Büyük Hadron Çarpıştırıcısı tatile girdi

Dünyanın kaderini değiştireceği söylenen dev makine, 2 yıl sürecek uzun uykusuna başladı!

Evrenin sırrına 2 yıl tatil!

Dünyanın kaderini büyük ölçüde değiştirmesi beklenen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), tatile çıkmaya hazırlanıyor. Son zamanlarda "evrenin sırrını" (Higgs Bozonu) keşfetmekle bir hayli meşgul olan dev canavar, bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle iki yıl boyunca kapalı tutulacak.

14 Şubat itibarıyla tüm faaliyetlerine ara verilen LHC, bu süre zarfında teknisyenlerin iyileştirme çalışmalarına maruz kalacak. LHC iki yıl boyunca hizmet vermeyecek olsa da, CERN çalışanları dev makinenin yıpranmış parçalarını onarıp yenilemekle yoğun mesailerine kaldıkları yerden devam edecek.

İki yıllık tatilin ardından evrenin sırrını bulmaya tam gaz devam edecek olan LHC, öncekinden daha yüksek enerjili çarpışmalara sahne olacak. Bilindiği üzere LHC, ilk etapta en fazla 14TeV (14 trilyon elektron volt) gücünde çarpışmalar için geliştirilmiş, ancak meydana gelen bazı aksaklıklar nedeniyle 8TeV'den öteye geçememişti. Ancak dev makine 2015'te tekrar faaliyete geçtikten sonra, bu rakama biraz daha yaklaşılması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları