gothic ile yoluna devam ediyor ve serinin 4. Bölümü Arcania JoWood etiketiyle raflardaki yerini alacak. Genel olarak 2010 yılı Arcania'nın yanında Fallout New Vegas ve Thriller & RPG karışımı Alpha Protocol ile RPG oyunlarının yılı olacak.

Hollywood efektlerini bilgisayar oyununda görmek isteyenler ise Prince Of Persia'nın yeni versiyonunu kesinlikle denemeliler. Ayrıca Sid Meier hayranlarına da güzel bir haberimiz var: Strateji oyunlarının temel taşı Civilization'un 5. Bölümünü de bu yıl göreceğiz.

Farklı türlerden bir araya topladığımız 2010'un en özel 10 oyununu makalemizin devamında tüm ayrıntılarıyla görebilirsiniz.

Crysis 2

Crysis 2

Crysis'in adını neredeyse duymayan kalmadı. Fakat Crysis bu popülerliği çoğu oyun gibi oynanabilirliğe değil, oyuncularına farklı bir deneyim yaşatan üst sınıf grafiklerine borçlu.

Grafik keyfi yeniden başlıyor
Crysis bu yeni versiyonunda da grafikleriyle dikkatleri üzerine çekecek gibi görünüyor. Çünkü yepyeni bir oyun motoru olan "Cry Engine 3" geliştirildikten sonra konsollar ve PC'ler için özel olarak optimize edildi. Bu nedenle Crysis 2 yalnızca üst sınıf bilgisayarlarda çalışmayacak. Geliştirici tarafından kullanılan Deferred Shading gibi popüler teknolojiler sayesinde ışıklandırmaya yönelik hesaplamalar olabildiğince etkili gerçekleştirilecek. Yani birçok ışık kaynağından yalnızca görünen sahnedeki öğeler hesaplanacak (Deferred Shading). Ayrıca gerçekçilik açısından gerçek zamanlı aydınlık ve renk değişimi gibi özellikler de bulunacak.

Cry Engine 3'ün farkı
Crysis 2Crysis'te geçen hikaye yüksek grafiklerin yanında pek önemsenmedi ve hikaye hakkında yazılıp çizilenler de az oldu. Bu konuda pek haksız sayılmayız. Çünkü Far Cry ile karşılaştırıldığında Crysis'in hikayesi yeterince iyi değildi. Ve bu yüzden Crysis 2'de bu konuda değişiklikler söz konusu. Temel olarak kahramanımız Nomad benzer fakat Nanosuit aracılığıyla aktif edilebilir özelliklere sahip olacak. Yani Nomad daha yükseğe zıplayabilecek veya mermilere karşı daha dayanıklı olabilecek. Hikaye konusunda halen pek fazla şey açığa kavuşmuş değil. Crysis 2 New York'ta geçecek ve bu yüzden artık orman sahneleri bulunmayacak. Yeni sahneler ile birlikte Crytek tarafından oynanabilirlik de iyileştirilerek savaşlar daha heyecanlı hale getirilmiş. Ayrıca tüm savaş stratejisine taktiksel açıdan derinlik katılmış. Son olarak, Crysis 2'nin donanımsal açıdan belirgin ölçüde daha az gereksinime ihtiyaç duyacağının da altını çizmekte yarar var.

Crysis 2, 2010'un üçüncü çeyreğinde PC, XBox 360 ve PlayStation 3 platformları için satışa sunulacak.

CRYSIS 2
Yayıncı Şirket Electronic Arts
Geliştirici Firma Crytek
Platformlar PC, PS3, Xbox360
Çıkış Tarihi 31 Aralık 2010
Fiyat (Yurtdışı) 70 $

StarCraft 2 - Wings of Liberty

StarCraft 2 - Wings of Liberty

Blizzard, StarCraft 2 - Wings of Liberty ile strateji oyunları tacını yeniden kazanmak istiyor. Beta sürümlerden göründüğü kadarıyla bu hedefe hiç de uzak değil.

Mükemmel bir gerçek zamanlı strateji
Blizzard nihayet StarCraft'ın veliahtı gerçek zamanlı multiplayer strateji oyunu StarCraft 2 ile dönüyor. Bu oyunda da yine Terran, Protoss ve Zerg ırkları birbiriyle savaşacak, farklı birimler ve özellikle güç dengeleri oldukça iyi olacak. Ayrıca StarCraft 2 bölümler halinde satışa sunulurken, her bölüm farklı bir ırk ve mücadele içerecek. İlk olarak "Wings of Liberty", Terran'lar için tek oyuncu (singleplayer) modu olarak sunulacak ve ikinci genişleme paketi olan "Heart of the Swarm" ise Zerg'leri aksiyon içine sürükleyecek. Son olarak Protoss'lar için tek oyuncu modu olan "Legacy of the Void"i göreceğiz. Fakat Zerg ve Protoss genişleme paketlerinin ne zaman yayınlanacağı henüz belirsiz.

Dengeli oyun yapısı
StarCraft 2 - Wings of LibertyÜs kurma, hammaddelerin toplanması, birimlerin kalkan güçlerinin yükseltilmesi gibi işlemler önceki versiyondaki oyun yapısına oldukça benziyor. Ayrıca Beta versiyonda ırklar arası denge oldukça iyi ayarlanmış. Protoss'lar hızla üs kurup güçlü kalkanlar oluşturma, Zerg'ler toplu birliklerle düşmanı yerlebir etme ve Terran'lar ise ana üs ve ofansif birlikler konusunda iyi bir dengeye sahipler. Oyunun grafikleri ise baştan aşağı elden geçirilmiş. Yansımalar, oyun dokuları ve birim modellemeleri oyuna oldukça modern bir görünüm kazandırmış. Hatta oyundaki müzik ve sesler bile her ırk için gayet iyi seçilmiş ve uzun oyun sürelerinde herhangi bir problem yaratmıyor.

STARCRAFT 2 - WINGS OF LIBERTY
Yayıncı Şirket Activision Blizzard
Geliştirici Firma Blizzard Entertainment
Platformlar PC
Çıkış Tarihi 27 Temmuz 2010
Fiyat (Yurtdışı) 70 $

Call of Duty - Black Ops

Call of Duty - Black Ops

Büyük ses getiren Modern Warfare 2'nin ardından Activision Blizzard firması Call of Duty serisinin doğrudan devamını yayınlamıyor. Çünkü bu kez geliştirme rolünde bir kez daha "Treyarch"ın ismini görüyoruz.

Vietnam'a doğru
Geçmişte Call Of Duty serisini geliştime görevi Treyarch ve Infinity Ward şirketleri arasında değişiyordu. Bu kez sıra Treyarch'ta. Ve bu nedenle Black Ops, oyuncuları modern savaşlar yerine soğuk savaş zamanlarına götürecek. Activision yetkililerinden gelen ilk bilgilere göre oyun Küba, Arktik kutup bölgesi ve Vietnam'ı içeren farklı savaş bölgelerinde gerçekleşecek. Oyuncu ise Amerika için savaşan bir Black Ops askeri olacak.

Oyun hakkında çok fazla bilgi verilmiyor
İlk görevlerden birinden oyunun oldukça hoş olacağı anlaşılıyor. En başta bir uçaktan yerdeki birliği yönetiyor ve emirleri veriyorsunuz. Yerdeki birliğin bir tesisten kaçması gerek ve bu iş sizin tarafınızdan sorunsuz şekilde yapılmalı. Uçaktan bu birliğin konumunu görebiliyorsunuz. Kaçış başarılı şekilde tamamlanırken perspektif yerdeki 4 kişiye dönüyor. Bu noktada kendinizi sıradışı olarak yay ile silahlandırıyorsunuz ve patlayıcılara nişan alıyorsunuz. Treyarch'tan belirtilene göre bu tür operasyonlarda yay ve oklar da kullanılıyor ve oldukça gerçekçi olduğu garantisi veriliyor. Son olarak bunu Sovyet düşmanlarınızla karşı yapılan bir dakikalık bir savaş takip ediyor ve kaçış ile sahne sona eriyor.

Modern Warfare 2 kadar iyi mi?
Call of Duty - Black OpsTreyarch, geçmişte daha az başarı yakalayan "CoD World At War" da görev üstlenmişti. Infinity Ward ise Modern Warfare 2'nin mükemmel başarısının ardından bugünlerde başka problemlerle boğuşuyor. Oyun stüdyosunun resmi yöneticileri Vince Zampella ve Jason West, telif haklarının anlaşmada kabul edilen miktarda ödenmediği konusunda yayıncı firma Activision Blizzard ile kavgalılar. Bu arada Activision'a bağlı bu iki Call of Duty geliştiricisi de kovuldu ve farklı bir stüdyo kurdular. Activision'a sırtını dönen Infinity Ward çalışanları da bu stüdyoya katılırken adı da hem Activision'u ima eden hem de tüm ekip için yeni bir başlangıç olan Respawn Entertainment olarak belirlendi (respawn: oyunlarda yeniden dirilme).

CALL OF DUTY BLACK OPS
Yayıncı Şirket Activision
Geliştirici Firma Treyarch
Platformlar PC, PS3, Xbox360
Çıkış Tarihi Kasım 2010
Fiyat (Yurtdışı) 75 $

Mafia 2

Mafia 2

Mafia, bir zamanlar piyasanın en gözde oyunlarından biriydi. Genel yapı açısından oyunculara iyi bir macera yaşatmak için GTA'nın tipik karakter özgürlüğü ustaca hazırlanmış bir hikayeyle birleştirilmişti. Şimdi ise Mafia, 2. bölümüyle gönülleri fethetmeye hazırlanıyor.

Suç şehrinde özgürlük
Mafia 2, temel prensipler açısından bariz şekilde Grand Theft Auto serisinin izinden gidiyor. Bu nedenle oyunda Empire City adlı şehirde özgürce dolaşabiliyor ve keyfinize göre zamanınızı tüm şehri keşfetmeye harcayabiliyorsunuz. Fakat bunu çok fazla tavsiye etmiyoruz, çünkü bir süre sonra sıkıcı olmaya başlayabiliyor. Ayrıca geliştirici stüdyo "2k Czech"in bu mükemmel hikayeyi mafya ve işlediği suçlar etrafında hazırladığını ve oyun ilerledikçe daha sürükleyici bir hal aldığını da belirtelim.

Mafia 2Oyundaki rolünüz oldukça merkezi ve yerel mafya babalarının emirlerini yerine getiriyorsunuz. Ve mafya üyeleri tarafından korunan özel bir araca saldırı düzenlemek gibi emirleri de yerine getirmeniz isteniyor. Oyunun akışı genel olarak aynı şekilde devam ediyor. Yani emirleri alıyor, düşmanlarınızı buluyor, hedefi imha ediyor, gerekli durumlarda çalıyor, topluyor ve müşterinize gönderiyorsunuz.

Oyundaki hareket alanı
Empire City içerisinde ister yürüyerek isterseniz farklı araçlarla dolaşabilmek mümkün. Oyundaki inanılmaz görüş uzaklığı hemen göze çarpıyor. Yüzlerce metre uzaklıktaki binaları tüm detaylarıyla göremiyorsunuz ve uzaklığa göre boyutları da iyi ayarlanmış. Fakat aynı zamanda bulunduğunuz çevreye baktığınızda detaylar oldukça etkileyici ve canlı. Gazete satıcısı, bankalardaki insanlar, yolcular... Herşey gayet otantik ve oyunun geçtiği zaman olan 40'lı ve 50'li yıllara göre hazırlanmış. Bu mükemmel ambiyansı daha da güçlendirmek için hazırlanan müziklerle oyuncu kendisini tam anlamıyla oyuna adapte edebiliyor. Yaz ve kış mevsimlerindeki efekt ve ses farkı da bu ambiyansı destekler nitelikte.

Mafia 2, Ağustos ayında PC, XBox 360 ve PlayStation 3 platformları için satışa sunulacak.

MAFIA 2
Yayıncı Şirket 2K Games
Geliştirici Firma 2K Czech
Platformlar PC, PS3, Xbox360
Çıkış Tarihi 27 Ağustos 2010
Fiyat (Yurtdışı) 60 $

Arcania - Gothic 4

Arcania - Gothic 4

Gothic 3 tam bir felaketti! Risen'da ise dikkate değer bir şey yoktu! Spellbound bu kez Gothic serisiyle muhteşem bir dönüş yapacak mı? Hep birlikte göreceğiz.

Bu kez başaracak mı?
Gothic serisi 10 yılı geride bıraktı ve JoWood bu kez şansını "Arcania" ile deneyecek. Yine isimsiz bir kahramanın rolünde ülke içerisinde maceradan maceraya koşacağız. Tıpkı Gothic'te olduğu gibi karakterler üçüncü kişi perspektifinden yönetilecek. Oyun genel olarak diğer bölümlere benzediği için rakiplerimizle muhtemelen kılıçla, yayla ve okla savaşacağız. Güney adaları savaşlarla sarsılırken, kahramanımız sakin kasabasını yıkıntı ve küller içinde bulacak. Bunun sonucunda intikam isteğiyle saldırgan bir kimliğe bürünecek. Tüm macerası boyunca yalnızca asker sayısı değil, gücü de artmaya devam edecek. Ve isimsiz kahramanımız tüm dünyayı yok olmaktan kurtarmaya çalışacak.

Güçlü grafik motoru
Arcania - Gothic 4Oyunun detayları hakkında geliştirici firma "Spellbound" ve yayıncı "JoWood" yetkililerinin deyim yerindeyse ağzını bıçak açmıyor. Yalnızca oyun fragmanlarının birinde grafik motoru hakkında birkaç ipucu göze çarpıyor. Öncelikle oyundaki bölgeye göre en iyi şekilde hava değişikliği sağlayan dinamik bir sisteme sahip. Oyundaki kahramanı modelleyen grafik motoru oldukça detaylı çalışıyor. Fakat şunun da altını çizmek gerek: Risen'da da ilk ekran görüntüleri ve videolar çok daha fazlasını vaat ederken finalde birçok şey eksikti.

Bir RPG oyunu herşeyden önce heyecan verici bir tarih altyapısı sunmalıdır. Fakat Spellbound geliştiricilerinin bu konuda hala biraz tecrübesiz olduklarını söyleyebiliriz. Yalnızca Desperados 1 ve 2'de biraz iyilerdi fakat bu oyunlar da farklı bir dünyada geçiyordu. Sonuç olarak Gothic 4 konusunda oyuncuların beklentilerinin her açıdan oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Arcania - Gothic 4 yalnızca PC ve XBox 360 platformları için geliştiriliyor ve JoWood etiketiyle 2010'un üçüncü çeyreğinde raflardaki yerini alacak.

ARCANIA - A GOTHIC TALE
Yayıncı Şirket JoWooD
Geliştirici Firma Spellbound Entertainment
Platformlar PC, PS3, Xbox360
Çıkış Tarihi 30 Eylül 2010
Fiyat (Yurtdışı) 70 $

Brink

Brink

Multiplayer FPS aslında hiçbirimiz için yeni bir tür değil. Fakat Brink, bu oyun türünü yeniden tanımlayarak hem ekip bazlı, hem de hikaye içerisinde ilerleyen multiplayer moduyla sınırlarını aşıyor.

Multiplayer kavramı yeniden tanımlanıyor
Temel olarak Brink için iki takımın birbiriyle savaştığı multiplayer FPS diyebiliriz. Bu iki takım ise "Resistance" (Direnişciler), diğeri ise "Security" (Güvenlikçiler) olarak birbirinden ayrılıyor. Bu noktada birçok multiplayer oyunu önceden belirlenen Team Deathmatch, King of the Hill veya Capture the Flag gibi modlar sunarken, Brink ise oyunu başlıbaşına bir hikaye ile donatmış. Oyunda bulunduğumuz bölge "The Ark" adında her yanı sularla çevrili ütopik bir şehir. Her iki ekip şehirdeki farklı bölgelerde birbirleriyle savaşıyor ve klasik bir sistem – isyancı çatışması izliyoruz. Oyunun senaryosuna göre "The Ark" şehri 5000 kişilik bir şehir fakat nüfus 50.000'e yükseldiği için yaşanan kıtlıkla birlikte sivil savaş başlıyor.

Daha fazla eğlence için çevrimiçi
BrinkBrink, teorik olarak tek oyuncu olarak da oynanabiliyor. Fakat bu noktada diğer oyuncular botlar tarafından yönetiliyor. Bu botlar yeterince zekaya sahip ve oyunculara meydan okuyabiliyorlar. Multiplayer modu ise 8 kişiyle oynanabiliyor. Üstelik karakterlere kalıcı olarak şekil verilebilmesi oldukça etkileyici. Yani RPG oyunlarındaki gibi oluşturulan karakterin gelişimi kaydediliyor. Sonuç olarak oyundan çıkıp tekrar girdiğinizde en son kaldığınız süreçten devam edebiliyorsunuz. Ekipmanlar ve silahlar uzmanlık puanlarına göre alınabiliyor. Yeni oyunculara şans vermek için tecrübeli oyunculara katılabiliyor ve takım içinde görev paylaşımı yapabiliyorsunuz. Bu sistemin tam olarak nasıl çalıştığını görmek için ise oyunun çıkmasını beklemek zorundayız.

Brink, Splash Damage geliştiricileri tarafından Bethesda Softworks etiketiyle 2010'un üçüncü çeyreğinde PC, XBox 360 ve PlayStation 3 platformları için satışa sunulacak.

BRINK
Yayıncı Şirket Bethesda Softworks
Geliştirici Firma Splash Damage
Platformlar PC, PS3, Xbox360
Çıkış Tarihi 2010 / Sonbahar
Fiyat (Yurtdışı) Bilinmiyor

Fallout New Vegas

Fallout New Vegas

Bethesda, Fallout New Vegas ile çok sevilen fakat yaşlandığını söyleyebileceğimiz seriye riskli bir başlangıç yapacak. Fakat bu yeni başlangıça değer bir oyun olacağa benziyor. Çünkü Bethesda Softworks bu konuda oldukça iyi ve işin geliştirme kısmında ise Obsidian Entertainment bulunuyor.

Viva Las Vegas
Fallout efsanesi kaldığı yerden devam ediyor. Başarılı bir sürecin ardından artık bittiği düşünülen Fallout serisi New Vegas ile çok yakında yeniden piyasada olacak. Fakat felaket sonrası dönemi anlatan RPG oyununun geliştirme görevini bu kez Obsidian Entertainment uzmanları üstlendi. Yıl 2280 ve oyunumuz tamamen yıkılmış Las Vegas'ta geçiyor. Yıkık dökük bir otelin neon reklam panosunda Strip kelimesini görüyor ve eski zamanları hatırlıyoruz. Şehre bir atom bombası atılmamasına ve genetik mutasyon olmamasına rağmen Las Vegas'ın neredeyse tamamı bir harabe gibi görünüyor. Fallout kronolojisine göre 2077'de gerçekleşen Büyük Savaş'ın tam 200 yıl sonrasındayız. Ayrıca Fallout'un zaman çizgisine göre Las Vegas'ın eskiden beri bir kumar cehennemi değil, tatil cenneti olarak lanse edildiğini de hatırlatmakta yarar var.

Önceki bölümden ipuçları
Fallout New VegasGeliştiriciler tarafından oyunun hikayesine dair halen detaylı bir bilgi verilmiş değil. Fakat önceki versiyonda kullanılan V.A.T.S dövüş sisteminin kullanılacağı kesinleşmiş durumda. Bunların dışında Karma sistemi yeniden karşımıza çıkıyor ve karakterlerin farklı gruplara karşı popülaritesi oyunun işleyişini belirgin şekilde etkileyecek. Diyalog sistemi ise karakterin gelişimiyle ilgili farklı becerileri temel alıyor. Tabiki oyuna geliştiriciler tarafından yeni silahlar, yeni düşmanlar ve NPC'ler entegre edilerek önceki bölümlerdeki gibi güçlü bir oyun dünyası yaratılacak. Bethesda'nın tipik bir özelliği olarak oyun içerisinde birçok objeyle etkileşim kuracak, küçük maddeleri yanınıza alabilecek ve sıradışı maddeleri satabileceksiniz. New Vegas'ta da Gamebryo grafik motoru kullanılacağı için oyun grafikleri muhtemelen Fallout 3'e benzeyecek.

Oyun hakkında bugüne kadar sadece bir fragman yayınlandı. 2010'un üçüncü veya dördüncü çeyreğinde ise piyasaya sürülmesi bekleniyor.

FALLOUT NEW VEGAS
Yayıncı Şirket Bethesda Softworks
Geliştirici Firma Obsidian Entertainment
Platformlar PC, PS3, Xbox360
Çıkış Tarihi 2010 / Sonbahar
Fiyat (Yurtdışı) Bilinmiyor

Prince of Persia - The Forgotten Sands

Prince of Persia - The Forgotten Sands

Prince of Persia efsanesi bir kez daha devam ediyor. The Forgotten Sands ile Pers zamanlarına ve ihtişamlı saraylarına geri dönüyoruz.

Bir kez daha Pers zamanına dönüş
Başrolünde Jake Gyllenhaal'ın bulunduğu Hollywood yapımı "Prince of Persia: The Sands of Time" filmi ile birlikte Ubisoft oldukça hareketli macera oyununu da piyasaya sürüyor. "The Forgotten Sands" en başarılı iki bölüm olan "The Sands of Time" ve "The Two Thrones"u içinde barındırıyor. Hikaye ise şu şekilde: Kardeşinin krallığını ziyaret eden prens, sarayın kuşatma altında olduğunu görür. Güçlü bir ordu girişlerin önünde bulunmakta ve saray yerlebir olmak üzeredir. Ardından prensimiz mistik bir toz olan Zaman Kumu'nu kullanmaya ve geçmişe dönerek kardeşinin hayatını kurtarmaya karar verir. Sonuç olarak Prince of Persia'nın yeni bölümünde de oyuncular zorlu durumlardan kurtulmaya çalışacak.

Benzer oyun işleyişi
Prince of Persia - The Forgotten SandsTemel olarak oyunun işleyişi önceki bölümlere benziyor ve oyun öğeleri de buna göre şekillendirilmiş. Bu nedenle, oyunun önceki bölümlerini oynayanlar mücadele konusunda oldukça avantajlılar. Dövüş sistemi God of War veya Dante's Inferno gibi modern macera oyunlarını anımsatırken, sadece finalde karşılaşılan rakipler oldukça güçlü ve bu konuda diğerlerinden ayrılıyor. Sonuç olarak "The Forgotten Sands" için var olan bölümler arasında en iyisi olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca film de oyunun satışına iyi yönde etki edecektir.

Prince of Persia: The Forgotten Sands, hem PC'ler hem de tüm popüler oyun konsolları için üretildi. XBox 360, PlayStation 3, Wii, Nintendo DS ve PSP versiyonları 20 Mayıs'ta satışa sunulurken, PC versiyonu ise 6 Haziran'da piyasalarda olacak.

PRINCE OF PERSIA - THE FORGOTTEN SANDS
Yayıncı Şirket Ubisoft
Geliştirici Firma Ubisoft
Platformlar PC, PS3, Xbox360
Çıkış Tarihi 20 Mayıs 2010
Fiyat (Yurtdışı) 60 $

Civilization V & Alpha Protocol

Civilization V & Alpha Protocol

Civilization V: Medeniyetlerin gelişimi
Civilization'ın herkese yönelik bir oyun olmadığını söyleyebiliriz. Strateji severler dışında çoğu kişi sıkıcı bile bulabilir. Fakat Sid Meier'in bu beşinci bölümünü sabırsızlıkla bekleyenlerin fanatiklerin sayısı hiç de az değil.

Pirates veya Railroad Tycoon olması farketmez, çünkü her projesi bilgisayar oyunları için kilometre taşı niteliği taşıyor. Tabiki Sid Meier'den bahsediyoruz. Ve 2010 sonbaharında bir strateji klasiği olan Civilization beşinci bölümüyle yine oyuncuların göz bebeği olacak. Geliştirici firma Fraxis'ten oyun hakkında çok fazla detay verilmese de az çok bilinenleri şu şekilde sıralamamız mümkün: Öncelikle yepyeni bir oyun alanımız var ve daha önceki sürümlerdeki gibi kare değil altıgen bölümlendirmeler bulunuyor. Oyuncular yine 18 farklı uygarlıktan birinin liderliğini üstlenecek. Şayet iyileştirilmiş diplomasi sistemiyle imparatorlukların üstesinden gelemiyorsanız, Civilization 5'te geliştirilmiş bir savaş sistemi de bulunuyor. Bu sistem uzak mesafeli saldırılara da imkan veriyor.

Civilization V 2.0
Civilization V & Alpha ProtocolWeb 2.0 ve çevrimiçi hizmetlerle birlikte Fraxis şirketi, hazırlanan içeriği kullanıcılara açık olarak sunmaya karar verdi. Bu nedenle bir topluluk platformu kurulacak ve kendi oyun senaryolarını yazabilen amatör geliştiriciler bu platformda indirmeye sunabilecek. Yine bu platform üzerinden kullanıcılar senaryoları değiş tokuş yapabilecekler. Ayrıca grafik motorunda yapılan önemli geliştirmeler sayesinde Civilization V, önceki bölümlerden çok daha iyi görünecek.

Diğer taraftan "Firaxis" geliştiricileri ve yayıncı firma "2k Games" oyun hakkında sessizliğini korumaya devam ediyor. Bu nedenle ilerleyen zamanda oyun hakkında daha fazla detay verilmesi bekleniyor. Fakat bilinen şu ki, oyun yalnızca Windows bilgisayarlar için satışa sunulacak ve Steam hesabı üzerinden oynanabilecek. Konsollar, Mac veya Linux sistemler için sürümler hazırlanıp hazırlanmayacağı ise şimdilik belirsiz.

CIVILIZATION V
Yayıncı Şirket 2K Games
Geliştirici Firma Firaxis
Platformlar PC (Steamworks)
Çıkış Tarihi 2010 / Sonbahar
Fiyat (Yurtdışı) Bilinmiyor


Civilization V & Alpha Protocol

Alpha Protocol: Bir ajanın hikayesi
Alpha Protocol hakkında ilk olarak gerçek bir aksiyon RPG oyunu diyebiliriz. Ajan Michael Thorton olarak rütbemizi geçmişte bırakıyor ve yalnız başımıza görevimizi yerine getiriyoruz.

Oyundaki ajanımızın adı Michael Thorton. Ya da ajandı demek daha doğru olacaktır. Başarısız bir görevin ardından herhangi bir ön uyarı almaksızın tüm kişilerimizi ve bağlantılarımızı kaybediyoruz. Ayrıca tüm üst rütbeliler de kahramanımızla bağlarını koparıyor. Diğer taraftan Thorton ölmek zorunda ve bu nedenle Amerikan hükümeti ajanımızın peşinde. Bunun sonucunda adım adım komploların içerisine sürükleniyoruz. Görevimiz ise normalde üst düzey ajanlar tarafından kullanılan "Alpha Protocol" adlı protokolü kullanmadan hemen önce neler olduğunu ortaya çıkarmak.

Oyunun kalbi diyalog sistemine dayanıyor. Geliştirici firma Obsidian Entertainment'a göre ajan Thorton üç farklı diyalog arasında seçim yapacak. Aslında oyundaki ajanımız sinema ve televizyon tarihinin en meşhur birkaç ajanını temel alıyor: "Bourne Identity" filminden Jason Bourne, CNBC-E'den tanıdığımız "24" dizisinin kahramanı Jack Bauer ve adını artık bilmeyenin kalmadığı İngiliz ajan James Bond.

Olağanüstü savaş sistemi
Civilization V & Alpha ProtocolOyunun kahramanı üçüncü kişi perspektifinden yönetiliyor. Eğitilmiş bir CIA ajanı olarak tüm dövüş stillerini biliyor, birçok silahı kullanabiliyor ve James Bond filmlerinde sıkça gördüğümüz sıradışı ajan araç gereçlerine sahip. Aksiyon öğelerinin yanında Obsidian programcıları karakterler üzerinde geliştirmeler de yapmış. Böylece olayın seyrine göre karakterlerin 10 farklı becerisine eklenen ilerleme puanları kazanıyorsunuz. Bununla birlikte Thorton'u herhangi bir yönde geliştirebiliyor ve oyun stilinize göre gücünü ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca çok güçlü silahları ve saldırı çeşitlerini içeren özel becerileri de unlock etmek mümkün olacak.

Alpha Protocol, Obsidian Entertainment tarafından geliştirilerek Sega etiketiyle 28 Mayısta PC, XBox 360 ve PlayStation 3 platformları için satışa sunuluyor.

ALPHA PROTOCOL
Yayıncı Şirket SEGA
Geliştirici Firma Obsidian Entertainment
Platformlar PC, PS3, Xbox360
Çıkış Tarihi 28 Mayıs 2010
Fiyat (Yurtdışı) 55 $
Okuyucu Yorumları