Büyük Veri Nedir?

"Büyük Veri"... Eğer teknolojiyle aranız hiç yoksa bahse gireriz ki bu terimi daha önce hiç duymamış olabilirsiniz...

Büyük Veri Nedir?

"Büyük Veri"... Eğer teknolojiyle aranız hiç yoksa bahse girerim ki bu terimi daha önce hiç duymamış olabilirsiniz, fakat size Büyük Veri için çalıştığınızı söylesem, ne dersiniz?

Evet, aslında hiç farkında olmaksızın Büyük Veri için hizmet ediyoruz. Tıpkı Facebook'u, Twitter'ı, Instagram'ı ve benzeri sosyal medya devlerini ayakta tuttuğumuz gibi. Evet, Facebook'u ayakta tutan Mark Zuckerberg değil, sizsiniz! Aslında hepsi birbiriyle ilişkili... Gelin, baştan başlayalım.

"Büyük Veri" dediğimiz bu kavram, aslında internetin ortaya çıkmasıyla birlikte, biz daha ne olduğunu bilmiyorken hayatımıza girdi. İnternette yaptığımız her hareket, attığımız her tweet, gönderdiğimiz her video veya paylaştığımız her fotoğraf internete, dolayısı ile Büyük Veri'nin kasasına giriyor. Yani bunu, internetteki tüm bilgilerin bir arada olduğu bir samanlık gibi düşünebilirsiniz. Peki, bu samanlıkta önemli bir bilgiye ihtiyacımız olduğunda nasıl arayıp bulacağız? İşte burada devreye kurumlar ve onların geliştirdiği mükemmel yöntemler giriyor.

Konuya ısındığınızı varsayıyorum. O halde kavramları biraz değiştirip, Büyük Veri olgusuna daha kurumsal yaklaşalım. Büyük Veri, dev yazılım şirketlerinin AR-GE çalışmalarıyla birlikte, internetteki bilgi çöplüğünde yer alan tüm verilerin, anlamlı ve işlenebilir hale getirilmiş biçimine denir. Yığın verilerin işlenmesi için ihtiyaç duyan sektörlerden bazılarıysa sağlık, eğitim, endüstri, sanayi ve kuşkusuz iletişim. Bu ve daha pek çok sektörde ihtiyaç duyulan verilerin işlenmemiş, yani ham olarak tutulması ne kadar maliyetliyse, aynı zamanda istenilen doğru veriye ulaşılması da bir o kadar zahmetli. Çözüm: Büyük Veri. Büyük Veri ile tüm verileri tutmak yerine, ihtiyaç olan doğru verinin tutulması maliyeti düşürür, zaman kazandırır.

Şirketlerin bunu kullanarak yüzde 50 oranında daha fazla kazanç elde ettiğini biliyor muydunuz?

Sadece bu da değil. Bu şirketler, diğer şirketlere oranla pazar çalışmalarında doğru hedefe ulaşma konusunda yüzde 41 daha etkili, reklam harcamalarında yüzde 37 daha başarılı, sosyal medya kullanımındaysa yine yüzde 37 oranında iyi durumdalar. Evet, buna karşın global çapta organizasyonların yüzde 44'ü Büyük Veri'yi nasıl kullanabilecekleri konusunda emin değil. Bardağın dolu tarafındaysa yüzde 56 gibi bir üstünlük var. Ancak özellikle Kuzey Amerika'da bu işe ciddi yatırım var. Buna göre bu bölgede 2014 yılında şirketlerin yüzde 54'ü Büyük Veri'ye inanırken, 2015 yılında bu rakam tam yüzde 73'e ulaşmış.