Bu açık kaynak kodlu araçlara ihtiyacınız var

CHIP Online, PC'ler için olmazsa olmaz açık kaynak yazılımları bir araya getirdi.

Açık kaynak koleksiyonu!

Ücretsiz, reklamsız ve genişletilebilir: Kaliteli ücretsiz yazılım arayanlar açık kaynak kodlu araçlarda istediğini bulacaktır. Sizlere favorilerimizi tanıtıyoruz.

Normal ücretsiz yazılımların aksine açık kaynak kodlu araçlar dünyanın dört bir yanına dağılmış bir topluluk tarafından sürekli olarak geliştirilir. Özgür lisans şartlarına tabi programlar sıkça özellik ekleme, hata düzeltme ve çoklu dil desteği içeren güncellemelere tabi tutulurlar.

Bu makalemizde sizlere güvenlik, ince ayar/sistem, multimedya, internet ve Office kategorilerindeki en iyi açık kaynak kodlu yazılımları tanıtıyoruz. Oyun kategorisindeki önerilerimizle ise eğlence garantisi veriyoruz.

Ne olur ne olmaz: PC güvenliği için en iyi araçlar

Ne olur ne olmaz: PC güvenliği için en iyi araçlar

KeePass
E-posta kontrolü, Facebook profilini güncelleme, çevrimiçi oyun oynama veya alışveriş yapmak. Neredeyse her web hizmetinde kendinize has bir kullanıcı adı ve parolayla oturum açmanız gerekiyor.

İşte tam bu noktada parola kaosu ortaya çıkıyor. Her web sitesi için karmaşık ve her güvenlik ilkesine uyan bir parolayı aklında tutmayı kim ister ki?

Yazılım önerimiz bu konuda imdadınıza yetişiyor. Parola yöneticisi KeePass ile aklınızda sadece tek bir ana parola tutmanız yeterli. Diğer tüm parolalarınız ne kadar karmaşık olursa olsun programın veritabanında belirleyeceğiniz ana parola ile güvence altına alınacaktır.

Download: KeePass

Ne olur ne olmaz: PC güvenliği için en iyi araçlarTrueCrypt
Sadece parolalarını değil, PC'sinde kayıtlı tüm dosyaları meraklı gözlerden saklamak isteyenlere açık kaynak kodlu TrueCrypt yazılımını öneriyoruz.

Ücretsiz yazılım istek üzerine 128-bit, 256-bit veya 448-bit'lik parolalarla şifrelenmiş ve sadece ilgili parola girildiği anda erişime açılan sanal disk sürücüleri oluşturuyor.

Yazılımla tekil dizinler, harici diskler (USB bellek, sabit disk), sistem partisyonları veya tüm sabit disk şifrelenebiliyor. İsterseniz sizin dışında kimsenin göremeyeceği, ikinci bir işletim sistemi bile kurabilirsiniz.

Download: TrueCrypt

Ne olur ne olmaz: PC güvenliği için en iyi araçlarClamWin
Virüs tarayıcı olmadan internete girmeniz akıllıca değildir. Zira hiçbir koruma programı olmadan bilgisayarınıza birkaç dakika içinde casus yazılımlar, solucanlar ve trojanlar bulaşabilir.

Linux sistemlerinde birkaç zamandır en iyi anti-virüs çözümü ClamAV. Özgür işletim sistemini kullanan kişiler bu virüs tarayıcı ile çok mutlu olduğu için çalışan programcılar Windows sürümünü hazırlayıp ClamWin adı altında yayımladılar.

Gerçek zamanlı koruması olmadığı ve diğer tarayıcılarla karşılaştırıldığında çok düşük bir virüs tanıma oranı sunduğu için bu yazılımı şu an için Windows altında kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Zira zararlılar bilgisayarınıza çok daha rahat bulaşacaktır.

Yine de para vermek istemiyorsanız açık kaynak topluluğuna ait olmayan ama ClamWin'e göre çok daha başarılı olan Avira AntiVir Personal'ı indirmenizi tavsiye ediyoruz.

Download: ClamWin

Her zaman daha hızlı: Sistem & İnce ayar

Her zaman daha hızlı: Sistem & İnce ayar

xpy/Vispa
Sıfır kurulmuş sistemlerde bulunması gereken araçlardan biri Windows XP için xpy ve Windows Vista ve 7 için Vispa oluyor. İki ücretsiz program da Windows'un olması gerektiği gibi çalışmasını sağlıyor.

Sadece bir tıklama ile işletim sisteminin gereksiz ve sinir bozucu fonksiyonları kapatılabiliyor ve fazla kaynak tüketen programlar devre dışı bırakılabiliyor. Daha Windows ilk açıldığında hemen sinir bozucu Windows Messenger'ı kaldırın ve bilgilendirme baloncuklarını veya hata raporlarını devre dışı bırakın.

Ayrıca araçlar Microsoft'un izniniz olmadan bilgisayarınız hakkında bilgi toplamasının da önüne geçebiliyor.

Download:
Vispa
xpy

Her zaman daha hızlı: Sistem & İnce ayar7-Zip
Gerçi Windows uzun süreden beri ZIP dosyaları oluşturabiliyor veya indirilen ZIP arşivlerini açabiliyor. Fakat daha kapsamlı özellikler sunan 7-Zip'i kullanmakta kesinlikle fayda var.

Özellikle internetten çokça dosya indirip başkalarıyla paylaşanlar 7-Zip'in Windows'un standart fonksiyonuna karşı sunduğu artıların hemen farkına varacaktır. Ücretsiz araç web'de yaygınlaşmış tüm arşiv formatlarıyla baş edebiliyor.

İsteyenler açık kaynak kodlu yazılımla kendi kendine açılan arşivlerde oluşturabilir; böylece arşivi açacak kişi ek programa ihtiyaç duymaz.

Download: 7-Zip

Her zaman daha hızlı: Sistem & İnce ayarInfra Recorder
USB bellekler ve web depolama alanları sayesinde CD/DVD programlarının önemi gittikçe azalsa da bir PC sahibi hiçbir yazma programı kullanmadan idare edemez.

Medya yazım programının ille de Nero gibi pahalı setler olmasına gerek yok. Yazım özelliği bulunan birçok ufak yazılım piyasada yaygınlaşmış durumda.

İmaj dosyalarıyla baş edebilen ve birkaç tıklama ile her türlü CD/DVD çeşidine yazabilen açık kaynak koldu Infra Recorder, Nero alternatifleri arasında tavsiye edilmeye değer bir araç oluyor.

Sürükle-bırak yöntemiyle çalışan program ile CD/DVD hazırlamak çok kolay. Ayrıca araç, yeniden yazılabilir medyaları da yönetmenizi sağlıyor. Diskler dört farklı yöntemle temizlenebiliyor.

Download: Infra Recorder

En iyi multimedya programları

En iyi multimedya programları

VLC media player
Ücretsiz VLC media player son birkaç sene içerisinde isimsiz bir öğrenci projesinden herkesin PC'ine kurması gereken olmazsa olmaz programlar arasına girdi.

Diğer hiçbir medya oynatıcı ses ve video formatı desteği konusunda bu açık kaynak kodlu medya oynatıcıyla yarışamıyor. İnternetten tamamıyla indirilmemiş, bölük pörçük dosyalar bile sorunsuzca oynatılabiliyor. Böylece indirme sırasında dosyanın doğruluğunu teyit edebilirsiniz.

Yazılım sayesinde pahalı DVD oynatıcılardan bile feragat edebilirsiniz. Açık kaynak kodlu yazılım her türlü diski okuyabiliyor ve hem altyazı hem de interaktif içerikler gibi ek materyallerle baş edebiliyor.

Download: VLC media player

En iyi multimedya programlarıJajuk
PC'deki medya arşiviniz artık yönetemeyeceğiniz bir büyüklüğe ulaşmış olabilir. Dijital MP3 fırtınasında yolunuzu kaybetmemeniz için 10.000 fazla şarkı barındıran müzik arşivleriyle performanstan ödün vermeden çalışabilen bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır.

Açık kaynak kodlu aracımız tam da bu amaca göre tasarlandı: iTunes vb. yazılımla büyük müzik arşivlerinde dayanılmaz derecede yavaşlamaya başlarken ücretsiz müzik yöneticisi Jajuk tüm MP3'lerinizi bir XML veri tabanına kaydediyor. Böylece program büyük arşivlerle de baş edebiliyor. Eğer internet bağlantısı varsa eksik albüm kapaklarını da otomatikman tamamlayabiliyor.

Download: Jajuk

En iyi multimedya programlarıXMedia Recode
Cep telefonları, iPod'lar ve oyun konsolları: Artık neredeyse her cihaz müzik ve video oynatabiliyor. Fakat sorun şu ki bu cihazlar kendi aralarında uyumlu değiller ve hepsi kendine has bir dosya formatını ve codec'i kullanıyor.

İşte bu sebeple dosya dönüştürme programları vazgeçilmez hale geliyor. Açık kaynak kodlu örneğimiz XMedia Recode ile her türlü müzik ve videoyu istenilen her türlü biçime dönüştürebiliyorsunuz. Ön tanımlı profiller farklı taşınabilir cihazlarla uyumlu video formatlarını otomatikman belirleyip işinizi kolaylaştırıyor.

Download: XMedia Recode

Sörf, download ve chat: En iyi çevrimiçi araçlar

Sörf, download ve chat: En iyi çevrimiçi araçlar

Pidgin
Birçok kullanıcı arka planda çalışan bir Messenger'dan vazgeçemiyor. Böylece olmazsa olmaz koleksiyonumuzun içine de dahil oluyorlar.

ICQ, MSN, Yahoo veya AIM gibi standart istemcilerin aksine Pidgin ile tüm chat ağlarına aynı anda kullanabilirsiniz. Eğer farklı chat protokollerini kullanan arkadaşlarınız varsa Pidgin'in kıymetini bileceksiniz.

Elbette tekil Messenger programlarının neredeyse tüm özellikleri Pidgin'de mevcut. Program eklenti ve temalar ile kişisel isteklere göre uyarlanabiliyor. Programın bir diğer artısı ise asıllarında bulunanların aksine hiçbir reklamla beraber gelmemesi oluyor.

Pidgin: Pidgin

Sörf, download ve chat: En iyi çevrimiçi araçlarjDownloader
İnternetten sıkça dosya indirenler her geçen gün daha fazla dosyanın Rapidshare gibi tek-tıkla-indir sunucuları üzerinden paylaşıldığının farkına varacaktır. Özellikle GB'larca yer tutan dosyalar söz konusu olduğunda bu tip sunucular vazgeçilmez oluyor.

Avantajları: Bu tip hizmetlerin çoğu kayıt olmaya gerek kalmaksızın hızlıca dosya yüklemelere izin veriyor. Çoğu zaman düşük meblağlar karşılığında dosya yüklemede geniş çapta hizmet sunuyorlar.

Fakat dosyayı yükleyeni sevindiren unsurlar dosyayı indirecek kişi için geçerli değildir. Tek-tıkla-indir sunucular indirenlerin IP adreslerini saatlerce kilitlemekle kalmaz, birçok reklamla boğuşmalarına da neden olur.

Rapidhare ve vb. sunuculardan dosya indirmeyi kolaylaştırmak için jDownloader'ı tavsiye ediyoruz. İndirme linkini programa yapıştırın ve geriye yaslanın. Gerisi jDownloader hallediyor.

Download: jDownloader

Sörf, download ve chat: En iyi çevrimiçi araçlarFirefox
Elbette en popüler açık kaynak kodlu projeyi unutmadık. Olmazsa olmazların arasında yer alan web tarayıcı Firefox.

Yazılım sürekli olarak çalışkan bir topluluk tarafından iyileştiriliyor ve geliştiriliyor. Kısa bir süre önce çıkan 3.5 sürümü daha fazla konfor ve Gizli Tarama veya Internet-GPS gibi yeni fonksiyonlar sunuyor.

Firefox'un popüler olmasının nedenlerinden biri de geniş eklenti ekosistemi. Bu eklentiler sayesinde tarayıcıya aklınıza gelebilecek her türlü özelliği ekleyebiliyor, kişiselleştirebiliyorsunuz.

Download: Firefox

Sadece memurlar için değil: Pratik Office araçları

Sadece memurlar için değil: Pratik Office araçları

OpenOffice
Açık kaynak kodlu MS Office alternatifi OpenOffice bir ofis setinden bekleyebileceğiniz her türlü bileşeni sunuyor. Ofis seti metin düzenleme, tablo-işlem, sunum, çizim ve veri tabanı programının yanında formül düzenleyicisi de sunuyor.

Hatta Microsoft Office formatları arasında içe/dışa aktarma yapabilen program, bu esnekliği ile birçok kullanıcının olmazsa olmazları arasına giriyor.

Kısacası OpenOffice ev kullanımı için mükemmel bir set oluyor; çünkü çok daha pahalı Microsoft dengine benzer bir fonksiyon yelpazesi sunuyor.

Download: OpenOffice

Sadece memurlar için değil: Pratik Office araçlarıGnuCash
Sadece son kullanıcılar değil, firmalar için de uygun olan GnuCrash aracı finansal yönetim alanına yönelik mükemmel bir çözüm oluyor.

Farklı banka hesaplarınızdaki hareketleri kaydedebileceğiniz merkezi bir hesap defteri olmasının yanında GnuCash, grafik ve sütun diyagramları gibi birçok yararlı raporlama fonksiyonu sunuyor.

Bunun dışında GnuCash sabit faizli bonolar veya hisseler gibi parasal varlıklarınızı denetleyebileceğiniz ve yönetebileceğiniz bir dizi fonksiyon sunuyor. Program bu işi yaparken güncel kuru internet üzerinden otomatikman ayarlıyor.

Download: GnuCash

Sadece memurlar için değil: Pratik Office araçlarıPDFCreator
PDF-dokümanları neredeyse her platformda kalite kaybı olmadan okunabiliyor. Dolayısıyla makaleler, sunumlar veya diğer önemli dokümanların paylaşımı ve yayımlanması için elverişli hale geliyor.

Açık kaynak kodlu PDFCreator yazılımı bu dönüşüm sorununa son veriyor. İstediğiniz programdan baskı özelliğini kullanarak bir PDF dokümanı oluşturabilirsiniz. "Kaydet" butonuna basmanız yeterli.

Prensip çok basit: PDFCreator Windows'a kendini bir yazıcı olarak tanıtıyor. Bu yazıcı aracılığıyla istediğiniz programdan PDF biçiminde çıktı alabiliyorsunuz.

Download: PDFCreator

Dijital fırçalar: Fotoğraf ve resim araçları

Dijital fırçalar: Fotoğraf ve resim araçları

GIMP
Açık kaynak kodlu aracı ilk kez kullananların Windows altında pek de alışıldık olmayan pencere düzenine alışması gerekiyor. Tek birimli tasarım yerine arayüz birkaç ufak pencereye bölünmüş durumda. Pencere düzenine alıştığınız an programın gerçek gücü ortaya çıkıyor.

Photoshop Elements veya Corel Paint Shop Pro gibi pahalı setlere para vermektense GIMP'e alışmak için vakit harcamanız daha mantıklı olacaktır. Çünkü karşılığında rakip ürünlerden elde edebileceğiniz kalitede sonuçlar elde edeceksiniz. Katman desteği, filtre fonksiyonu ve eklenti desteği sayesinde profesyoneller dahi programa ısınacaktır.

Download: GIMP

Dijital fırçalar: Fotoğraf ve resim araçlarıGreenshot
Ekran içeriğinin fotoğrafını çekmek isteyenler Windows'ta bocalayabilir. Her ne kadar Windows Vista ve 7'de tümleşik ekran alıntısı aracı sunulsa da XP kullanıcıları mecburen "Printscreen" tuşu ile resmi çekip farklı bir programa aktarmak zorunda kalıyor.

Açık kaynak kodlu Greenshot ile bu iş çok daha kolay. Araç tek bir tuş ile tüm ekranın veya ekranın belli bir bölümünün resmi çekerek metin ekleme ve ufak rötuşlar yapma imkanı sunuyor.

Download: Greenshot

Dijital fırçalar: Fotoğraf ve resim araçlarıGallery
Açık kaynak kodlu Gallery aracı tatilde çekildiğiniz fotoğrafları ve diğer resimleri internette yayımlamanıza yardımcı oluyor.

Yapmanız gereken tek şey fotoğrafları çevrimiçi galeri olarak hazırlamak ve resimleri rahat web arabirimi üzerinden çevrimiçi depolama alanına yüklemek. Ayara göre albümlerinizi her kullanıcıya açabilir veya şifre koyarak sadece istediğiniz kişilere görünmesini sağlayabilirsiniz.

Hazırlanan albümler farklı temalarla kişiselleştirilebiliyor.

Download: Gallery

Oyunlar: Ücretsiz eğlence garantisi

Oyunlar: Ücretsiz eğlence garantisi

FreeCol
Kökeni Sid Meier de olduğu gibi bu yeniden yapımda da amaç yeni dünyaları ele geçirmek ve ana vatandan bağımsız hale gelmek oluyor. Dört farklı ulus arasından (İngilizler, Fransızlar, Hollandalılar ve İspanyollar) seçim yapıp elinizdeki donanımlarla Amerika'da yeni kasabalar oluşturmanız gerekiyor.

Elbette yalnız değilsiniz. Farklı yerlilerin dışında diğer Avrupa güçleri de yeni kıtayı ele geçirmeye çalışıyor. Kavgacı araçlar ile barış içinde beraber yaşama arasında seçim yapmanız gerekiyor.

Orijinalinde olduğu gibi vatandaşlarınız birçok meslek öğrenebilir, hammadde işleyebilir ve sayısız binayla kolonilerini büyütebilir.

Download: FreeCol

Oyunlar: Ücretsiz eğlence garantisiNeverball
Neverball klasik bir sabır oyunu. Tipik tahta labirentlerde olduğu gibi bu oyunda da bir topu oyun alanındaki farklı engellerden geçirmeniz gerekiyor. Sadece sakin eller hedefe ulaşabiliyor.

100 adet para topladığınız vakit oyun kaydediliyor ve daha sonra tekrar kaldığı yerden devam edilebiliyor. Seviye atladıkça engeller ve yollar daha karmaşık hale geliyor. Oyundaki geri sayım aracı ayrıca sinirlerinizin gerilmesine neden oluyor.

Download: Neverball

Oyunlar: Ücretsiz eğlence garantisiThe Battle for Wesnoth
Bu muhteşem, açık kaynak kodlu oyunda düşmanlarınıza karşı savaşa girebileceğiniz fantastik bir orduyu yönetiyorsunuz. Elinize geçirdiğiniz köyler için para kazanıyor, her öldürdüğünüz düşman karşılığında sizi daha güçlü ve uzun ömürlü hale getiren deneyim puanları kazanıyorsunuz.

"The Battle for Wesnoth" bölüm tabanlı ilerlese de taktiksel bir oynayış gerektiriyor. Gün bölümü, silah çeşidi ve arazi savaşta büyük bir rol oynuyor.

Oyun genel anlamda profesyonel bir izlenim bırakıyor. Mükemmel bir soundtrack, tanıtım rehberi, çoklu oyuncu desteği ve rastgele silah seçimi sunan oyun, strateji hayranları için iyi bir seçim olacaktır.

Download: The Battle for Wesnoth

Okuyucu Yorumları