Büyük buluş: Piller artık patlamayacak!

Durup dururken patlayan pil vukuatları tarih oluyor: İşte her şeyi değiştirmeye aday büyük buluş...

Piller artık patlamayacak!

Tüketicilerin çok büyük kısmı ve hatta üreticilerin bir bölümü bile lityum iyon pillerin taşıdıkları gerçek riskleri yeterince bilmiyorlar. Cep telefonlarında ve diz üstü bilgisayarlarda yaygın bir şekilde kullanılan bu pillerin çok hızlı ısınabiliyor olmaları önemli bir problem. Lityum iyon piller uzun süre kullanımlarda tahmin edilen çok daha kısa sürede 500 santigrat dereceye kadar ısınabilirler ve bu da zaman zaman haberlere konu olan "patlayan pil" vakalarına yol açabilir.

Tayvan'ın ulusal araştırma örgütü Industrial Technology Research Institute (ITRI - Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü) tarafından geliştirilen yeni bir malzeme ise lityum iyon pillerin yol açtığı bu önemli sorunu gidermek adına çok büyük bir aşama kaydetti. Stoba adı verilen bu özel madde, pillerin negatif ve pozitif kutupları arasına yerleştiriliyor ve ısı 130 santigrat dereceye ulaştığında etkileşimi keserek daha fazla ısınmayı engelliyor.

ITRI halen konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor ama Stoba'nın piyasaya sürülmesi için gerekli süre artık sadece birkaç aya indi. Patlama riski taşımayan pillerin 2010 yılının ilk çeyreğinde satışa sunulabileceği tahmin ediliyor.

Okuyucu Yorumları