Bugün Dünya Yedekleme Günü! Yedekliyor musunuz?

Yedeğin önemini bildiğinizden verilerinizi düzenli olarak yedeklediğinizden eminiz. İşte bilgilerinizi pekiştirecek veriler...

Bugün yedekleme günü!

Telefonunuzu kaybedebileceğinizi, laptop'unuzun bir fidye yazılımı tarafından ele geçirildiğini hiç hayal ettiniz mi? Hangi verilerinizin önemli olduğunu düşünüp, bu verileri nasıl koruyacağınızı hiç aklınızdan geçirdiniz mi? Tüm bunlar, bugün "kutlanan" Dünya Yedekleme Günü'nün amacı.

Dünya Yedekleme Günü web sitesine göre kullanıcıların yüzde 30'u, tüm hayatında yedeklemenin yanından bile geçmemiş. Buna karşın veriler, her 60 saniyede dünya üzerinde 113 kişinin telefonunu kaybettiğini söylüyor. Çoğu kullanıcı, Microsoft, Apple ve Google'ın otomatik yedekleme işlevlerini kullansa da, bunları yapılandırmayan veya işlevleri anlamayan veya hangi dosyaların yedeklendiğini düşünmeyen büyük bir kitle bulunuyor. Dahası yedeklenen verilere yapılan kısıtlamalar, örneğin fotoğrafların kalitesini düşürebiliyor.

CHIP Online okurlarının hangi verileri yedekleyeceğini bildiğinden ve düzenli olarak yedekleme yaptıklarından şüphemiz yok. Ancak yedekleme hakkında bilgisi yeterli olmayan arkadaşlarınıza bunu anlatmanın zamanı gelmiş olabilir. Örneğin bazı NAS cihazları, verilerinizin "fotoğrafını çekerek" (snapshot), herhangi bir felaket sonrasında (fidye yazılımına maruz kalmak gibi), istediğiniz zamana geri dönmenize izin veriyor.

Yedek alıyorsanız dahi bunu düzenli olarak yapmanız oldukça önemli. Yani her 31 Mart'ta yedek almanız muhtemelen yeterli olmayacaktır! Son olarak yedeğin önemini verilerinizi kaybettiğiniz anda anlayacağınızı söyleyelim.

Okuyucu Yorumları