Bu uygulama, ülkeleri bile geride bıraktı!

Son dönemin en popüler uygulaması, piyasa değeriyle onlarca ülkenin ekonomisini geride bırakıyor!

Ülkeleri bile geride bıraktı!

Perşembe günü Uber'in değerinin 2 milyar doların üzerinde yükselerek 62.5 milyar dolara çıktığına dair söylentiler başladığı sırada, uygulamanın artık Kosta Rika'nın toplam ekonomisinden daha değerli olduğunu öğrenmiştik. Ama Uber ve yatırımcıları, uygulamanın Dünya'daki ülkelerin yüzde 60'ının ekonomilerinden daha değerli olduğunu iddia ediyor.

Geçekten de, Dünya Bankası'nın (World Bank) Dünya genelindeki GDP verilerine bakıldığında, Uber'in değerinin geçtiğimiz yıl takip edilen 194 ülkenin 120'sinden daha yüksek olduğu görülüyor. Başka bir deyiş ile, eğer ortak ulaşım uygulaması bir ülke olsaydı, ekonomik değeri kendisini 45 milyon nüfusa sahip olan Kenya'nın hemen üzerine, 74. sıraya yerleştirecekti.

Bu varsayımsal ülke aynı zamanda Lüksemburg, Guatemala, Uruguay, Hırvatistan, Bulgaristan, Makau, Etiyopya, Kosta Rika ve Slovenya'dan da büyük olacaktı.

Uber, 2009 yılında kurulmuştu ve kurulduğu andan itibaren 50'nin üzerinde ülkede yüzlerce şehirde çalışacak şekilde büyüdü. Neredeyse bir yıl önce uygulama, 35 ile 40 milyar dolar arasında bir değere sahipti. Bloomberg tarafından duyurulan 62.5 milyar değer tahmini, bu büyüyen uygulama için sunulan en son söylenti değeri olarak karşımıza çıkmakta.

Aslında diğer dev şirketler göz önüne alındığında, Uber'in durumu çok da heyecan verici görünmüyor. Örneğin şu anda değeri 642 milyar doların üzerinde olarak ölçülen iPhone üreticisi Apple'a bakıldığında, firmanın Dünya'nın en büyük 21 ekonomisi haricinde geride kalan bütün ülkelerden daha değerli olduğu gözüküyor.

Okuyucu Yorumları