CARNIVORE FBI Sizi İzliyor...

FBI’ın yaptığı araştırmaya göre, son 1-2 yılda işlenen suçların sürecine bakıldığı zaman, sanıkların kendi aralarında ya da kurbanlarıyla interet kullanarak iletişim kurduğu ortaya çıkıyor.

CARNIVORE
FBI Sizi İzliyor...

Birçok ISS internet üzerinden kurulan iletişim sırasında bazı konu başlıklarını diğerlerinden ayırma yeteneğine sahip olmadığı için, FBI adını Carnivore olarak verdiği bir teşhis tool’u tasarladı ve geliştirdi. Carnivore sayesinde içinde kanunlara aykırı metinler geçen iletişim unsurları diğerlerinden ayrılabiliecek. Tabii FBI’ın durdurma yetkisi bulunmayan iletişim unsurları kullanılmaya devam edecek.

Carnivore da diğer ISS’lerin kullandığı ağ araçlarını kullanıyor. Fakat ISS’lerde olmayan bir özelliği de üzerinde barındırıyor. Kanuni olarak izlenmesinde herhangi bir yasak olmayan iletişim kanallarını takip altına alıyor. Örneğin bir mahkeme üyelerinin iletişimi sırasında e-posta kullanılıyorsa, Carnivore bunları inceleyebiliyor. Mahkemece bazı e-postaları görmesi yasaklanan kişiler varsa, Carnivore bunu da göz önüne alıyor. Carnivore’u yükleyebilmek için ISS’ye bu konuda bilgi verilmesi ve gerekirse de onlardan destek alınması gerekiyor.

Carnivore’un kullanılma süreci ise gözetim altında gerçekleştiriliyor. Aracın yanlış amaçlar için kullanılması durumunda ağır yaptırım ve cezalar verilebiliyor. Yükleme ve çalıştırma işlemi uzmanlık istediği için, mahkemenin verdiği karar doğrultusunda bu işlemler ISS’lerin gözetiminde gerçekleştiriliyor.

Carnivore yetkililer tarafından yeni teknolojileri kullanmak, ama bu yöntemle son derece önemli bilgilere ulaşırken kişisel özerklikleri de korumak şeklinde tanımlanıyor.
Her zaman olduğu gibi, suçlular içimizden herhangi biri gibi teknolojiyi kullanıyor. Artık telefonla haberleşmek yerine e-posta kullanmayı tercih ediyorlar. FBI’ın Carnivore’u geliştirmesinin ana nedeni de bu.

Okuyucu Yorumları