Bu makinelerle hiçbir şey uzakta değil

En iyi megazoom fotoğraf makineleri ile uzaklardaki motifleri sanki yanınızdaymış gibi görüntüleyin.

Test: Megazoom kameralar

Çok uzaktaki motifleri fotoğraflamak için en iyi çözümü, 10 ile 20 kat arasında yakınlaştırma yapabilen dijital fotoğraf makineleri sunar. Manuel ayarlar sayesinde, bu makineler fotoğraf çekiminde tüm kontrolü size verebiliyor.

Objektifi değiştirilemeyen kompakt sınıf dijital fotoğraf makineleri arasında mega-zoom özellikli olanlar, en donanımlı ve en yüksek performansa sahip modellerdir. Fotoğrafçılığı hobi olarak benimseyenler, makinesinden çok şey bekleyenler ve çekimden önce tüm ayarları tek tek yapmak isteyenler için bu makineler, DSLR'lara göre daha pratik ve ucuz bir alternatiftir. DSLR makinelerde, büyük oranda yakınlaştırma yapan objektifin sadece kendisi dahi, kompakt mega-zoom fotoğraf makinelerinden daha pahalıdır.

Doğru Seçimi Yapabilmek

Hangi sınıfa dahil olursa olsun, bir dijital fotoğraf makinesi değerlendirmesinde en önemli kriter şüphesiz görüntü kalitesidir: Yüksek çözünürlük, yüksek ISO değerlerinde düşük kumlanma (noise), ve test şampiyonu Fujifilm FinePix S100FS'te olduğu gibi, gerçeğe uyumlu renkler. Fotoğraf makinesinin sahip olduğu aksesuarlar ve donanımsal özellikler de aynı şekilde önemlidir. Örneğin bu makalenin konusu olan yüksek zoom'lu çekimlerde, titreşim önleyiciler, fotoğrafların bulanık çıkmasını önleyecektir. Makinenin yakınlaştırma olmaksızın sahip olduğu odak uzaklığının da 28 milimetre veya daha az olması, fotoğrafa daha fazla motif sığdırabilmenizi sağlayacaktır.

Mega-Zoom makineler, yapı itibariyle çok hızlı sayılmazlar, ancak yine de önemli anları zamanında fotoğraflayabilmek için, düşük deklanşör gecikmeli ve hızlı seri çekime sahip bir makine tercih edilebilir. Bu sınıfta hız olarak en iyi seçenek, fiyat / performans ödülünü alan Sony Cybershot DSC-H3.

Testin En İyileri

Şu anda piyasada bulunabilen neredeyse tüm Mega-Zoom fotoğraf makinelerini teste dahil ettik ve tüm detayları ile inceledik. Karşılaştırmalı testimiz, en az 10x optik yakınlaştırmaya sahip fotoğraf makineleri içinde en iyi 10 modeli kapsıyor.

Test Şampiyonu: Fujifilm FinePix S100FS

Test Şampiyonu: Fujifilm FinePix S100FS
Fujifilm FinePix S100FS: Yaratıcılığa önem verenler için.

S100FS, yalnızca testteki en iyi görüntü kalitesi ve birinci sınıf donanımı ile değil, sahip olduğu ekstra özellikleriyle de birinciliği hak etti.

S100FS'in 14x yakınlaştırma oranlı objektifi tek kelimeyle harika: Objektif, 28 - 400 mm odak uzaklığı ile hem geniş açı, hem de yüksek zoom özelliği taşıyor. Bunların yanında F2.8 - F5.3 arasında değişen diyafram açıklığına sahip. Yakınlaştırma ve odaklama ayarı, kamera gövdesindeki basit bir ayar düğmesi yerine, mekanik olarak yapılıyor, bu sayede S100FS kullanıcısına tam anlamıyla bir SLR hissi veriyor. Kaliteli işçiliği sayesinde, her koşulda doğru oranda yakınlaştırma mümkün.

Üstün Görüntü Kalitesi

2/3" boyutu ile rakiplerinden oldukça ileride olan 11 megapiksellik SuperCCD sensör ile S100FS, kompakt kameralar içinde en yüksek çözünürlüğe ulaşıyor: 2.581 x 2.725 çizgiden oluşan bir çözünürlüğe çoğu SLR dahi ulaşamıyor. S100FS'te ISO 100 duyarlılığında kumlanma (noise) etkisi çok az, daha yüksek değerlerde ise rakipleriyle aynı seviyede. Görsel değerlendirmede ise FinePix'in fotoğrafları yine de rakiplerinden bir adım önde. Renk doğruluğu en üst seviyede. Parlak beyaz renklerde meydana gelen renk sapması (chromatic aberration) bu kamerada da mevcut olsa da, genel anlamda S100FS'in resim kalitesi çok iyi.

Özellik Listesi Oldukça Uzun

S100FS, rakipleri gibi optik titreşim önleyici, yüz tanıma, hareketli LCD ekran ve manuel ayarlar gibi fonksiyonlara sahip. Bunlara ek olarak, profesyonellere yönelik RAW formatlı çekim ve kapsamlı ince ayarlar, S100FS'i rakiplerinden bir adım öne çıkarıyor.

HDR (High Dynamic Range) fotoğraflarla ilgilenenler için, çok kapsamlı bir çerçeveleme özelliği mevcut. Deklanşöre basıldığında, aynı anda farklı ayarlar ile üç çekim yapılıyor. Bu fotoğraflar daha sonra bir yazılım aracılığıyla etkileyici HDR fotoğraflara dönüştürülebiliyor. S100FS ile aynı şekilde farklı ayarlar altında seri fotoğraf çekimi yapmak da mümkün. S100FS'in tamamen kusursuz bir makine olmasını engelleyen birtakım olumsuz yanları da yok değil: S100FS oldukça iri ve ağır bir makine, sahip olduğu elektronik vizör ise vasat. 0,56 saniyelik deklanşör gecikmesi yeterli olsa da, çok hızlı olduğu söylenemez.

Fiyat: 1600 YTL

Fiyat / Performans:Sony Cybershot DSC-H3

Fiyat / Performans:Sony Cybershot DSC-H3
Sony Cybershot DSC-H3: Hızlı ve kaliteli.

Sony H3 ile, görece küçük bir gövdede, 10x optik yakınlaştırmayı, kaliteli görüntüyü ve testteki en yüksek hızı, uygun fiyatla bir araya getirmiş.

H3, rakiplerinden belirgin ölçüde küçük ve hafif. Buna rağmen 10x optik yakınlaştırma ile (38 - 380mm) rakiplerinden geri kalmıyor. Performansı da göz doldurucu: H3, 89 puanla resim kalitesi olarak üçüncü sırayı almayı başardı. Sony H3, 8 megapiksellik sensörü ve Sony Alpha DSLR serisinden gelen görüntü işlemcisi ile, yüksek ISO değerlerinde dahi bozulmayan, kumlanma (noise) etkisi düşük, net görüntüler yakalamayı başardı. Renk doğruluğu ve kontrast dağılımı aynı şekilde oldukça başarılı.

En Hızlı Mega-Zoom

H3'ün güçlü olduğu bir başka nokta ise hızı: 0.25 saniyelik deklanşör gecikmesi ve hızlı seri çekimi ile H3, en hızlı mega-zoom kamera olmayı başarıyor. Hızlı bir kamerayla, anlık sahneleri daha kolay yakalamak ve fotoğraflamak mümkün oluyor. Sony H3, rakiplerinden daha düşük bir etikete sahip olsa da, donanım konusunda onlar kadar zengin değil. H3, optik titreşim önleyici (IS) özelliğini sunsa da, LCD ekranda tasarruf yapıldığı açık. Ekran her ne kadar 2.5 inç olsa da, 115.000 piksellik çözünürlüğü oldukça düşük. Fotoğrafı çekmeden önceki önizlemede görüntü bir miktar karışık, ancak fotoğraf çekildikten sonra görüntü kabul edilebilir derecede iyi. Sony, daha kaliteli ve daha büyük bir ekrana sahip bir modeli (H10) piyasaya sunmuş olsa da, H10'un görüntü kalitesi test sonuçları, H3'ün değerlerine göre oldukça kötü.

Siyahın Şıklığı

H3, bolca rötuş ve filtre işlevleri ile geliyor. Bunlar arasında soft-focus, renk değiştirme, balık gözü (fish-eye) efekti, kırmızı göz düzeltme gibi özellikler sayılabilir. Fotoğraf ve slayt gösterilerinizi, HD ekranlara göre boyutlandırarak izlemenizi de sağlayan H3'ün bu özelliği için, komponent kablosunu ayrıca satın almanız gerekiyor. Sony, H3'ü siyah ve gümüş grisi renklerinde piyasaya sunmuş. Ancak siyah model DSLR benzeri görünümü ile, daha çok plastik hissi veren gri modelden çok daha çekici duruyor.

Fiyat: 700 YTL

Bir Bakışta İlk 10 Sıra

Bir Bakışta İlk 10 Sıra
Panasonic DMC-FZ50: Biraz yaşlanmış olsa da, hala oldukça iyi.

Top 10'daki tüm fotoğraf makineleri, gayet iyi sonuçlara imza attı. Ancak yine de belirtmek isteriz ki, bazı modeller hız veya görüntü kalitesindeki zayıflıklarını, kaliteli donanım ve ek özellikleri ile telafi etti.

Test birincisi Fujifilm FinePix S100FS'i tercih etmenizde hiçbir sakınca yok. Sizi, mükemmel bir fotoğraf makinesinin tüm özelliklerini barındıran S100FS'i almaktan alıkoyacak tek şey, yüksek fiyatı olacaktır. Biraz daha düşük bir fiyata test ikincisi Panasonic Lumix DMC-FZ50 de yüksek performans ve donanım sunuyor. FZ50, uzun süredir piyasada olan bir model ve Fujifilm S100FS'teki bazı ekstra özelliklere sahip değil.

Fiyat / performans ödüllü Sony Cybershot DSC-H3, hızı, yüksek görüntü kalitesi ve uygun fiyatıyla puanları toplarken, vasat kalitedeki ekranı düşündürüyor. Diğer modellerde ise, kimi özelliklerden veya cebinizdeki paradan feragat etmeniz gerekiyor. Örneğin testi üçüncü sırada tamamlayan Casio EX-F1, yüksek kalitesine, Full-HD video kaydına, çok yüksek kare / saniye oranlarında video ve fotoğraf çekimine karşı, yüksek fiyatıyla el yakıyor. Dördüncü sıradaki Panasonic Lumix FZ18 ise donanımı ve görüntü kalitesinden kazandığı puanları, yavaşlığı ile kaybediyor (0.63 saniye deklanşör gecikmesi).

Daha alt sıralardaki fotoğraf makineleri ise sıralarını yüksek donanım özelliklerine borçlular. Her iki Olympus modeli, SP-560 UZ ve 570 UZ, önemli ölçüde yavaşlar. Canon S5 IS, Sony DSC-H50 ve Kodak EasyShare Z812 IS ise ancak ortalama görüntü kalitesi sunabiliyor.

Tüm Modeller Bir Arada

Karar vermenizi kolaylaştırmak için, test sonuçlarını sizler için tablo halinde bir araya getirdik:

<strong>Panasonic DMC-FZ50: </strong>Biraz yaşlanmış olsa da, hala oldukça iyi.

Okuyucu Yorumları