Bu batarya, yer çekimiyle çalışıyor!

Yıllardır yerinde sayan batarya teknolojisi için yeni bir umut ışığı daha: İşte yer çekimiyle çalışan yeni batarya...

Yer çekimiyle çalışan batarya!

MIT bünyesindeki bilim insanları, bir kum saatiyle aynı temel ilke üzerinden çalışan son derece özgün yeni bir batarya konseptine imza attılar. Energy and Environmental Science'da yayınlanan makalede tanımlanan bu çarpıcı buluş enerji üretmek için yer çekiminden yararlanıyor.

Söz konusu bataryanın çalışma prensibi ise temelde çok basit. Pozitif ve negatif kutupların yer aldığı bataryada, elektronlar bu yapıdaki kimyasal reaksiyonlar sonucunda üretiliyor. İki kutup arasında bir tel aracılığıyla iletişim kuruluyor ve bu elektronlar pozitif kutba doğru akıyor. Bununla birlikte tel ayrıca bir ampül, motor ve radyo devresinden oluşan bir yüke bağlanıyor, ve böylece cihazı çalıştırmak için gereken enerji ortaya çıkmış oluyor.

Sıvı akımlı bataryalar aslında ilk olarak 1970'lerde geliştirilmeye başlandı. Yet-Ming Chang ve MIT'teki çalışma arkadaşları tarafından geliştirilen bu yeni konsepti diğerlerinden ayıran şey ise bataryanın basit bir biçimde bir pompa mekanizması olarak yer çekiminden yararlanması. Bu durum da doğal olarak bütün bir sistemin karmaşıklığını azalttığı için aynı zamanda maliyeti de düşürmüş oluyor.

Cihaz görünüm itibariyle aslında geleneksel bir kum saatinden çok bir tür pencere camını andırıyor. Fakat konsept aslında bir kum saatiyle aynı: Parçacıklar ince bir kanal aracılığıyla bir uçtan diğerine doğru akıyor. Ayrıca enerjinin üretildiği akım oranını da basitçe cihazın açısını değiştirerek düzenleyebiliyorsunuz.

MIT ekibi, şu aşamada henüz bir konsept aşamasında olan cihazın yakın bir zamanda bir prototipinin inşa edilebileceğine dair güvenleri tam. Bu gerçekleştiğinde de cihazın rüzgar ve güneş enerji sistemlerinden bile çok daha etkili bir enerji kaynağı olacağını söylemek mümkün.

Okuyucu Yorumları