Bu cihaz hem şarj ediyor; hem de yedekliyor!

Henüz tamamlanmamış olsa da, Toshiba'nın bu ilginç ürünü, depolama ve yedekleme işlerini bambaşka bir boyuta taşıyacak!

Hem şarj ediyor; hem de yedekliyor!

Toshiba'nın IFA'daki depolama çözümleri standının en çok ilgi gören ürünü, bir bulut hizmeti olmadan, akıllı telefonunuzdaki tüm veriyi düzenli olarak yedekleyen bir şarj cihazı oldu.

Henüz isimlendirilmemiş (ve tamamlanmamış) olan ürün, yaklaşık olarak küçük bir tabak boyutlarında. Ürün, telefonunuzu şarj etmek için ne zaman kendisine bağlarsanız, verilerinizi de düzenli olarak USB üzerinden yedekliyor. 500GB depolama alanı, bu iş için cihazda bulunuyor. Bu ürün ile internet bağlantısına ihtiyaç duyulmayacak ve hiçbir bulut sunucusu depolamaya dahil olmayacak.

Toshiba'nın bulut özellikleri olmayan yerel depolamaya odaklanmış olması, internet depolama hizmetlerinin güvenliğine ve güvenilirliğine yönelik giderek artan endişeyi yansıtmakta. Daha önce hacker'lar Apple'ın iCloud'undan aralarında ünlülerin özel fotoğrafları da bulunan pek çok veriyi çalmışlardı ve daha yakın bir zamanda da Dropbox, 2012'ye kadar uzanan bir girişim sebebiyle 68 milyon kullanıcısının şifrelerini değiştirmesini istemişti.

Toshiba'nın hard diskler için ürün yöneticisi Eun-Kyung Hong'un söylediğine göre bu yedekleme cihazı, aynı zamanda yedeklenen verileri yeni bir telefona da, sorunsuzca aktarabilecek. Hem yedekleme, hem de aktarım, akıllı telefonda bulunan bir uygulamanın kullanımını gerektirecek. Cihaz, öncelikli olarak Android için sunulacak ancak yöneticinin de belirttiği üzere iPhone için de bir sürüm üretilmemesi için bir sebep gözükmüyor.

Ürün muhtemelen önümüzdeki yılın başlarında satışa sunulacak ve Hong'un söylediğine göre piyasada bulunan 500GB hard disklerden sadece az miktar pahalı olacak. Toshiba'nın 500GB Canvio sürücülerinin de Almanya'da 50 ile 60 Euro arasında bir fiyata sahip olduğu düşünülürse, bu da cihazın fiyatı hakkında fikir yürütebilirsiniz.

Ayrıca Toshiba'nın standında, sunumu çok daha yakın olan yeni bir ürün daha bulunmaktaydı. Flash bellek ürün yöneticisi Paul Lin'in söylediğine göre A100 model numarası ile adlandırılan yeni SSD, fiyatı henüz belirlenmemiş olsa da önümüzdeki ay satışa sunulacak.

240GB kapasite sunan SSD, var olan PC'lerini veya dizüstü bilgisayarlarını güçlendirmek isteyen ev kullanıcılarını hedef almakta. Bu ürün, orta seviye olarak tanımlanmakta ve "üst seviye kullanıcıları" hedeflemiyor. Ancak en azından kağıt üzerinde bakıldığında bu cihaz, dengi olan diğer pek çok üründen en azından bir alanda öne çıkmakta. Okuma ve yazma hızı, sırası ile, 550MB/s ve 480MB/s'ye kadar çıkabilmekte ve rastgele okuma hızı da 87000 IOPS'a ulaşmakta.

Toshiba'nın söylediğine göre, bu tür bir orta seviye ürünü öne çıkartan özellik rastgele yazma performansı olmakta ve bu da 82000 IOPS. Geçtiğimiz yıl sunulan modellerin neredeyse tamamı, bu hızın üçte birine veya yarısına ancak ulaşabiliyordu...

Okuyucu Yorumları