Call of Duty: Modern Warfare 2'yi inceledik

Bütün dünyada olay yaratan FPS oyunu Call of Duty: Modern Warfare 2'yi sizler için inceledik...

İnceledik: Modern Warfare 2

Infinity Ward Call of Duty serisini tekrar ayağa kaldırdı. İkinci Dünya Savaşı oyunlarıyla ünlü olan ve bütün dünyada inanılmaz bir popülerliğe sahip olan seri, tam da "Kendini tekrar etmeye başladı" yorumları yapılırken Call of Duty: Modern Warfare ile oyun dünyasını sallamıştı.

Yeni serinin ikinci oyunu olan Call of Duty: Modern Warfare 2 de ilk Modern Warfare'in izinden giden, günümüz dünyası üzerine kurgulanmış ve terör - anti-terör ağırlıklı askeri operasyonları ele alan bir FPS. Infinity Ward bu oyunun hikayesinde özel operasyonlara daha büyük önem vermiş. Aksiyon dolu macera bizi Brezilya'ya, Kazakistan'a, Afganistan'a, sürüklüyor. Farklı mekanlar, farklı atmosferler oyuna büyük çeşitlilik katıyor. Durmak bilmeyen aksiyon da oyun bitene kadar oyuncuyu sürüklüyor.

Orta Doğu, Rusya, Afganistan...

Orta Doğu, Rusya, Afganistan...
8 Saatte devri alem

Oyunun başlarında oldukça kısa bir eğitim görevinin sonuçları, oyunun zorluk seviyesini belirliyor ve oyuncuyu esas aksiyona hazırlıyor. Kendisini Orta Doğu'da kanlı bir çatışmanın içinde bulan oyuncu bu oldukça kısa süren görevden sonra çok tartışılan "No Russian" ya da daha çok bilinen adıyla hava alanı bölümüne geliyor.

Bu bölümde oyunda entrika üzerine entrika kurulduğundan, suçu başkasının üzerine atmak için hava alanındaki sivilleri katletmek gerekiyor. Bütün dünyada geniş yankı uyandıran ve oyunların yasaklanmasını isteyenleri çok sevindiren bu bölümü, daha en başından atlamak mümkün. Elbette oyun bu kadar tartışmaya sebep olduktan sonra ülkelere göre bu bölüm ya yamayla kapatıldı, ya yeni satılan sürümlerden çıkartıldı. Mesela Rusya'da PC sürümü yamanırken, gelecek olan konsol sürümlerinde bu bölüm hiç yer almayacak. Almanya'da görev sadece düşmanları öldürmeye dönüştürüldü. Hikaye bu şekilde anlamını kaybetse de Almanya'nın sivillere karşı şiddet içeren oyunları sansürlediği bir gerçek. Oyuncu kazayla bile olsa bir sivil öldürürse görev başarısız oluyor.

Infinity Ward'ın oyuna gerçekten bu bölümü koyması gerekli miydi, değil miydi tartışma konusu. Oyuncunun oyunu ne kadar ciddiye aldığına göre cevap değişir. Ama Infinity Ward için büyük baş ağrısına sebep olduğu bir gerçek.

Hava alanı görevi nereye gönderme?

Hava alanı görevi nereye gönderme?
Takım çalışması önemli ama zaman zaman göreve isyan edebilirsiniz

Hava alanı görevinin 26 Kasım 2008 Mumbay Katliamı'na gönderme yaptığı düşünülüyor. Bu katliamda 174 kişi hayatını kaybetmişti. Bu bölümden sonra Amerika'ya giden oyuncuların etrafta siville karşılaşmaması da ayrı bir eleştiri konusu oldu. Oyunun yapımcı firmasının kendi ülkesi için hassas davranırken, Rusya'yı pek düşünmediği konuşuluyor.

Oyunun senaryosu, oradan oraya koştururken oyuncuyu biraz şaşırtıyor. Kısa zamanda çok fazla ülke değiştirmek, farklı bir atmosfere girmek hem iyi, hem de kötü. Çeşitlilik güzel ama oyun süresi oldukça kısa olduğu için hiçbir atmosferin tadını sonuna kadar çıkartmak mümkün olmuyor. Oyun, 6 ila 8 oyun saati sonrasında tamamlanmış oluyor. Tek kişilik oyun modunun miadı anlayacağınız oldukça erken doluyor. Ancak ilk Modern Warfare oyunu da oldukça kısaydı.

Bu oyun süresi boyunca aksiyonun sonu gelmiyor. Kar motorlarıyla düşmanlarla kovalamaca oynarken adrenalin dolu dakikalar geçirmek mümkün. Yine ilk oyunun en eğlenceli ama zor bölümlerinden olan "Sniper" yani keskin nişancı görevleri oyuncuları bekliyor. Araç silahlarını da bolca kullandığımız oyunda, çeşitlilik var.

Müzikler: Hans Zimmer

Müzikler: Hans Zimmer
Hans Zimmer: Gladiator, Black Hawk Down

Oyunun görevleri dolu dolu ve çok heyecanlı. Düşmanlarla dolu bölümlerde aksiyonun temposu düşmüyor. Takım arkadaşlarının uyarıları gerçekten işe yarıyor ve ateş sesleri, bağırışlar içerisinde üstünüzden geçen bir saldırı helikopterinin sesi sizi oyunun atmosferine sokuyor.

Sadece sesler de değil, oyunun müzikleri, Gladiator ve Black Hawk Down'un müziklerini yapan Hans Zimmer tarafından hazırlanmış ve şölen niteliğinde. Bölümden bölüme büyük değişiklik gösteren müzikler, atmosferin tamamlayıcısı.

Oyunun grafikleri önceki oyuna göre geliştirilmiş. Özellikle parçacık efektleri göz dolduruyor. Buzlu ya da kumlu bölümlerde çevre, patlamalarda etrafa saçılan parçalar, patlamalar, silah efektleri kısacası bütün görsel efektler çok etkileyici. Ama oyunun gerçek inandırıcılığını sağlayan unsur kaplamalar ve efektlerden ziyade karakter animasyonları oluyor. Koşan, ateş açan, çömelen ve vurulup düşen düşmanlar, çevredeki karakterler bölümlerin canlılığını sağlıyor.

Yapay zeka mı senaryo mu?

Yapay zeka mı senaryo mu?
Yapay zeka ile desteklenen senaryo, planlanmış olaylar film tadı veriyor

Bu sesler ve grafikler, oyunun inanılmaz temposu ve savaş alanının hengamesi ile birleşiyor. Savaş alanları yani bölüm tasarımları çok başarılı. Düşman yapay zekasına ilaveten sık sık önceden hazırlanmış "scripted" olaylarla karşılaşıyoruz ki, bunlar da oyunun film hissiyatını körüklüyor.

Olayların geçtiği mekanların modellemesi, seçilen renkler ve aydınlatma da etkileyici. Işık gölge oyunları, rüzgar, tozlar ve hava durumu gerçekten olayların geçtiği bölgenin havasını oyuncuya solutuyor. Oyunun yapım kalitesi oldukça yüksek ve verilen emek kendisini gösteriyor.

Tepeden tırnağa kaliteli, gelmiş geçmiş en iyi FPS oyunlarından biri olan Call of Duty: Modern Warfare 2, türü seven oyuncuların kaçırmaması gereken bir oyun. Peki bunu haklı çıkartan sadece tek kişilik oyun modu mu oluyor? Hayır, oyunun 18 kişilik multiplayer modu da adeta bambaşka bir oyun.

Tek kişilik senaryo bitince

Tek kişilik senaryo bitince
Multiplayer bambaşka bir eğlence

Tek kişilik oyun bitip de multiplayer oynamaya başladıktan sonra işlerin o kadar da kolay olmadığını, ancak çok daha eğlenceli olabileceğini göreceksiniz. Özelleştirilebilir ikinci silahınıza yapabileceğiniz pek çok modifikasyon var ve bunlar işleri çok daha eğlenceli hale getiriyor.

Multiplayer FPS'de iyi olmasanız bile Call of Duty: Modern Warfare 2'nin multiplayer'ını bir denemelisiniz. Çünkü oyun tecrübeli oyuncuları memnun edecek bir multiplayer'a, yeni oyuncuları da ısındıracak pek çok özellik eklemiş. Açılan yeni içerik ve karakter özellikleri oyuncuyu devamlı ve bol bol ödüllendiriyor. Acemi oyuncular ölseler bile hem öğreniyorlar, hem de bir şeyleri açıp heyecanlanabiliyorlar.

Güçlü multiplayer modu, oyuna yatırılan paranın hakkını veriyor ve tek kişilik ana senaryonun kısalığını affettiriyor. Ayrıca bir co-op modu, online ya da ekranı bölerek arkadaşınızla 20 kadar özel görev oynamanıza imkan tanıyor.

Tepeden tırnağa kaliteli bir yapım

Tepeden tırnağa kaliteli bir yapım
Çatışmalar heyecanını kaybetmiyor

Infinity Ward gerçekten de Call of Duty: Modern Warfare 2'de çok iyi iş çıkarttı ve ilk oyunun heyecanını tekrar tatmak isteyen oyuncuları hayal kırıklığına uğratmadı. Bu oyun da bize göre FPS klasikleri arasındaki yerini aldı. Oynarken çok eğlendik ve türü seven herkesin iyi vakit geçirebileceğini düşünüyoruz.

Yoğun çatışma atmosferi, görev çeşitliliği, eğlenceli ve çok uzun süre oynanacak multiplayer modu ile verilen parayı hak eden bir oyun. Bütün bunlara karşın ilk oyunu geçip geçmediği tartışılabilir. İlk oyun da çok farklı mekanlarda geçmesine karşın senaryo bütünlüğü açısından daha başarılıydı denebilir.

Oyunun güçlü ve zayıf yanlarını son olarak özetlemeden önce, bu oyunun yoğun şiddet içerdiğini ve ancak belli bir yaşın ve olgunluğun üzerindeki oyuncular tarafından oynanması gerektiğini belirtelim. Oyunun kendisi dünyada olup biten savaşlardan ve terör saldırılarından olayları birinci kişi tecrübesi olarak aktarıyor.

Artılar ve eksiler

Artılar ve eksiler
Oyunun grafiklerinin tadını çıkartabilmek için sağlam bir sistem ya da ekran gerekli

Artılar:
Güçlü ve zengin multiplayer modu
Müthiş oyun mekanları ve bölüm tasarımları
Yoğun ve gerçekçi çatışma atmosferi
Enfes oyun müzikleri
Güçlü özel efektler
Çeşitlilik
Co-op oyun modu

Eksiler:
Tek kişilik senaryonun kısa olması
Tartışmalı hava alanı bölümü
FPS'ye yabancı oyuncular için başlangıcı biraz zor
Zayıf düşman yapay zekası
İlk oyunu oynamayanlar için hikaye karışık

Belli bir yaşın üzerindekiler için

Belli bir yaşın üzerindekiler için
Oyun gerçekçilik hedefliyor, bu yüzden de çatışmalar gerçekten kanlı geçiyor

Grafikler:
Özellikle parçacık ve fizik efektleri konusunda yol katedilmiş, kesinlikle başarılı. Ancak çığır açmıyor.

Sesler:
Golden Globe ve Grammy ödüllerine sahip Hans Zimmer'den etkileyici müzikler. Atmosferi yoğunlaştıran yaralı sesleri ve silah efektleri.

Oynanabilirlik:
En iyi oynanabilirlik klavye ve fare ikilisiyle PC sürümünde mevcut. Konsol sürümlerinde gamepad'in hantallığını telafi etmek için yapay zeka aptallaştırılıyor.

Multiplayer:

Açılabilen pek çok özellik ve kişiye özel silah seçenekleriyle, 18 kişilik dev bir multiplayer modu, eğlenceye eğlence katıyor. Sisteminiz yeterliyse Cod 2'ye ve Modern Warfare 1'e bir ara verip bunu bir deneyin, pişman olmayacaksınız.

Sonuç:
Sonuçta daha önce de tekrar ettiğimiz gibi, belirli bir yaşın ve olgunluğun üzerindeki FPS severlere tavsiye edebileceğimiz, tek kişilik modu kısa ama çok eğlenceli bir oyun. Multiplayer modu için de, sistemi sağlam arkadaşlarınız varsa size keyifli oyunlar dileriz...

Okuyucu Yorumları