Bu yıl Bilişim sektörü ne kadar büyüyecek?

Bilişim sektörü alışkın olduğu büyümeyi 2008 yılında da aynı hız ve oranda sürdürebilecek mi?

Üreten kazanacak

Sektörde herkesin son günlerde yaşanan durgunluğa bakarak yanıtını aradığı soru bu. Dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik çalkantı içinde bu sorunun kolay ve hemen verilebilir bir yanıtı yok. Biz de Bilişim Dünyası dergisi olarak bu soruyu sektörün önde gelen aktörlerine yönelttik. Her gün sırayla yayınlayacağımız bu küçük nabız yoklama çalışmasının birincisine Airties Genel Müdürü Hakan Koçer ile başlıyoruz.

-2008 yılında ekonomideki genel daralma ile birlikte bilişim sektöründe de bir küçülme ve daralma beklentisi gerçekçi midir? 2008'in ilk çeyrek rakamlarına bakarak bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

"2008 yılında görülen ekonomik daralma tüm sektörlere yansıdığı üzere, bilişim sektöründe de etkili olmaya başladı. Özellikle kurdaki hareketlilik tüketicilerin alım kararlarını bir miktar ötelemesine sebep oldu. Öte yandan katma değerin yüksek olduğu projelerin ve KOBİ'lerin, mevcut konjonktürden daha az etkilendiğini düşünüyoruz. Ülkemizin ekonomik göstergeleri uzunca bir süredir o kadar tutarlı ve sağlam, güven unsuru o kadar yerleşmiş durumda ki krizin etkilerinin çok uzun süreli olmayacağını tahmin ediyoruz."

-Bilişim sektörünün bu daralmayı aşması için ne yapması gerekiyor?

"Tüketicinin ve kurumların endişeleri, sıkıntıları göz önünde bulundurularak çeşitli kampanyalar, projeler geliştirilmeli. Bilişim ürünleri genelde kişilerin ve kurumların hayatını kolaylaştırmaya, verimliliğini artırmaya yönelik ürünler. Beraberindeki 'hizmet' ve 'katma değer' unsurları ile bilişim ürünleri artık vazgeçilmez ürünler haline geldiler. Dolayısıyla tüketiciye ve kurumlara olan faydalarını anlatmaya yönelik yapılacak her türlü tanıtım faaliyetinin olumlu geri dönüşü olacaktır. Her zaman olduğu gibi bu kriz döneminde de 'beklemek' yerine 'üreten ve çalışan' kazanacaktır."

Kaynak: Tübider

Okuyucu Yorumları