Casper Excalibur G911 İnceleme

Oyun oynayın ya da iş yapın fark etmez, gerçekten üst seviye bir dizüstü bilgisayar arıyoranız Excalibur G911 istediğiniz gücü size verecek. İşte Casper Excalibur G911'in A'dan Z'ye incelemesi.

CHIP Online Notu 90
  • Kompakt ve şık tasarım
  • 165 Hz ekran
  • Intel Core i9-11980HK & RTX 3080 GPU
  • Üst seviye performans
  • 2 TB SSD
  • 32 GB RAM
  • Isı yönetimi
  • Geniş bağlantı desteği
  • RGB klavye
  • Servis ve bakım hizmetleri

Bu incelememizde mobil platformda en üstün işlemcilerden biri olan ve core gamer'ların yakından tanıdığı bir ekran kartı ile donatılmış Casper Excalibur G911 modeli masamızda. Bu laptop kısa bir süre önce satışa çıktı ve üzerinde bulunduğu donanım bileşenleriyle gerçekten de önemli ölçüde fark yaratıyor. Video boyunca bu laptop'ın sahip olduğu tüm özelliklerden geniş ölçekte bahsedeceğiz, ancak geçmeden şunun altını çizmek gerekli: En nihayetinde bu bir oyun bilgisayarı olarak lanse ediliyor olsa da, üst seviye performans sunan özelliklere sahip olması sebebiyle, mimarların, mühendislerin, öğrencilerin ve yazılımcıların da ilgi alanına rahatlıkla girecektir. Genellikle bu alanlarda bulunanlardan bu tip sorular alıyoruz; hangi laptop bana uygun olur gibilerinden ve baştan diyebiliriz ki Excalibur G911 onlardan biri. Evet, o halde şimdi Excalibur G911'i yakından tanımaya başlayalım.

Excalibur G911 Tasarımı Nasıl?

Excalibur G911 Tasarımı Nasıl?

Hem oyunda kazanmak hem de işte başarılı sonuçlara ulaşmak isteyenlere için tasarlanan Casper Excalibur G911, aynı zamanda mümkün mertebe mobilite düşünülerek hazırlanmış. Öyle ki, az sonra daha detaylı olarak anlatacağımız özelliklerine nazaran, sadece 27 mm inceliğinde bir laptop oluyor. Bu haliyle neredeyse standart oyuncu bilgisayarı inceliğinde olup, kullanıcılara en üst performanslardan birini sunabilmesi bir hayli önemli. Öte yandan laptop'ın ağırlığı da sadece 2.5 kilogram. Böylece bu tip bir laptop için oldukça hafif bulduğumuzu söyleyebiliriz.

Excalibur G911'in tasarımı metalik malzemeden oluşuyor. Şık bir görünüme sahip olduğunu söyleyebileceğimiz model, özellikle sade tasarım hatlarına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Böylece her alanda kullanım için uygun hale geliyor.

Excalibur G911 Ekran Özellikleri

Excalibur G911 Ekran Özellikleri

Ekrana geldiğimizde, burada bir farklılık görüyoruz. Bu modelde 16" boyutunda bir ekran kullanılmış ki bu tür ekran boyutu seçeneğiyle ülkemizde pek sık karşılaşmıyoruz. Bu ekranın önemli avantajı standart 15.6" boyutlu laptop'lara göre daha geniş bir görüntü sağlaması olurken, ekranın 2560x1600 piksel çözünürlüğüyle, yine standart QHD modellere daha geniş ve daha yüksek piksel yoğunluğu sunduğunu da belirtelim.

Bu arada tabii ki ekranın tazeleme hızı bir oyun bilgisayarından beklenebilecek ölçüde 165Hz seviyesinde. Böylece oyuncuların ihtiyaç duyacağı FPS değerini ekran kartı ve ekran arasında sorunsuz şekilde senkronize edebilen Excalibur G911, hareketli oyun sahnelerinde herhangi bir yırtılma olmaksızın görüntüyü pürüzsüz şekilde aktarabiliyor.

Ekranın diğer yetenekleri arasında 500 bit parlaklık seviyesi ve sRGB renk gamının yüzde 100'ünü kapsaması bulunurken, özellikle bu 2 değer bu bilgisayarı iş yapmak için tercih edecekler için mühim. Bu laptop'ı özellikle mimari çizim ve grafik tasarımı gibi alanlarda kullanacaklar, böylece hem net bir görüntü sağlayabilir hem de doğru renkleri ekranda görebilirler.

Windows 11 ile Yeni Bir Gelecek

Windows 11 ile Yeni Bir Gelecek

Bu arada bu laptop'ta işletim sisteminden ayrıca bahsetmek istiyoruz. Biliyorsunuz, Microsoft kısa bir süre önce Windows 11 işletim sistemini kullanıma sundu. Şu an bizim elimizdeki bu modelde Windows 10 Pro işletim sistemi yüklü, ancak bunu tamamen ücretsiz şekilde Windows 11'e güncelleyebiliyorsunuz. Bildirim sekmesine baktığınızda, buradan Windows Update ekranına geçiş yapıyor ve sonrasında Windows 11'i indirip yükleyebiliyorsunuz.

Windows 11'in önemli avantajları bulunuyor. Yeni bir görünüm, yeni özellikler ve daha artırılmış güvenlik seçenekleriyle birlikte, Windows 10'un tüm gücünü ve güvenliğini revize eden Windows 11, yeni araçlarla, seslerle ve uygulamalarla birlikte, yeni dönemdeki yaşam tarzını kolaylaştırmak ve uyum sağlamak için tasarlanmış durumda.

Öte yandan Windows 11'in orijinal kullanımına önem göstermeniz de mühim. Zaten orijinal Windows 10 yüklüyken, ücretsiz şekilde güncelleyebiliyorsunuz. Orijinal olması güvenlik anlamında büyük önem taşırken, Windows 11'in bugüne kadarki en verimli ve en güvenli işletim sistemi olduğunun da altını çizelim.

Elbette orijinal Windows 11 kullanımının farkı oyunlarda da ön planda. Orijinal Windows 11, en yüksek hız ve performans gerektiren oyunları en üst seviyede oynamak için onemli. Çünkü orijinal olmayan işletim sistemi kullanımı olan bilgisayarlarda oyunun takılması ve kesintiye ugraması ile cok sık karşılaşılıyor. Yani oyuncular oyun performansını en ust duzeyde yaşamak istediklerinden oyun performansı için orijinal Windows 11'li bir oyun bilgisayarı cok onemli. Orijinal Windows 11'li PC ile oyun performansı kesilmeden, yarıda kalmadan oyun oynanabilir.

Bir diğer nokta ise oyuncuların yakından tanıdığı Game Pass. Game Pass kullanımı için de Windows 11'li bir bilgisayarın kullanımını fazlasıyla mühim. Game Pass kullanımıyla konsol oyunları kataloğundaki oyunları, Windows 11 li Casper Excalibur bilgisayarda da oynayabiliyorsunuz. Game Pass nedir diye bilmeyenler için de açıklayalım:

Xbox Game Pass Ultimate üyeliği ile konsolda, bilgisayarda, telefonda ve tablette arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz 100'ün üzerinde yüksek kaliteli oyuna ve EA Play üyeliğine erişim sunuluyor. Xbox Game Studios'un sunduğu Flight Simulator gibi yayımlandığı gün oynayabileceğiniz yeni oyunların yanı sıra Bethesda Softworks'ün ikonik serilerinin, bağımsız oyunların ve en çok satan oyunları da Game Pass ile oynayabiliyorsunuz. Özellikle bu denli güçlü bir bilgisayarın yanına Xbox Game Pass Ultimate üyeliği de yakışır diyebiliriz.

Excalibur G911 Çevre Özellikleri

Excalibur G911 Çevre Özellikleri

Şimdi yavaş yavaş Excalibur G911'in içine doğru olan yolculuğumuza başlayacak, ancak daha önce biraz laptop'ın çevresine göz atalım istiyoruz, çünkü burada da önemli detaylar yer alıyor. Öncelikle laptop'ın klavyesine baktığımızda, burada 3 bölgeye ayrılmış 65 bin 26 farklı renk üretebilen ve birbirinden farklı efekt ile süslenen RGB tuş diziliminin yer aldığını görüyoruz. Öte yandan sadece klavye değil, aynı zamanda arka yüzeydeki 2 fanın çevresinde de bu RGB LED'lerin olduğunu görüyoruz. Böylece laptop karanlık ortamda oyun oynarken veya çalışırken odaya farklı bir ambiyans katabiliyor.

Bu RGB ışıklandırmayla süslenmiş olan fanlar da akıllı turbo termal fan olarak geçiyor ve böylece ince tasarımda yüksek performanslı ekran kartı ve işlemci barındırmasına rağmen hava sirkülasyonu çok hızlı şekilde tam zamanında yapılıyor. Bu sayede oyunlarda ısınmaya bağlı olabilecek drop'lar yani takılmalar yaşanmıyor, sorunsuz bir kullanım sağlanabiliyor. Bu arada bu fanların bakımının Casper tarafından ömür boyu ücretsiz olarak üstlenildiğinin de altını çizelim.

Arka yüzeyden devam edecek olursak, buradaki bağlantılar arasında Ethernet portunun, HDMI bağlantısının, Thunderbolt 4 destekli bir USB-C portunun ve Mini DisplayPortun bulunduğunu görüyoruz. Yine laptop'ın sağ ve sol taraflarına da toplamda 3 adet USB 3.1 portu serpiştirilmiş. Böylece gerekli olan kablolu bağlantılar sağlanmış durumda.

İşin kablosuz bağlantı tarafında da geniş seçenekler sunuyor Excalibur G911. Laptop'ta Intel KILLER AX1675 wireless desteği yer alıyor ve bu bağlantı 802.11ax standardında, yani Wi-Fi 6 hızında kablosuz internet performansından yararlanma olanağı tanıyor. KILLER AX1675 sayesinde, arka planda çalışan uygulamalar inaktif moda alınıyor ve bu da özellikle oyun sırasında performans ve sinyal çekim kalitesinin düşmesini engelliyor.

Excalibur G911 Teknik Kadro ve Performans

Excalibur G911 Teknik Kadro ve Performans

Evet, en güzelini en sona sakladık. Şimdi gelelim Excalibur G911'in teknik kadrosuna ve performansına ilişkin notlarımıza. Excalibur G911'de gerçekten çok üst seviye bir işlemci kullanılmış durumda. Bu laptop'ta Intel'in 8 çekirdekli 11'inci nesil işlemcisi Core i9-11980HK modeli yer alıyor. Ancak isterseniz satın alım aşamasında Core i7-11800H işlemci seçeneğiniyle de bu laptop'ı tercih edebilyorsunuz. Aynı şey ekran kartı için de geçerli. Elimizdeki modelde NVIDIA'nın top ekran kartı modellerinden RTX 3080 yer alırken, yine seçenekler dahilinde RTX 3060 ve RTX 3090 ekran kartları da bulunuyor. Böylece kullanıcılara satın alım aşamasında bütçe ve ihtiyaca yönelik konfigürasyon seçenekleri sunulmuş durumda.

Belleklere baktığımızda, 32 GB kapasitesinde 3200MHz hızında çift kanal bellek desteğinin bulunduğunu gördüğümüz laptop'ta, bu bellekler de 64 GB kapasitesine kadar yükseltilebiliyor. Ayrıca M.2 port desteği tabii ki mevcut. Laptop'ta çift 2 TB kapasitesinde disk bulunuyor ve bu da üst seviye depolama ihtiyacı olanlar için çok çok yeterli bir alan. Bu arada bu disklerin M.2 NVMe formunda olduklarını ve PCIe 4.0 desteğini sunduklarını da belirtelim.

Evet, teknik kadro bu şekilde olurken, yeniden işlemciye dönmek istiyoruz; zira i9-11980HK gerçekten de üst seviye bir model. Bu yılın 2'inci çeyreğinde kullanıma sunulan bu işlemci, 10 nm SüperFin fabrikasyon sürecini temel alıyor ve 8 fiziksel çekirdekli yapıda olurken, 16 iş parçacığını da içeriyor. Temel saat frekansıyla 3.30 GHz seyrinde çalışan işlemci, yük altında ise tam 5 GHz'e kadar güç artırımında bulunabiliyor. Bu da oyunculardan ziyade, ağır iş akışları için gerekli olan yüksek işlemci performansı ihtiyacının karşılanabilmesini sağlıyor.

Bu arada bu işlemci daha çok iş istasyonları için tercih edilen bir model. Elbette daha yüksek performans isteyen oyuncular da bu modeli tercih edebilir, ancak az önce bahsettiğimiz diğer bir seçenek olan Core i7-11800H da gayet yeterli olacaktır. Hazır buna değinmişken, elimizdeki modeldeki işlemcinin sonunda "HK" takısından da bahsedelim. Buradaki harflerden "H", işlemcinin yüksek performanslı olduğunu açıklarken, "K" harfi ise, bu işlemcinin çarpan kilidinin açık olduğu anlamı taşıyor. Yani bu sayede işlemciye rahatlıkla hız aşırtma uygulayabiliyor ve performans değerlerini daha üst çizgilere taşıyabiliyorsunuz.

Peki, oyuncular Excalibur G911'de bulunan RTX 3080 ekran kartı ile ne yapabilirler? Laptop'ta yer alan RTX 3080, 16 GB kapasitesinde belleklere sahip ve performansıyla, laptop'ı kullandığımız süre içinde pek çok oyunda çok akıcı bir oyun deneyimi elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Oynadığımız oyunlar arasında Metro Exodus'ta rahatlıkla 120 fps'leri elde edebilirken, Borderlands 3'te 90 – 100 fps civarı, ünlü oyun Red Dead Redemption 2'de yine 100 fps dolayları, Cyberpunk 2077'de ise 80 fps'leri çok rahatlıkla gördük.

Özetle

Evet, sonuca geldiğimizde Excalibur G911'in fazlasıyla başarılı bir laptop olduğunu tekrar söylemeye bile gerek yok açıkçası. Sahip olduğu özellikler ve sunduğu seçenekler ortada. Tüm bunlarla beraber oyuncular, yoğun işlem gücü ve grafik gücü gerektiren uygulamalar üzerinde çalışan kullanıcılar ve öğrenciler tarafından, iyi performans sağlaması sebebiyle rahatlıkla tercih edilebilir. Eğer bu modelin özellikleri size çok yüksek geliyorsa, yine dediğimiz gibi üzerinde oynayabilir ve işletim sistemi, RAM, ekran kartı ve depolama noktalarında dilediğiniz ölçüde bir konfigürasyonla da tercih edebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Excalibur G911
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Pro
İşlemciIntel Core i9-11980HK
İşlemci Hızı3 GHz
Çekirdek Sayısı8
Ekran ve Grafik
Ekran16 inç
Ekran PaneliIPS LED
Çözünürlük2560 x 1600 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 3080
Grafik Kapasitesi16 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)64 GB
SSD2000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.13
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuYok
Boyutlar360 x 286 x 27.3 mm
Ağırlık2.5 kg