Bütün yönleri ile 12 MP Sony Ericsson Satio

12 MP ceplere bir yenisi daha eklendi: Sony Ericsson'un son bombası Satio testte...

12 MP Sony Ericsson testte

12 mega piksel kamera, dokunmatik ekran ve daha birçok özelliği üzerinde barındıran Sony Ericsson Satio rakiplerine göz dağı veriyor. Bizim bu medya canavarından beklentilerimiz oldukça yüksekti. Tüm beklentilerimizi tam olarak karşıladığını söyleyemeyiz.

Samsung Pixon12 M8910 modelinden sonra Sony Ericsson Satio, 12 mega piksel kameraya sahip ikinci cep telefonu oluyor. Şunu baştan söyleyelim; 4000x3000 piksel kalitesindeki fotoğraflar, kameranın sahip olduğu ayar zenginliği ve gerçek flaş hoşumuza gitti.

Güncel bir cep telefonunun rakipleriyle boy ölçüşebilmesi ve bir multimedya maestrosu olarak adlandırabilmesi için sadece kamera konusunda iyi olması yeterli değil. Bunun doğrultusunda da Satio; dokunmatik ekrana, İnternet erişimine ve GPS navigasyon sistemine sahip. Bunun yanında Nokia'nın başarılı S60 arayüzünü kullanıyor; bunun anlamı aygıtın sayısız ücretli ve ücretsiz ek programa uyumlu olması.

Özellikleri ile başımızı döndüren bu aygıtın aynı zamanda baş döndüren bir de fiyatı var. Sony Ericsson, henüz ülkemize teşrif etmeyen bu cep telefonu için tam olarak 700 Euro (Yurtdışı) istiyor. Her ne kadar bazı internet mağazalarında fiyatı 500 Euro'ya kadar düşmüş olsa da, bu seviyede pek düşük sayılmaz. Burada cevaplanması gereken bir soru öne çıkıyor: Satio gerçekten istediği paranın karşılığını veriyor mu, Nokia ve Samsung'un ulaşamadığı gerçek dijital kameraların görüntü kalitesine ulaşabiliyor mu?

Kamera: İyi ama hantal

Kamera: İyi ama hantal
Sony Ericsson Satio: Güçlü kamerasını ksenon flaş ile destekliyor.

12.1 mega piksel kamera bir şeyi vurguluyor; o da Satio'nun fotoğraf konusuna belirgin bir şekilde ağırlık verdiğidir. Ayarlar konusunda zengin bir menüye sahip. Uygun ışık ortamlarında iyi sonuçlar elde ettiğimiz kamera ani çekimlerde kameranın sallanmasından belirgin bir şekilde etkilendi.

Kamera Detayları
Kamerayı çalıştırabilmek için mercek koruyucusunu kenara itmeniz yeterli. Kamera menüsü dokunmatik ekranın kenarına yerleşiyor. Objektif'in azami yakın çekim uzaklığı 35mm (küçük objeler ve dar açılı resimlerin çekimi için) ve bu yakınlıktaki ışık gücü f/2,8 ile oldukça iyi. Satio'nun kamerasının elde ettiği 4000x3000 piksel kalitesindeki resimler, en azından A3 büyüklüğünde düzgün baskılar için uygun. Burada belirleyici olan fotoğrafların uygun ışık ortamlarında çekilmiş olması. Fotoğraf laboratuarımızda yaptığımız çözünürlük kalitesi testleri bunu kanıtlıyor.

Kameranın sayısız ayar özellikleri arasında, menüde: otomatik ve manüel beyaz dengeleme, kırmızı göz düzeltmesi, resim stabilizatörü ile yüz ve gülümseme tanıma bulunuyor. Aynı zamanda resimlere efekt ekleyebilir, enstantaneler için spor ya da gece modlarını tercih edebilirsiniz. Touch- focus özelliği ile hareket halindeki objelerin resimlerinin düzgün çıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Bunun için dokunmatik ekranın üzerinden belirlediğiniz kısmı işaretlemeniz yeterli. İsteyenler fotoğraflarına çekilen resim ile ilgi coğrafik bilgiyi de ekleyebilir (Geotagging). Destekleyici LED ışıkları bulunan güçlü ksenon flaşı da hoşumuza gitti. Makro modunda da kamera kalitesini ispatladı. Panorama çekimleri de belirgin kesintileri olmayan gayet güzel sonuçlara imza atıyor. Çekme tuşuna basın ve geniş açılı resim için sürekli olarak sağa dönmeye devam edin; kamera kendisi ne zaman çekmesi gerektiğini belirleyecektir. Aynı şekilde en iyi resim seçim fonksiyonu da tek tıklama ile gerçekleşiyor; aygıt bu modda 9 kare ardı ardına çekim yapıyor. Bundan sonra bunların arasından en iyi resmi seçip kaydedebiliyorsunuz. Kameranın video çekim kalitesi ise VGA seviyesinde (640x480 piksel).

Çekim fonksiyonunun hantallığı
Sony Ericsson, ışık durumu için manüel bir ISO ayar özelliğini eklememiş aygıta. Üreticinin ifadesine bakılırsa, manzara resimlerde otomatik ayar daha iyi sonuç veriyormuş; biz ise elde ettiğimiz sonuçlardan hiç memnun kalmadık. Resimler genelde bulanıklık efektlerine sahip oluyordu. Ama bizim için en büyük eksiklik: Otomatik odaklanmanın çekim tetikleme hızı, ani çekimlerin iyi sonuçlar verebilmesi için, yetersiz kalıyor; bunun için tam olarak 1,3 saniyeye ihtiyaç duydu aygıt. Buna karşılık Samsung Pixon12 M8910 ise bu modda 0,2 saniye gibi bir rekor dereceye sahip.

Resim Kalitesi
Resim kalitesine ise diyecek bir şey bulamıyoruz. Çektiğimiz test resimleri gayet doğaldı ve gerçek renk doygunluğuna sahipti. Kameranın makro modu ve flaş tekniği bizi etkilemeyi başardı. Otomatik beyaz dengeleme testimizde iyi sonuçlar elde etti, her ne kadar yapay ışıklı ortamlarda hafif bir mavileşme gösterse de. Satio'nun kamerası için değerlendirmemiz: Kamera güzel, doygun renkli ve keskin resimler çekiyor; buna karşın ise yavaş çalışıyor. Dijital bir kameranın yerini dolduramadığı gibi bu klasmanda direkt rakibi olan Samsung Pixon12 M8910'a bu konuda mağlup olmaktan kurtulamıyor.

Sony Ericsson Satio: Güçlü kamerasını ksenon flaş ile destekliyor.
Test fotoğrafı 1: Laboratuar – gün ışığı, otomatik beyaz dengeleme


Sony Ericsson Satio: Güçlü kamerasını ksenon flaş ile destekliyor.
Test fotoğrafı 2: Laboratuar – yapay ışık, otomatik beyaz dengeleme


Sony Ericsson Satio: Güçlü kamerasını ksenon flaş ile destekliyor.
Test fotoğrafı 3: İç ortam çekimi, karanlıkta flaş kullanımı – makro, otomatik beyaz dengeleme

Sony Ericsson Satio: Güçlü kamerasını ksenon flaş ile destekliyor.
Test fotoğrafı 4: Dış ortam çekimi (alaca karanlık) otomatik beyaz dengeleme

Donanım: Müzikal yetenek

İnternet, bol eğlence, navigasyon, pratik araçlar ve hatta business fonksiyonları: Sony Ericsson'un bu modeli sadece kamerası ile öne çıkmıyor. Daha fazla yazılımı ise Symbian OS S60 sayesinde sonradan da yükleyebiliyorsunuz aygıta. Yine de bazı eksikliklere rastlamadık değil.

Donanım: Müzikal yetenek
Telefon fonksiyonu
Satio'nun Quadband tekniğine sahip olması, onun neredeyse dünyanın her yerinde kullanılabileceği anlamına geliyor. Dokunmatik ekranın hemen üzerindeki küçük bir kamera ve HSDPA veri teknolojisinin bulunması aygıtı görüntülü konuşma için uygun hale getiriyor. Satio'da değiştirilebilir sayısız çevre profili bulunduğu gibi; kişiye ait birkaç telefon numarası, e-posta adresi ve notlar ekleyebileceğiniz, geniş kapsamlı bir telefon rehberi bulunuyor. Rehberdeki kayıtlara fotoğraflar ekleyebilir, kişiler için özel melodiler atayabilirsiniz; aynı şeyleri oluşturacağınız arama grupları için de yapabiliyorsunuz. Sony Ericsson'un bu modelinde, Symbian işletim sistemine rağmen, dil seçimi ve sesli komut özellikleri aktive edilmemiş.

Cep telefonunda bulunan telefon rehberi ve ajanda Outlook ile bağlantılı çalışabiliyor. Kullanma kılavuzu gibi bilgisayar ile eşitleme yazılımı da Satio'nun dâhili belleğinde bulunuyor. Bunun için yapmanız gereken: telefon ile birlikte verilen USB kablosu vasıtası ile cep telefonunu bilgisayara bağlamak, ardından çıkan menüden hafıza okuyucusu seçeneğini seçmek ve programı çalıştırmak. Satio'nun özelleştirilmesi için ana ekrana Widget ekleyebiliyorsunuz. Başarılı e-posta client servisini 'RoadSync' (Exchange Active Sync) ile geliştirebilirsiniz. Bu programa ajanda menüsü üzerinden ulaşabilirsiniz.

Donanım: Müzikal yetenek
Video, Müzik, Radyo
Medya merkezinden; 16:9 formatında film izleyebilir, otomatik kanal arama özelliğine sahip radyo fonksiyonuna ve güçlü müzik oynatıcısına ulaşabilirsiniz. Daha fazla müzik için Sony Ericsson'un PlayNow-Arena servisine de buradan ulaşabilirsiniz. İndireceğiniz klip ve şarkı içerikleri için, aygıt ile beraber verilen, 8 GByte'lık hafıza kartı size geniş bir kapasite sunuyor. Üretici bu modelde Memory Stick Micro yerine daha yaygın olarak kullanılan microSD hafıza kartı sistemini tercih etmiş. Her ne kadar bu aygıt mültimedya odaklı olsa da, üreticiler 3,5 mm kulaklık girişi koymayı ihmal etmişler; es geçtikleri başka bir şey ise ekolayzır ya da benzeri bir müzik ton ayarlayıcısının müzik oynatıcıya eklenmemiş olması.


Donanım: Müzikal yetenek

Navigasyon & Veri fonksiyonları

Her ne kadar GPS fonksiyonunu navigasyon özelliğini aktive etmek için biraz beklemek zorunda kalsak da, sonunda Satio uydu iletişimini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Mobil iletişim ağı üzerinden yönlendirme hizmeti için aygıt Wisepilot programını kullanıyor. Bu programı, Sony Ericsson'un web sitesine kaydınızı yaptıktan sonra, 3 ay boyunca ücretsiz kullanılabiliyor. Navigasyon yerine sadece harita servisi ile yetinenler ise Google Maps'i kullanabilir.

Internet hizmetine ise HSDPA ya da WLAN üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Aygıt veri göndermek için hızlı HSUPA teknolojisini kullanıyor. İyi bir sörf deneyimi için bütün şartlar mevcut. Yine de yaptığımız denemelerde bizi hızı ile etkileyemedi. Buna karşın bilgisayar ile veri iletişiminde oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Satio'yu, XP işletim sistemine sahip dizüstü bilgisayarımıza bağladığımız anda işletim sistemi tarafından algılandı. 3 MByte'lık bir müzik parçasının bilgisayardan cep telefonuna ulaşması sadece 2 saniye sürdü.

Pratik: İthal OS

Pratik: İthal OS
Sony Ericsson Satio: Dış görünüş değerli bir izlenim bırakıyor

Sony Ericsson ilk defa Satio'da dokunmatik ekranlı cep telefonları için tasarlanan S60 arayüzünü kullanıyor. Dokunmatik sistem bir iPhone'un sağladığı konforu ne yazık ki kullanıcısına sunamıyor.

Görünüm ve kullanım
Krom, işlenmiş parlak çelik ve metalik renkli plastik malzemeye sahip Satio hemen bütün bakışları üzerine çekiyor. Her zevke göre renk seçenekleri bulunuyor aygıtın: siyah, gümüş ve koyu kırmızı. Test ettiğimiz aygıt; kusursuz bir işçiliğe sahip, ele iyi oturuyor ve stabil çalışıyor. Her ne kadar aygıtın en kalın bölgesi (mercek koruyucusu) 18 mm'ye yakın bir genişliğe sahip olsa da bu onun ergonomisini etkilemiyor. Satio'nun parlak görüntüsünü kaybetmemesi ve dokunmatik ekranın görünülebilirliğinin azalmaması için temizleme bezini her an yanınızda taşımanızı tavsiye ederiz. Cep telefonunun yüzeyi kısa bir kullanımdan sonra parmak izi ile dolup taşıyor.

Dokunmatik ekran demişken bunları da sizinle paylaşalım: 3,5 inç büyüklüğündeki ekran parmak ile komutlarımıza sürekli farklı şekillerde cevap verdi. Bazen hemen komut yerine getirildi, bazı durumlarda ise daha fazla dokunmamız gerekti ve bazen de tepki süresi normalden daha uzun oldu. Can sıkıcı bir özellik ise bazı fonksiyonları aktive etmek için kullanıcının o menüyü iki defa tıklaması gerekiyor. Bu tabii ki üreticiden kaynaklanan bir sorun değil, sonuçta kullanılan Symbian S60 5th Edition işletim sisteminden kaynaklanıyor bu sorun. İşletim sisteminin bu sorunlarına Nokia 5800 XpressMusic incelememizde de dikkat çekmiştik. Gerçek bir tuş takımı olmadığından, sanal bir Q klavye ile yetinmek zorunda kalıyorsunuz. Harflerin doğru tuşlanması genelde başarılıydı; sorun yaşadığınız durumlarda ise, normalde dokunmatik ekranın üzerinde el yazısı yazabilmek için tasarlanan, kalemini kullanabilirsiniz. Dokunmatik ekranın algılayıcıları doğru temas edildiğinde kusursuz çalışıyorlar.

Satio'da kullanılan Symbian S60 menüsü üreticinin kendi geliştirdiği bir medya arayüzü ile zenginleştirildi. Ana ekran üzerinden birincil fonksiyonlara ulaşabiliyorsunuz. Kısayol listesine eklediğiniz önemli uygulamalara buradan direkt olarak ulaşabilirsiniz. Bize göre menü sistemi biraz sönük kalmış. İki arayüzünü tam anlamıyla çözebilmek için sisteme biraz alışmak gerekiyor. Fonksiyonlar arasında kaybolanlar ise pratik yardım menüsünü kullanabilirler.

Batarya ve Akustik
3 saat 11 dakika konuşma süresi, bu sınıftaki bir cep telefonu için yetersiz kalıyor. Satio bundan dolayı puan kaybediyor. Telefon görüşmelerimizde ise ses kalitesini yetersiz bulduk; sesler cızırtılı ve boğuk çıkıyordu. Yine de bunun konuşmaların anlaşılmasını pek engellediğini söyleyemeyiz. Hoparlör üzerinden de konuşmalarınızı yapabildiğinizi belirtelim.

Detaylı Bilgi Tablosu

Sony Ericsson Satio: Detaylı Bilgi Tablosu
Ürün Sony Ericsson Satio
Fiyat 700 € (Yurtdışı)
Piyasaya Sürülme Tarihi 2009'ün 4. çeyreği
İşletim Sistemi Symbian OS 9.4 / S60 5.0 sürüm arayüzü ile
Açılma Süresi 32 saniye
Branding Yok
Desteklediği Ağlar GSM 850, 900, 1.800, 1.900 MHz
Ağırlık 127 gram
Boyutları 112 x 55 x 18 mm
SAR-Değeri 1,58 Watt/kg
Pil Tipi Lityum-Polimer
Bekleme Süresi (üretici verisi) 27 gün, 12 saat
Konuşma Süresi (üretici verisi) 6 saat
En uzun konuşma süresi (test sonucu) 3 saat 11 dakika
Anten Eklentisi Yok
Dokunmatik Ekran Var
Ekran Büyüklüğü 78 x 44 mm
Ekran Çözünürlüğü 640 x 480 piksel
Ekran Renk Zenginliği 16.777.216 renk
Ekran Aydınlatması Geçirgen Aydınlatma
Paket İçeriği Eşitleme yazılımı, data kablosu (USB)
Özellikleri Çok iyi bir kamera, QuickOffice, PDF-Reader, YouTube, elyazısı tanıma
Dahili Hafıza 7.138 MByte
Hafıza Kartı 8.192 MByte kapasiteli microSD paket içeriğine dahil
Dijital Kamera 12 megapiksel; flaş ve LED aydınlatması
Video Kamerası 640 x 480 piksel (VGA), videoların boyutu hafıza ile sınırlı
Video Oynatıcısı Kayıtlı ve internet üzerindeki videolar izlenebiliyor
Görüntülü Konuşma Var
Müzik MP3 çalar, FM Radyo
Ses Formatları MP3, WAV, eAAC+, WMA, AMR, MIDI
MP3 Transfer Süresi 2 saniye
GPS Alıcısı Var
Navigasyon Fonksiyonu Sadece Online
Harita Avrupa (24 ülkeden daha fazla)
MMS Var
Adres Rehberi Dinamik
Dil Seçimi Yok
Sesli Komut Yok
Hoparlör Üzerinden Konuşma Var
Profil 6'dan fazla
Veri Giriş Klavye
SMS Hafızası Dinamik
Özelleşitirlebilir Melodi Seçimi Gruplar ve kişiler için
Melodi seçimi: Kayıtlı / Kullanıcı Kayıtlı Kayıtlı (MP3, WAV, eAAC+, WMA, AMR, MIDI), Melodi kaydetmek
Titreşim Var
Alarm Var
Ajanda Fonksiyonu Termin yönetimi, ajanda görünüm, hesap makinesi, bilgisayar PIM ile eşitleme
Oyun 2 kayıtlı, daha fazlası indirilebilir
Java
Bağlantı Noktaları WLAN, Bluetooth, USB
HSCSD (azami down/up) 57,6/14,4 kbit/s ya da 43,2/28,8 kbit/s
GPRS (azami down/up) 53,6/13,4 kbit/s ya da 40,2/26,8 kbit/s
UMTS 72.000 / 2.000 kbit/s
Wap Tarayıcısı WAP 2.0, xHTML
E-posta Client Var
Push E-posta Var (Exchange Active Sync)

Sonuç: Heba edilmiş büyük bir potansiyel

Sonuç: Heba edilmiş büyük bir potansiyel
Sony Ericsson Satio: Pahalı bir oyuncak

Sony Ericsson Satio'nun gerçekten büyük bir potansiyeli var. Sahip olduğu 12 mega piksel kamera gerçekten etkileyici, ayrıca dokunmatik ekranı bu özelliğini pekiştiriyor. Ne yazık ki sadece donanım özellikleri en iyisi olmak için yeterli olmuyor; aynı zamanda günlük kullanım konusunda da başarılı olmalı. Ne yazık ki bu konuda eksiklikleri bulunuyor ve bu onu zirveden epey uzaklara sürüklüyor.

12 mega piksel kamera, büyük dokunmatik ekran, GPS navigasyon, açık işletim sistemi: Tüm bunlara sahip olan Satio için 500 Euro'yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu şu anlama geliyor: Satio daha çok cüzdanı kabarık olup da en özelliklisini arayan kullanıcılara hitap ediyor.

Bu multimedya canavarı aygıt, testimizin genel değerlendirmesinde iyi bir derece elde etti. Özellikle bu kadar fonksiyona sahip olmasına rağmen bu konuda rakiplerinden geride kalması bizi şaşırttı. Fotoğraf çekme özelliğini bu kadar ön planda tutan bir aygıttan ani çekimleri de düzgün yapabilmesi için daha seri olmasını beklerdik. Ayrıca bu kadar çok fonksiyona sahip bir aygıtın pilinin daha uzun süre dayanması gerekirdi. Bunun yanında yaygın olarak kullanılan kulaklık girişinin bulunmaması da önemli bir eksiklik; en azından bunun için dönüştürücü bir adaptörün kutudan çıkmasını beklerdik.

Bu ve benzeri eksiklikler, bu çok yönlü ve çok fonksiyonlu aygıtın, hak ettiği puanı almasını engelliyor. Özellikle kamerasının, iyi ışık ortamında, çok güzel ve keskin resimler elde etmesi ve müzik oynatıcının güçlü sesi ile bizi etkilemesi aygıtın öne çıkan en önemli artıları. Bunun yanında her ne kadar kullanıcılar, Nokia'dan alınan ve üretici tarafından geliştirilen, S60 arayüzüne alışmakta zorlansalar da zamanla alışacaklardır.

Bütün yönleri ile 12 MP Sony Ericsson Satio

Bütün yönleri ile 12 MP Sony Ericsson Satio
Sony Ericsson Satio: Pahalı bir oyuncak

Sony Ericsson Satio Genel Değerlendirmesi:
+ Xenon flaşa sahip 12 mega piksel kamera
+ WLAN, HSDPA/HSUPA
+ Şık ve lüks bir görünümü var
- Yavaş fotoğraf çekim mekanizması
- 3,5 mm girişine sahip olmaması
- Zayıf pil

Genel Değerlendirme: % 89,9
Telefon: % 90
Mültimedya: % 100
Veri / Mesajlaşma: % 93
Pratik: % 73


Alternatif
Aynı zamanda bir 12 mega piksel kameraya sahip olup da Satio'dan daha iyi bir cep telefonu arıyorsanız size tavsiyemiz: Daha önce burada ayrıntılı olarak incelediğimiz Samsung Pixon12 M8910. Özellikle cep telefonu ile fotoğraf çekmek isteyenler bu modeli göz ardı etmemeli. Şunu da belirtelim ki Pixon12 de 500 Euro'ya yakın bir fiyat etiketine sahip ve açık bir işletim sistemine sahip olmamasından dolayı ek programların eksikliğini hissettiriyor. Daha uygun bir fiyata foto cep telefonu arayanlara; WLAN, HSDPA ve GPS navigasyon özelliklerine sahip; 8 mega piksel ksenon flaşlı kamerası bulunan Sony Ericsson C905'i tavsiye ederiz.

Okuyucu Yorumları