Bu araba sizi asla rahat bırakmayacak!

Ceplerin kullanıcı konum ve verilerini paylaşmasına alıştık ama bu olay "bu kadarı fazla" dedirtiyor

Bir bu eksikti...

Tamamen elektrikle çalışması ve her şarj edilişinde 160 km gibi yüksek mesafelerde yol alabilmesi, Nissan'ın son dönemlerde piyasaya sürdüğü Nissan Leaf isimli aracı şimdiden mükemmel araçlar listesine eklemeye yetiyor.

Nisssan Leaf pek tabi bütün bunlarla kalmıyor ve Nissan Carwings system denen, Nissan marka bütün yeni üretim araçların bağlı olduğu bir network'e de dahil olarak karşımıza çıkıyor. Tek bir sunucu altında toplanan veriler sayesinde Nissan kullanıcıları, belki direk olarak birbirleriyle iletişim haline geçemiyorlar ama genel hatlarıyla diğer araçların nasıl çalıştığına ve ne gibi enerji tüketim oranlarına sahip olduklarına dair birçok bilgi elde edebiliyorlar.

Tam bu noktadaysa her şey karışmaya başlıyor. Karışıklıksa Seattle eyaletinde ikamet eden Casey Halverson isimli şahıs sayesinde başladı. Halverson yaptığı açıklamasında; "The Leaf Carwing sistemi GSM bazlı çalışan ve kullanıcının isteğine göre Nissan ile bağlantı kuran bir sistem. Kullanıcı kurduğu bağlantı sayesinde; en yakın ve yeni açılmış şarj merkezlerini, diğer kullanıcıların sürücü sıralamalarını ve hatta RSS feed'lerini bile görebiliyor." dedi.

Ve asıl sorun burada başlıyor...

Ve asıl sorun burada başlıyor...
Bilgiler şimdilik emin ellerde

Fakat Halverson yeni oyuncağıyla biraz daha oynadıktan sonra bulunduğu enlem ve boylamın Nissan'nın ana sunucusuna aktarıldığı fark etti. Hatta konu hakkında biraz daha araştırma yaptıktan sonra bütün kişisel bilgilerinin de kendi rızası olmadan bu sunucuda paylaşıldığına şahit olan Halverson; "Bilgilerim herhangi bir RSS sağlayıcısı olan üçüncü parti kullanıcı tarafından görülebiliyor. CNN, Fox News, Hava durumu kanalları... Hiç fark etmez."

Halverson araştırmasını tamamladığında; aracının hızının, gideceği istikametin, bulunduğu coğrafik koordinatların net bir şekilde Nissan sunucusunda paylaşıldığına emin oldu. Halverson; "Bu veri paylaşımını durdurmanın bir yolu yok. Ne Nissan ne de Carwings sizi bu tarzda bir paylaşım yapılacağına dair uyarmıyor." diyerek üçüncü parti kullanıcılar tarafından açık hedef olunduğuna ve bunun için izin dahi alınmadığına isyan etti.

Web sitesi şimdilik kendisine aktarılan verileri kötüye kullanmıyor olsa da bu durum yakın zaman da ülke içindeki koruma ve araştırma konularını mükemmelleştirmek adına hükümet ya da kanunlar tarafından kullanılabilir.

Okuyucu Yorumları