Call of Duty'ye büyük suçlama

Oyunlarla ilgili çok eleştiri yapıldı; ama Modern Warfare 2'ye yapılan bu suçlama çok ciddi...

Call of Duty'ye büyük suçlama

Modern Warfare 2'deki hava alanı bölümü oyun içi şiddet tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Pro Juvenile adında çocukları oyunlardaki şiddetten korumayı amaçlayan bir kuruluş ile Trial adında, savaş suçlarını engellemeyi amaçlayan bir kuruluş içlerinde Call of Duty ve Tom Clancy serilerinin de olduğu yaklaşık 20 oyunu inceledi. Oyunların çoğunun "uluslar arası savaş standartlarına" uymadığını açıklandı.

Oyunlar bu iki kurum tarafından uluslar arası insan hakları uzmanlarına incelettirildi. Oyunları inceleyen uzmanlar bir askeri öldürmek için sayısız sivile zarar vermek ve ayrımcılık gibi savaş kurallarına aykırı olan bir çok bölüm buldu.

Araştırmacılar inceledikleri oyunlar içerisinde ayrıca; sivillere ve ibadet yerlerine yapılan saldırılar, insaniyet dışı-küçük düşürücü ya da acımasız uygulamalar ve işkence gibi savaş suçu sayılan öğeler bulunduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada oyun üreticilerinin ilerleyen dönemlerde savaş suçları konusunda daha hassas davranmaları istendi.

Pro Juvenile ve Trial kurumlarını bu kadar endişelendiren durum ise oyunlarda oyuncuların filmler ve kitapların aksine aktif bir rol alması.

Okuyucu Yorumları